sparen

Dit is hoeveel geld je zou moeten sparen per maand 

Sparen kan lastig zijn, maar is ook oh zo belangrijk! Toch is het veel verleidelijker om lekker uit eten te gaan of je geld aan een mooie nieuwe jurk uit te geven dan het weg te zetten. Maar sparen is dus wel heel belangrijk, niet alleen voor korte termijn doelen zoals een vakantie, maar ook voor langere termijn doelen zoals een koophuis of zelfs je oude dag. Hoeveel je dan moet sparen kun je wel uitrekenen, zo heeft Nibud een speciale tool. Anderen zeggen weer dat je standaard x procent van je salaris weg moet zetten. Maar wie sparen (of zelfs rondkomen) lastig vind kan moeite hebben om dit bedrag te halen, daarom is mijn advies om gewoon te beginnen. Al is het in eerste instantie 50 cent per week (of zelfs per maand) als je jezelf dit aanleert, kun je alsmaar meer gaan sparen. 

Het belang van sparen

Ik ben van mijzelf geen spaarder, maar een spender. Mijn eerste pinpas kreeg ik toen ik twaalf jaar was, bij een Easy Blue rekening van de Postbank, mét een Blue Brain zakcomputer. Wie kent het nog? Op de eerste dag van de maand kreeg ik netjes 25 gulden zakgeld gestort van mijn ouders en de tweede dag had ik het al gepind. Tenzij de eerste in het weekend viel, natuurlijk want dan stond het er pas op maandag op. Maar goed, ik spaarde dus nauwelijks en als ik al spaarde was dat voor een doel en zo gauw dat doel bereikt was gaf ik het weer uit. Het is juist zo belangrijk om zonder doel te sparen, gewoon voor een noodgeval of later. 

Hoeveel zou je moeten sparen?

Zoals ik al zei, heeft Nibud een hele tool waarop je kunt uitrekenen hoeveel je moet sparen. Maar er zijn ook financiële experts die hun eigen mening hierover hebben en zeggen dat iedereen een bepaald procent moet sparen. Maar wat echt belangrijk is, is dat je een bedrag kiest dat echt haalbaar is. Dus begin gewoon met het grootste bedrag dat je zeker zou kunnen missen. Het maakt niet uit of dat 20 cent, 10 euro of 100 euro is. Wanneer je spaart is veel belangrijker, daarmee moet je namelijk beginnen! 

Betaal jezelf eerst 

Veel mensen zeggen ‘ik spaar het geld wat aan het einde van de maand over is’. Hoewel het niet verkeerd is om het geld dat je aan het eind van de maand over hebt te sparen, is het nog maar de vraag of er aan het eind van de maand nog geld over is of aan het eind van je geld nog maand over is. Daarom moet je zorgen dat het bedrag dat je wil sparen bij je vaste lasten hoort en je ‘jezelf eerst betaald’ voor je beslist wat je vrij te besteden budget is. Met geld is het ‘uit het oog, uit het hart’. Dit heet trouwens het ‘pay-yourself-first’ systeem. 

Waar spaar je? 

Je kunt ervoor kiezen om op een spaarrekening te sparen, maar stel dat je nog niet op de tientallen euro’s per maand beland bent, dan kun je ook gewoon in een spaarpot sparen. Wil je het wel op een bank doen dan zou ik adviseren om het te doen op een bankrekening die niet gekoppeld is aan je betaalrekening. Waarom? Gewoon omdat dat overboeken veel minder makkelijk maakt én zoals ik zei; uit het oog uit het hart. Er zijn enkele opties waar je gratis kunt sparen, zowel in Nederland als in Europa. Zorg wel dat je controleert of de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Zelf spaar ik bij Bunq, waar je op dit moment iets meer dan 2 procent rente krijgt.

Hoeveel je per maand zou moeten sparen is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Wat belangrijk is, is dat je begint met sparen en dat je het elke maand (of elke week) doet. Door gebruik te maken van het pay-yourself-first systeem en een vast bedrag opzij te zetten, kun je ervoor zorgen dat sparen een gewoonte wordt en dat je je financiële doelen bereikt. Het belangrijkste is om te beginnen, zelfs als je maar een klein bedrag kunt sparen. Door consistent te zijn en geduld te hebben, zal je spaargeld uiteindelijk groeien en zul je meer financiële vrijheid hebben om te doen wat je wilt.