Bespaartips

Hoe reken je uit of je een goede aanbieding te pakken hebt? – Gratis product editie

Deze week (dat is week zes van 2023) is de laatste week dat je bij Kruidvat gratis Sun vaatwastabletten krijgt bij aankoop van twee deelnemende producten. En ik vind dat altijd heel interessante acties, want de vaatwastabletten zijn ‘gratis’ dus hebben veel mensen het idee dat dit altijd een goede deal is. Zeker als ze het goedkoopste product kopen. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Daarom ga ik vandaag precies laten zien hoe je moet uitrekenen of je te maken hebt met een goede deal!

Wat is je bodemprijs voor de deelnemende producten

Als je deze producten met een gewone actie zou kopen zou je uitgaan van een bodemprijs. Die kan per soort verschillen. Zo koop je shampoo normaal het liefst met een vijf voor tien euro actie. En dus is twee euro daarvoor een goede bodemprijs. Haarspray koop je dan weer het liefst met een één-plus-één-gratis actie, dus als de normale prijs zes euro is, is je bodemprijs drie euro. En lippenbalsem koop je normaal misschien wel het liefst van het huismerk voor vijftig cent, dan is dat je bodemprijs. Hou deze bodemprijs goed in gedachten.

Wat is je bodemprijs voor het gratis product

Wie mij langer volgt weet dat mijn credo is om te kijken naar wat we betalen, niet naar hoe hoog een korting is. En laten we eerlijk zijn; alleen de zon komt gratis op. Dus we moeten ook even uitrekenen hoeveel we normaal zouden betalen voor het gratis product, wat onze bodemprijs hiervoor is. En heel eerlijk; zelf wil ik met deze acties altijd (ver) onder de bodemprijs gaan zitten om het echt een lekkere deal te laten zijn. Deze week gaat het om Sun vaatwastabletten, dus ga ik even daarmee rekenen. Sun is regelmatig voor minder dan tien cent per tablet te koop, maar het huismerk van Lidl is regelmatig acht cent. Dus daar willen we onder zitten. Er zitten vijfentwintig tabletten in een verpakking, dus wil je het liefst niet meer dan twee euro betalen voor de gratis tabletten.

Het rekensommetje

Dan komt dus het rekensommetje en eigenlijk is het heel simpel. Je moet namelijk van de meeste producten twee stuks kopen, dus je telt de bodemprijs van product A en product B samen op bij de bodemprijs van het gratis product. In het geval van de shampoo zou het dus maximaal zes euro samen mogen kosten. Bij de haarspray acht euro. Maar de lippenbalsem zou samen maximaal drie euro mogen kosten. In de meeste gevallen zit er op de deelnemende producten geen extra korting, maar als dat wél het geval is kan het helpen om verder onder dit bedrag te komen.

Waar je verder op moet letten

Gratis klinkt lekker en als je niet aan deal shoppen doet kan het wel lekker voelen. Maar over het algemeen is het dus eigenlijk helemaal niet zo voordelig. Je moet dus ook zeker niet iets gaan kopen wat je normaal helemaal niet zou gebruiken. En als je op deze manier denkt voordelig producten te scoren om te kunnen doneren aan de voedselbank of een deelkastje, zou ik ook willen adviseren om toch voor een andere aanbieding te gaan. Ook zou ik altijd jouw bodemprijs aanhouden, het kan zijn dat er een product gratis is dat normaal een hogere bodemprijs zou hebben. Zo is de bodemprijs van Robijn wasmiddel over het algemeen ongeveer het dubbele van andere merken. Hou dan ook je normale bodemprijs voor wasmiddel aan als bodemprijs bij deze actie. Alleen als het dan goedkoop is, is het ook voor jou namelijk een goede deal.

Het komt dus weer neer op rekenen, net als altijd moet je goed opletten en rekenen of je te maken hebt met een goede deal. Maar ik kan je zeggen dat het best wel eens voorkomt dat er goede deals te scoren zijn op deze manier! Mijn bijkomende advies is om, indien mogelijk, de bestelling online te doen. In de winkel zijn ze het namelijk niet altijd eens met de spelregels, terwijl je het dan online wel gewoon bezorgd krijgt! Dus happy shopping en happy voorraad opbouwen!