beleggen

Dit heb ik geleerd van beleggen in crypto

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Litebit.

Een jaar geleden investeerde ik voor het eerst een paar euro in crypto, super spannend vond ik dat! Maar voor mij ook echt de enige manier waarop ik echt kon gaan begrijpen wat crypto is en hoe het werkt. Zodat ik er in elk geval goed mijn mening over kan geven. Want hoewel ik als blogger geen financieel advies kan, mag en wil geven, vind ik het wel leuk om een kijkje te geven in de mogelijkheden, zodat jij als lezer over mijn schouder mee kan kijken. En crypto vond ik vooral interessant omdat je daar geen enorme investering voor hoeft te doen. Inmiddels weet ik een beetje hoe crypto werkt. En weet ik dat ik niet moet aankopen als bijvoorbeeld de Cardano koers door het plafond gaat, maar ik zal zeker vertellen wat ik nog meer heb geleerd! 

Kopen als de markt omlaag gaat

Er zijn verschillende tactieken te bedenken voor beleggen in crypto. Zo kun je periodiek inleggen om gebruik te maken van ‘Dollar Cost Averaging’. Door op vaste momenten in te leggen koop je je crypto de ene keer met hoge koers en de andere keer met lage koers. Daardoor middel je je winst. Zelf leg ik niet periodiek in, maar alleen als ik geld over heb om in te leggen. Vooral omdat mijn inkomen niet altijd geld over laat wat ik voor lange tijd kan missen. Dan is het handiger om te wachten met inleggen tot de koers een dip heeft. Zo zou ik bijvoorbeeld bij een dalende Ripple koers juist deze munt kunnen aankopen. Al weet je natuurlijk nooit of de koers nog verder naar beneden zal gaan!

Echt alleen geld gebruiken dat ik niet (direct) nodig heb

Zoals ik al zei; ik zet alleen maar geld in in crypto wat ik echt niet nodig heb. Sterker nog, ik zie het alsof ik mijn geld heb uit gegeven. Dat weerhoudt mij ervan om in impuls te handelen. En dat zorgt ervoor dat ik zeker weet dat ik mijn vaste lasten nog gewoon kan betalen, ook als gebeurtenissen in de wereld zorgen dat crypto’s in waarde zakken. 

Zorg dat je een betrouwbare partij gebruikt

Het afgelopen jaar zijn er best wel wat coins voorbij gekomen die vooral op social media, door onder jongeren populaire influencers, erg werden gepromoot. Ik kan me voorstellen dat dat voor jongeren dan erg verleidelijk is om in te stappen. Maar ook als je wat ouder bent en interesse hebt in crypto kan het erg moeilijk zijn om tussen de bomen het bos te zien. Ik vond het daarom belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare partij voor het aankopen van crypto. Litebit is een voorbeeld van zo’n betrouwbare partij. Zij scheiden vast het kaf van het koren wat betreft de coins die je kunt aankopen, dat geeft wat rust. Al is onderzoek doen voor je een bepaalde coin aankoopt natuurlijk nog steeds handig! Al kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor de grote coin namen zoals Bitcoin, Ethereum of Cardano. 

Ik heb me ook laten verleiden tot het aankopen van Doge coin, een hype coin die vorig jaar zomer heel erg steeg in waarde. Helaas was ik daarmee veel te laat en hoewel ik daarmee nu dus € 3,00 (van de ingelegde € 5,00) kwijt ben vind ik het niet erg. Ik ben namelijk verantwoordelijk omgegaan met mijn keuzes. En dat is wel de belangrijkste les. Beleggen, of het nu in aandelen of crypto is, moet je altijd doen met je volle verstand. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Litebit.

Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld voor hoe een ander het zou moeten doen.