Koningsdag 2019 verkopen kopen vrijmarkt rommelmarkt
Actualiteiten

Koningsdag 2024 – Tips voor op de rommelmarkt (verkoper én koopjesjager)

Als ik aan Koningsdag denk dan denk ik aan rommelmarkten en daar ben ik als koopjesjager natuurlijk dol op. Ik heb dan ook regelmatig aan beide kanten van de kraam gestaan en heb daarmee veel ervaring opgedaan. Mijn beste trucs zal ik in dit artikel met je delen.

Als je spullen verkoopt

Zorg voor genoeg wisselgeld – Het viel mij altijd op hoeveel mensen met grote biljetten naar de rommelmarkt komen. Het is best slim om te zorgen dat je dan geld terug kan geven, maar ook als mensen met een 5 euro biljet willen betalen voor iets van 1 of 2 euro. Stop het geld in een buik- of nektasje zodat je het goed bij je houdt en zorg dat je weet hoeveel je er aan het begin in je tasje zat om zo uit te rekenen wat je winst is aan het einde van de dag. Anno 2024 is het ook mogelijk om via Tikkie te laten betalen! Maak via de app een paar QR-codes aan voor verschillende bedragen en print deze uit. Zo kan iedereen ook digitaal betalen, super handig!

Zet je prijzen niet te hoog in – Natuurlijk wil je een leuk bedrag verdienen op de rommelmarkt, maar als je te hoge bedragen vraagt voor je items verkoop je niks. Merkkleding waarvoor je nog een leuke duit wil (en kan) krijgen kun je misschien beter verkopen op Marktplaats of Vinted. Op een rommelmarkt kun je het beste kiezen voor items waarvoor de verzendkosten hoger liggen dan de waarde van het item.

Neem mooie waar mee om te verkopen – Het is natuurlijk een rommelmarkt, maar het is wel fijn als je (met enige zekerheid) kan zeggen dat een spel of puzzel wel gewoon compleet is. Dat kleding geen gaten of onbekende vlekken heeft. Ook zijn het juist kleine, handzame dingetjes die verkopen, mensen willen niet slepen met grote zware items.

Zorg dat je mensen naar je kraam trekt – Er zijn natuurlijk tientallen andere kramen en kleedjes waar mensen dingen kunnen kopen. Zorg dat jouw plekje extra aandacht trekt door een spelletje of een grabbelton. Op deze manier blijven mensen ook nog eens een beetje ‘plakken’ aan je stekje, waardoor de verkoopwaar ook nog eens extra onder de aandacht komt en mensen misschien wel iets zien wat ze graag willen.

Vertel een verhaaltje bij je spullen – Als er een leuk verhaal aan een item zit zijn mensen eerder geneigd om over te gaan tot aankoop. De spullen die je verkoopt zijn stuk voor stuk schatten, niet de troep van jouw zolder. Breng dit over naar je (potentiële) klanten. Niet alles wat je verteld hoeft helemaal waar te zijn, je mag best van alle kinderboeken op je kraam zeggen dat dat vroeger je favoriet was…

Als je zoekt naar deals

Neem genoeg kleingeld mee – Als je op zoek gaat naar Koningsdag deals zul je veel kleingeld mee moeten nemen, want op de rommelmarkt kun je meestal niet pinnen. Verzamel daarom al je muntgeld. Duik alle broekzakken in, keer de bankkussens om en kijk in alle potjes en bakjes. Neem een klein portemonneetje mee met dit geld, dan hoef je niet met je normale portemonnee te zeulen en ben je minder snel slachtoffer van zakkenrollers.

Schat spullen op waarde – Als je een verkoper beledigd door te laag te bieden op een item op zijn kraam zet hij waarschijnlijk zijn hakken in het zand. Zorg daarom dat je een eerlijk bod geeft, zeker als het een tegenbod is op een prijs die de verkoper noemde.

Heb geen verwachtingen – Hoewel het wel goed is om je te richten op een of een paar categorieën verkoopwaar, is het niet zo handig om specifieke verwachtingen te hebben. Je kunt natuurlijk zoeken naar een bepaalde stijl en stiekem duimen dat jij degene bent die dat ene Catan spel op de hele markt toevallig vindt, daar is niks mis mee. Maar als je specifiek op zoek gaat naar een item is de kans veel te groot dat je teleurgesteld wordt en alle andere schatten over het hoofd ziet.

Neem een eigen tasje mee – De tip om te zorgen voor plastic tasjes is vaak gericht aan de verkopende partij, maar ik draai het graag om. Zorg gewoon zelf dat je een herbruikbaar tasje (of tien) bij je hebt, dan kun je je vondsten fatsoenlijk mee naar huis nemen.

Doe je aankopen nuchter – Ga niet op koopjesjacht als je ook wil drinken, dat vraagt gewoon om miskopen. Zorg dat je eerst op koopjesjacht gaat en daarna pas naar de pinten grijpt of ga aan de drank op Koningsnacht en de volgende dag pas naar de rommelmarkt. Tenzij er natuurlijk een Emiel Aardewerk in je schuilt die alleen naar buiten komt na een paar glazen, maar die kans lijkt me klein.

Zo nu kun je beslagen ten ijs komen tijdens Koningsdag. Vergeet ook niet gewoon heel veel plezier te maken, want daarvoor is Koningsdag natuurlijk vooral bedoeld!

Dankjewel aan HEYO voor het mogen lenen van de geweldige foamcreatie op de foto!