Bespaartips

Dit is wat mijn tips je daadwerkelijk besparen op boodschappen

Als ik mijn tips geef gaat het vaak over kleine bedragen. Als je dit doet bespaar je 50 cent, als je dat doet bespaar je één euro. En voor veel mensen triggered dat niks, want kleine bedragen kunnen we makkelijk missen. Toch? Nou, elke dag één euro besparen levert je aan het einde van het jaar al minstens 365 euro op. En besparen op kleine dingen zorgt er ook voor dat je meer mindful wordt over je grotere uitgaven. Dus juist op de kleine dingen besparen maken samen een groot bedrag, helemaal omdat het eigenlijk geen moeite kost.

Maak een kan thee in plaats van een kopje

Als je de goedkoopste thee drinkt, dan kan het je al 25 euro per jaar besparen om een kan thee te maken in plaats van vier losse kopjes. En dat is alleen nog maar de kosten in thee, elektriciteit vind ik stiekem iets te lastig om goed uit te rekenen. Drink je de duurste thee uit de supermarkt en koop je die ook nog eens zonder aanbieding? Dan kan het je zelfs wel 275 euro schelen, maar goed dan is het misschien al een eerste stap om je thee voortaan wel in de aanbieding te kopen. Voor mij persoonlijk scheelt het, zo’n 100 euro per jaar. Mijn favoriete thee is Clipper thee en deze koop ik het liefst in een 1+1 gratis actie.

Zelf je groente snijden in plaats van voorgesneden kopen

Als ik vertel hoeveel je bespaart door zelf je groenten te snijden wordt daar regelmatig de neus voor opgetrokken. Zelf groenten snijden, wie heeft daar nu tijd voor en zin in? Maar wat als ik je vertel dat je door dit te doen, je al zo 250 euro per gezinslid per jaar kunt besparen? Als je op aanbiedingen let en met de seizoenen mee-eet kan dit zelfs makkelijk oplopen tot het dubbele. En ja dat kost je dan wel wat tijd, maar als je een beetje geoefend wordt in snijden is het geen extra tijd maar doe je dat terwijl je pan warm wordt of je anders toch zou staan te wachten. En bedenk eens wat voor leuke dingen je met dit bespaarde geld kan doen!

Door voedselverspilling te voorkomen

Milieu centraal vertelt ons dat er ongeveer 34 kilo van ons eten per persoon in de vuilnisbak beland, dat staat volgens hen gelijk aan 120 euro. Via Too Good To Go leerde ik dan weer dat van die 34 kilo ongeveer 60 procent valt onder wat ik als ‘groente en fruit’ zou aanduiden. Zij rekenen wortels en knollen namelijk apart en ik vind dat gewoon groente. Dat is dus 20 kilo en als ik even 20 random groenten in mijn mandje gooi kom ik uit op 72,50 euro, dat klopt dus wel. Ook brood wordt ontzettend veel weggegooid, volgens Too Good To Go is ongeveer 22 procent van wat er in de vuilnisbak verdwijnt een graanproduct, dat is dus 7,48 kilo of 26 euro. Als je alleen het goedkoopste brood zou weggooien zou het minder zijn maar laten we eerlijk zijn; bij deze berekening horen ook koek, taart, luxe broden en vele andere graanproducten. Niets kopen waarvan je niet zeker weet dat het op gaat kan je dus echt enorm veel besparen!

Bodemprijzen bijhouden

Er zijn weinig producten die echt zoveel van prijs verschillen als wasmiddel, mijn favoriete wasmiddel kost normaal 40 cent per wasbeurt. Zonder gek te doen kun je deze prijs al makkelijk terugbrengen naar 11 cent per wasbeurt. Als je elke dag een was draait zou dat je al 105 euro besparen. Door gebruik te maken van acties die met elkaar te combineren zijn kun je soms zelfs op minder dan 8 cent per wasbeurt komen en dan bespaar je in een jaar nog 11 euro meer. En als je daarmee begint met wasmiddel, pak je ook je vaatwastabletten voor de beste prijs en zo ga je langzaamaan al je (dure) boodschappen af. En aan het einde van de rit bespaart het je meerdere honderden euro’s per jaar.

Ik vond het leuk om eens te kijken naar wat bepaalde acties nou eigenlijk besparen en ik verschoot er wel van waar het eigenlijk naar optelt. Wat mij betreft het bewijs dat juist die kleine bedragen je veel meer opleveren dan je misschien zou denken!