voorraadkast
Voorraadkast

Deze fouten maakte ik bij het opbouwen van een voorraad

Na de wc-papier crisis van 2020, zitten we nu in de zonnebloemolie crisis. En nou kan het natuurlijk zo zijn dat je geen zonnebloemolie of wc-papier gebruikt, maar er zijn meer dingen waar tekort op kunnen gaan komen. En als er geen tekorten komen, dan kan alles nog wel duurder worden. Ik ben daarom nog steeds heel erg blij dat ik bijna zes jaar geleden ben begonnen met het opbouwen van een voorraad. Maar in die eerste tijd moest ik ook nog veel zelf uitvinden, ik kende alleen de voorraadkasten van Extreme Couponing en de kelder van oma. Dus in eerste instantie heb ik best wel wat fouten gemaakt. Jou wil ik graag van mijn fouten laten leren, dus zorg vooral dat jij ze niet ook maakt!

Dingen kopen die ik eigenlijk nooit eet

Ik begon mijn voorraad op te bouwen toen ik net alleen woonde. Ik dacht dus dat bepaalde blikken wel handig zouden zijn voor als ik geen zin had om te koken. Niet dat ik die daarvoor veel at, maar mijn leven veranderde opeens enorm en dat zou dus ook wel kunnen veranderen. Ik bleef alleen niet lang alleen, dus werden veel van de blikken vergeten. Tot we gingen verhuizen en de houdbaarheidsdata ineens wel heel dichtbij. Tegen heug en meug hebben we de groenten opgegeten, maar een goede les was geleerd; nieuwe dingen niet te groot in slaan! Gelukkig besefte ik al vlug dat ik geen producten moest kopen die ik ook niet voor de volle prijs zou kopen en is het dus bij een stuk of wat blikken gebleven, maar alsnog is het weggegooid geld!

Teveel in één keer kopen

Een grote fout die ik in het begin maakte was teveel van één product kopen. Soms was dat omdat ik verwachtte dat een actie niet zo vlug terug zou komen. In andere gevallen schatte ik gewoon helemaal verkeerd in hoeveel ik ervan gebruik. Nou kwam dat in de meeste gevallen uiteindelijk goed, in sommige gevallen is de vraag of ik op die manier wel geld heb bespaard. Al was ik heel blij met de handzeep in de afgelopen twee jaar, want ik heb voor mijn favoriete geur steeds flacons kunnen gebruiken waar ik slechte € 0,75 voor had betaald, terwijl ze niet meer onder de € 1,50 zijn gekomen in de aanbieding. Verzorgingsproducten voor mijn voorraad bestel ik trouwens het liefste online. Op die manier heb ik de meeste garantie dat verpakkingen ongeopend zijn. Zelf zal ik ook nooit een product openen, bijvoorbeeld om te ruiken, dat ik niet direct wil gebruiken. Als je dat wel doet kan het namelijk vlugger bederven.

Geen overzicht hebben

Dit is iets wat eigenlijk altijd wel goed is gekomen, maar goed overzicht houden van wat je hebt en wanneer je het hebt gekocht is ook belangrijk. Bij etenswaren staat er nog altijd een datum op, dus als je dan thuis komt met een extra blik kokosmelk omdat je niet meer wist of je er nog één had kun je altijd de eerst verlopende opmaken. Maar met wc-papier of shampoo is het lastiger. Ik gebruik vanaf nu stickertjes met cijfertjes erop zodat eerst datgene wat er het langste staat als eerste op gaat. Maar eerst had ik gewoon geen idee. Ook hoe je je voorraadkast indeelt kan van invloed zijn op je overzicht, dus zorg dat je goed kan zien wat je allemaal hebt. Mijn vriezer is wel een beetje ‘gevaarlijk’ want daarin kan altijd vanalles blijven liggen, maar dat los ik zelf op door eens in de maand even alles te bekijken en beslissen wat binnen die maand op moet, daarna gaat pas de rest in de pan.

Mij richten op eten

Ondertussen weet ik dat ikzelf de meeste winst kan halen uit producten die geen voedsel zijn. Ik heb altijd wel voedingsmiddelen op voorraad, zowel in mijn koelkast en voorraadkast als in de vriezer, maar dat is voor ‘direct’ gebruik en/of (bijna) gratis. In het begin probeerde ik juist te besparen op eten en daarmee mijn voorraad op te bouwen. Maar lekker en gezond eten is gewoon niet altijd even goed houdbaar. Mij richten op huishoud- en verzorgingsproducten is een van de redenen dat ik makkelijk onder de € 25,00 per persoon per week kan blijven. Ik kan me met het budget vooral richten op eten en niet op de rest.

Alle cashbacks af gaan

Eigenlijk gaat dit een beetje hand in hand met mijn eerste punt. Want een paar maanden nadat ik echt begon met het opbouwen van een voorraad, begon ik ook met Gierige Gerda. Daarvoor had ik die financiële middelen niet om extra te kopen. Maar ik wilde dus tegelijk mijn voorraad bouwen en mijn volgers vertellen wat er zoal gratis was. Daardoor ging ik ook om babyvoeding of een toetje dat ik eigenlijk niet lekker vond. Daar wist ik altijd wel iemand voor te vinden, maar het leidde wel ontzettend af. In plaats van thuis de app te openen en af te gaan op de cashbacks open ik tegenwoordig de Scoupy app pas als ik in de winkel ben. Als er dan iets gratis of goedkoop is wat me aanstaat neem ik die op dat moment mee. Je kan 100% op dingen besparen, als je ze vervolgens weggooit is in ieder geval de moeite teveel geweest.

Van fouten kun je alleen maar leren. Dus dat ik deze fouten gemaakt heb vind ik helemaal niet erg. Hooguit zonde dat ik dus nu wat dingen weg moet gooien die ik met wat beter opletten ook naar de Voedselbank had kunnen brengen. Gelukkig zijn nu alle dingen die ik niet gebruik echt uit mijn voorraadkast. Voor de dingen die ik niet eet en wel in mijn voorraadkast komen (bijvoorbeeld door pakketten die ik krijg voor mijn werk) heb ik besloten dat ik ze naar een weggeefkast ga brengen. Dan kunnen alle mensen die het kunnen gebruiken ze meenemen, ook mensen die graag verspilling tegengaan of door stomme regeltjes geen recht hebben op voedselbank.