moestuin

Deze groenten leveren het meeste op per vierkante meter

Als je in een stadtuin of op een balkon wil gaan moestuinieren dan wil je zoveel mogelijk opbrengst hebben van elke centimeter aan moestuin die je hebt. Radijsjes zijn dan leuk, omdat ze snel klaar zijn, maar ze zijn niet heel voedzaam of vullend. Wel heel leuk als je op een plekje een week of vier tot zes over hebt om ze dan te zaaien, maar geen ‘hoofd groente’ voor je moestuin. De volgende groenten zijn ook allemaal in potten en moestuinbakken te groeien.

Courgette

Met een beetje geluk kun je in een goede zomer van een courgette plant meerdere vruchten per week oogsten. Er zijn ook veel opties, ben je maar alleen? Dan zou je een bolcourgette of pattison (of allebei) kunnen zaaien, want die blijven wat minder groot. Sowieso is het slim om courgettes vroeg te oogsten, eigenlijk kan je de vrucht altijd eten. Al als er net een bloem met vruchtbeginsel (het vrouwtje) zou je de courgette in principe kunnen oogsten, net als de mannelijke bloem die ook heel lekker is om te vullen. Wat ik dit jaar ga proberen is om een gewone courgette langs een (stevige) stok te geleiden om hem van de grond en in de lucht te laten groeien. Het is voor mij een experiment, maar dan hoeft het dus niet zoveel ruimte in te nemen als vaak wordt gezegd!

Peulvruchten

Plantjes van de peulvruchtenfamilie nemen over het algemeen niet zoveel ruimte in beslag en kunnen een goede opbrengst geven per plant. Je hebt voor veel varianten de laagblijvende, ookwel struik of stamboon genoemd, opties. Deze blijven dus laag, maar hebben wel een stukje ondersteuning nodig. Klimmende, ookwel stokbonen genoemd, gaan de lucht in. Dan kun je dus van die verticale ruimte gebruik maken om meer oogst te hebben. Zolang je blijft oogsten van de plant, zal deze bloemen en dus vruchten blijven produceren. Ze doen dit immers niet omdat ze ons zo graag willen voeden, maar omdat ze zich willen voortplanten. Dat maakt ook dat zaden van peulvruchten makkelijk zelf te oogsten zijn. Je hoeft daarvoor alleen maar de peulen te laten hangen tot ze zijn ingedroogd. Dan kun je ze een paar dagen in de vriezer leggen om de (eitjes en larven van de) bonenvlieg te doden, nog even laten drogen en dan goed droog bewaren tot het weer tijd is om te zaaien.

Sla en andere bladgroenten

Voor veel bladgroenten hoef je niet te wachten tot ze volgroeid zijn om ervan te oogsten. Je kunt gewoon vanaf de buitenkant beginnen te oogsten als ze nog klein zijn, zolang je het hart heel laat blijven de plantjes gewoon doorgroeien. Dat zorgt ervoor dat je ze wat dichter op elkaar kan zetten (ongeveer 10 – 15 cm van elkaar zet ik ze) en dat je in plaats van één keer, vaker kan eten van je groenten. Ik kies zelf graag voor Little Gem sla om op deze manier te oogsten. Maar ook spinazie, andijvie en paksoi kun je op deze manier kweken en oogsten.

Palmkool

Een nieuwe favoriet van mij is de palmkool, de Italiaanse neef van onze geliefde boerenkool. Het is alleen stukken makkelijker om te groeien dan die boerenkool die nog wel wat ruimte in wil nemen. De palmkool gaat lekker de lucht in en doordat je vanaf de onderkant oogst lijkt het na verloop van tijd een beetje op een palmboom, van daar de naam. Het is ook een plant die je al lekker vroeg kan zaaien en die al lekker is om in de zomer te eten, terwijl over de boerenkool eerst de vorst moet zijn gegaan. In maart schiet de palmkool door en kun je de bloemen als een soort bimi/ aspergebroccoli oogsten en eten. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat nog niet heb gedaan, maar het staat op de planning voor de lunch van vandaag! Ik zal op de Minke’s Moestuin Instagram delen hoe het was.

Bietjes

Op zich zou ik bietjes niet per se in deze lijst opnemen, maar als je een liefhebber bent van (jonge) snijbiet dan kun je beter gewone bietjes planten en het blad oogsten tot het knolletje zelf klaar is om geoogst te worden. Dat is dus dubbele opbrengst! Zelf vind ik rode bietjes uit de supermarkt, je weet wel die in vacuümplastic, helemaal niet lekker. Maar bietjes uit mijn eigen tuin? Daar mag je me voor wakker maken! Rauw, met een beetje azijn. En natuurlijk zijn er niet alleen rode bietjes om te zaaien. Ook gele en chioggia bietjes, die met ringetjes in wit en rood, kun je zelf kweken. Kies dus lekker je eigen favoriet. En als je het blad van bietjes kan eten, dan geldt hetzelfde voor rapen. Sowieso is het altijd slim om te kijken of je een hele plant kan eten, om zo min mogelijk te verspillen en zoveel mogelijk uit je tuin te halen. Van wortelloof maak ik bijvoorbeeld ook graag pesto of tapenade.

Zoals je ziet staan er in dit lijstje geen planten zoals komkommer,  tomaten, aubergines en paprika. Ook al kunnen deze per plant ook veel opleveren. Maar let op mijn gebruik van het woord ‘kunnen’, daarom heb ik ze niet genoemd. In een nat en koud jaar, zoals 2021, zijn het namelijk moeilijke planten. Wil je ze toch? Dan heb ik wel een aantal tips. Kies ten eerste voor planten met kleinere vruchten. Dus snackpaprika of cherrytomaatjes, deze vruchten zijn klein en dus veel sneller rijp. Ook zou ik als tip willen geven om ze in potten te zetten. Als het dan een keertje heel erg gaat regenen kun je ze makkelijk droog weg zetten en zijn ze minder vatbaar voor fytoftora, ookwel bekend als de aardappelziekte. Maar gevaarlijk voor alle nachtschade