Besparen

5 groenten die minder kosten dan €0,50 per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (lente 2021)

In de winter deelde ik al een keer de groenten die op dat moment te koop waren voor €0,50 per 250 gram. En ik had al besloten dat ik dit ook in de andere seizoenen wilde doen. Nu is het lente, een nieuw seizoen en dus tijd voor een nieuwe aflevering. Helaas heb ik er dit keer maar 5, maar veel van de (diepvries)groenten die ik in het andere artikel noemde zijn 4 seizoenen per jaar te koop voor minder dan €0,50 per 250 gram.

Komkommer €0,43 per 250 gram

Op zich is komkommer natuurlijk een perfecte groente. Het is een van de weinige groenten die je kunt gebruiken in al je maaltijden op een dag. Van ontbijt tot snack. Het is gezond en vol vitamines, maar ook hydraterend. Toen ik nog op school zat nam ik op warme dagen graag een stuk komkommer mee naar school. Dat was in de tijd dat we nog niet overal flesjes water mee naartoe sleepten. Kun je je dat nog voorstellen? Maar goed de komkommer is dus ook niet al te duur en deze tijd eigenlijk altijd wel ergens in de aanbieding en dus nóg goedkoper.

Courgette €0,49 per 250 gram

Nog zo’n veelzijdig stukje groenten. Te gebruiken in bijna alle keukens, heerlijk in vegetarische gerechten en kan bijna niet mislukken. Ik rooster mijn courgette graag voor ik het in mijn eten gebruik en sinds ik een Airfryer heb gebruik ik die daarvoor. Gewoon in blokjes of plakjes, 5 minuutjes op 200 graden bakken. Even schudden of omdraaien en dan nog 1 tot 5 minuten op 200 graden. Heerlijk en zonder vet of wat dan ook dus echt heel gezond.

Witlof €0,49 per 250 gram

Witlof is ook op veel manieren te gebruiken. Veel mensen eten het denk ik met ham en kaas, maar je kunt er zoveel mee. Daarom is dit zo’n lekkere groente. Ik snij wel altijd het harde midden uit de stronkjes om ze minder bitter te maken. Toen ik nog cavia’s had, opgevangen voor een collega die ze geen thuis meer kon bieden, gaf ik dat afval altijd aan hen. Ze werden dan helemaal blij en gingen heel hard piepen. Maar dat snap ik wel, witlof is gewoon lekker.

Broccoli €0,49 per 250 gram

Wist je dat je van broccoli gewoon de hele stronk kunt gebruiken? Niet alleen de roosjes. Dat maakt broccoli een heel voordelige groente, tenminste als hij in het seizoen is. Ik gebruik de stronk eigenlijk nooit tussen de roosjes, want mijn vriend vind dat niet zo lekker. Maar als ik er soep van maak of groente nuggets dan klaagt hij niet meer. Meteen ook handig als je dat wel meteen klaar maakt en in de koelkast of vriezer zet. Dan hoef je op een drukke dag niet meer te koken en heb je toch wat gezonds op tafel staan!

Prei €0,49 per 250 gram

Eigenlijk is prei best een dure groente, maar in de juiste aanbieding of bijvoorbeeld een voordeelverpakking, is het nét goedkoper dan €0,50 per 250 gram. Maar het is een mooie groente die je eigenlijk overal wel aan kan toevoegen om de groente-count op te hogen. Ik vind prei als losse groente niet zo lekker, maar goed dat ben ik. Mijn moeder maakte dat vroeger altijd klaar in een witte saus en het heeft me nooit geboeid, als aanvulling op andere groenten vind ik het echter soms heerlijk. Als de rest van het gerecht ook lekker is dan toch.

Goedkope groenten hoeven niet per se gebruikt te worden als ‘hoofdgroente’. Door duurdere groenten aan te vullen met goedkopere opties kun je echter heel lekker, gezond en budgetproof eten. Soms heb ik het gevoel dat als ik goedkoper wil eten, dat het ook meteen stukken lekkerder is, omdat ik dat vooral niet wil laten merken. Creativiteit doet dus ook heel veel!

Disclaimer

Prijzen veranderen, deze dus waarschijnlijk ook. Dit waren de geldende prijzen op het moment van schrijven in mei 2021. Ze zijn gebaseerd op producten van Albert Heijn, Picnic en Jumbo. Het is ook vooral bedoeld als inspiratie dat niet alles duur hoeft te zijn, niet als naslagwerk voor de prijs van items.