duurzaamheid

5 duurzame keuzes die je ook nog eens geld besparen

Duurzaam wordt vaak gelinkt aan een hoge aanschafprijs. Dat is niet voor iedereen weggelegd. En ook niet iedereen wíl er veel geld aan uitgeven, gelukkig hoef je daar ook geen verantwoording over af te leggen. Toch zijn er best wel wat dingen die je kan doen om duurzamer te leven, zonder dat het je veel geld kost en in sommige gevallen bespaar je er zelfs extra mee.

1. Check de duurzaamheid voor je iets aankoopt

Winkels als Action, Primark en AliExpress zijn razend populair onder de mensen die op hun budget letten. Toch gaat er bij dit soort winkels vaak geld om in dingen die vanwege kwaliteit, trends of andere redenen niet lang in gebruik zullen zijn. Doodzonde van je geld en het milieu, dus maak wat bewuster de keus voor je daadwerkelijk met iets naar de kassa gaat. Toch lekker prullaria kopen die je eigenlijk niet nodig heb? Ga naar de kringloop! En bedenk ook dat het soms goedkoper is om meer uit te geven aan een item dat langer mee gaat, dan om een goedkoop item te kopen wat korter mee gaat. Schoenen van 25,00 euro kopen die elk jaar verslijten is duurder dan één keer schoenen van 100,00 euro kopen die tien jaar meegaan.

2. Minder voedsel verspillen

Eten weggooien is enorm zonde en toch doen we het allemaal. Bijvoorbeeld omdat je keus wil hebben in fruit, maar lang niet alles wat je koopt in een week opeet. Bedenk eens wat er allemaal heeft moeten gebeuren om die producten in jouw koelkast te krijgen…

Actiever tegen gaan van voedselverspilling kan ook. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van Too Good To Go. Of in de verspillingsbak van Jumbo te shoppen. Dit is in de meeste gevallen twee vliegen in één klap, goedkoper en duurzamer. Al kan Too Good To Go soms ook wel heel verkeerd uitpakken.

Overigens kun je verspilling verder trekken dan alleen voedsel. Er is zoveel wat we verspillen. Van water en energie, door te lang en te warm te douchen of de koelkast open te laten staan. Tot schoonmaakmiddel. Laatst zag ik een TikTok van een poetsgekke dame die niet één maar twee toiletblokken in haar wc deed. Nergens voor nodig! En wat denk je van grote hoeveelheden wasmiddel in het machine? Dat is niet alleen zonde van het wasmiddel, het is ook slecht voor je apparaat. Kijk eens een dag naar je gewoontes en dan kun je vast wel wat punten vinden waarop je kan besparen.

3. Eet lokaal en in het seizoen

Fruit uit Verweggistan is misschien heel lekker. Het is niet echt duurzaam dat het helemaal uit Verweggistan naar Nederland moet komen. Ook aardbeien in december zijn alles behalve duurzaam, want hoewel ze misschien uit Schubbekutteveen komen zijn ze wel verbouwd in (verwarmde) kassen. Dat merk je in de prijs (en in de smaak, maar daar hebben we het nu niet over.)

Bepaalde producten kun je ook bij de boer of speciale verkooppunten kopen. Of misschien heb je wel een vriend, familielid of collega met kippen. En willen zij je best wel eens wat eieren verkopen. Misschien wil de buurman-met-moestuin zijn oogst wel delen. Kijk wat verder dan die standaard (super)markt, zeker als je niet midden in het centrum woont. Om nog niet te spreken over je eigen moestuin. Die hoeft niet eens groot te zijn; veelgebruikte kruiden of sla zelf kweken kan op een paar tientallen vierkante centimeter en is lekkerder, duurzamer én goedkoper!

4. Minder fabrieksproducten gebruiken

Ik schreef een paar jaar geleden ook al eens een artikel over dit onderwerp. Toen sprak ik over minder vlees eten. Maar ook vleesvervangers zijn niet altijd duurzaam, net als veel andere producten die in fabrieken worden gemaakt. Niet alleen omdat deze vaak in plastic verpakt zitten. Daarnaast is het ook maar de vraag of het gezond is. Kijk of je meer zelf kan doen, hetzelfde product minder bewerkt kan kopen of dat er alternatieven zijn. Uiteraard betekent dat niet dat je ze geheel uit je leven moet bannen, maar bewust zijn scheelt vaak al de helft. Kijk ook of je in bulk kan kopen, dat scheelt heel veel in transport.

5. Make do and mend

We leven in een wegwerpmaatschappij. Dingen repareren of hergebruiken wordt gezien als een beetje armoedig. Jammer, want het kan je veel geld besparen, en uiteraard is het ook beter voor het milieu. Het is al zo simpel als een gat in een kledingstuk dat meestal makkelijk gemaakt kan worden. Er zijn uiteraard grenzen, een glas moet je niet gaan lijmen als het gebroken is, maar een bloempotje met een klein chipje kan nog makkelijk worden gebruikt. Valt je mooie kaars stuk? Smelten en in een ander potje doen. En als je iets weggooit, doe dat dan op de juiste manier. Weet hoe je afval moet scheiden en doe dat ook! Van keuken en tuinafval kun je zelf ook compost maken. Dit is dan weer een lekker goedkope manier om je tuin te bemesten in het voorjaar. En geschikt voor elke tuin; niet alleen als je een moestuin hebt. Ook regenwater kun je opvangen en gebruiken om de planten water te geven. Een regenton en compostbak vragen ieder wel om een investering, afhankelijk van je wensen.

Ik zeg wel vaker; het zijn niet de grote stappen die het verschil maken. Juist die kleine dingetjes tellen razendsnel op. Dat is zo met het besparen van geld, maar ook met duurzaamheid. En een volledig gratis tip is om je stem daadwerkelijk te laten horen. Vind je dat een bedrijf bepaalde dingen duurzamer zou kunnen doen, stuur ze een mail met jouw idee. Nu zal één mail niet vlug het verschil maken, maar wat als iedereen (of in elk geval meer mensen) het zou doen?