supermarkt

Ik deed boodschappen bij de goedkoopste online supermarkt

Bijna alle gewone supermarkten vechten om de titel ‘de goedkoopste, maar nu is deze strijd ook online begonnen. Het stond al een tijdje op mijn ‘verlanglijstje’ met onderwerpen voor een blog. Ik had ook al een tijdje geleden, via Social Deal een tegoedbon gekocht. Nu is het eindelijk zo ver, ik heb mijn allereerste bestelling geplaatst bij online supermarkt Butlon.

Wat is Butlon eigenlijk?

Al sinds 2017 is Butlon de concurrentie aangegaan met Thuisbezorgd en Ubereats. Maar vorig jaar, dankzij de pandemie, besloot Butlon ook boodschappen te gaan bezorgen. Het is dus een online supermarkt. In een interview met de oprichter las ik dat ze (wat betreft prijs) willen concurreren met Lidl en Aldi. Dit doen ze vooral door grootverpakkingen, veelal bedoeld voor de horeca, te verkopen aan particuliere klanten. Een concept dat nieuw is voor Nederland, maar veel van mijn grote ‘voorbeelden’ uit Amerika kopen al veel langer in bulk. Dat bespaart namelijk echt veel geld. Het enige nadeel is dat je dus wel in één keer meer moet uitgeven om te kunnen besparen.

Assortiment

Het assortiment van deze online supermarkt kan ik niet anders omschrijven van ‘rommelig’. Het bestaat uit grootverpakkingen, huismerken, A-merken en is erg incompleet. Ik denk daarom niet dat dit een ‘one shop stop’ is voor de meeste gezinnen. Wel is het handig om producten die je veel gebruikt in grote hoeveelheden te kopen. Als je dan eens in de zoveel tijd een grote bestelling kan plaatsen om je voorraad en vriezer te vullen kan dat veel besparen op de overige boodschappen. Zo is kip ongeveer 34% goedkoper dan bij Albert Heijn, geraspte kaas scheelt ongeveer 25% en zelfs eieren zijn een goede €0,013 goedkoper per stuk.

Niet ingesteld op vegetariërs en veganisten

Een gemiste kans vind ik wel dat deze online winkel niet is ingericht op vegetariërs en veganisten. Wellicht willen zij ook niet shoppen bij een winkel die kip met 5 kilo tegelijk verkoopt, maar dat zijn aannames. En er zijn natuurlijk ook steeds meer mensen die flexitarisch eten en dus zowel vlees als vega willen aanschaffen. Vleeseters kunnen er juist heel voordelig uit zijn dankzij goede deals en producten van hoge kwaliteit.

Bestellen en verzendkosten

Een bestelling plaatsen bij Butlon is gemakkelijk. Als je eenmaal een bestelling hebt geplaatst kun je niks meer wijzigen of toevoegen. Daartegenover staat wel dat een bestelling die (op een werkdag) voor 12 uur is besteld, de volgende dag al wordt bezorgd. Minimale aankoopbedrag is €50,00. Daarbovenop komen zowel bezorgkosten van €6,95 (€2,95 bij een bestelling boven de €70,00) en €1,95 servicekosten. Dit vind ik erg hoog en maakt ook dat je alleen voordelig uit bent als je veel in één keer koopt, een extra kostenpost om rekening mee te houden dus.

Kopen met korting

Natuurlijk heb ik gebruik gemaakt van extra korting. Als je dit niet had verwacht ken je me nog niet helemaal. Via deal- en veilingsites worden regelmatig kortingsvouchers aangeboden voor extra korting. Vaak komt dit neer op €10,00 tot €15,00 extra korting op een bestelling. Dat maakt de aankoop nog extra voordelig. Zoals ik al zei kocht ik mijn deal via Social Deal, waardoor ik €5,00 betaalde voor een tegoed van €20,00.

Bezorging

De bezorging werd verzorgd door Vers en Fijn. Ik kreeg de avond vantevoren een mailtje met een track & trace. Deze was heel gedetailleerd. Er werd een tijdvak van 2 uur aangegeven, met daarbij ook hoeveelste adres ik was op de route. Toen de chauffeur aan het rijden was kon ik precies inzien over hoeveel adressen ik aan de beurt was. Dat is natuurlijk super! De producten kwamen goed gekoeld en diepgevroren bij me aan, netjes in dozen verpakt (eentje voor diepvries en eentje voor de droge en koelkastproducten) zonder extra verpakkingen.

Prijs/ kwaliteit van de producten

Om goed de kwaliteit van de producten te kunnen beoordelen besloot ik van verschillende productgroepen te bestellen. De kruiden zijn sowieso echt een aanrader, voor €1,00 kreeg ik een heel flinke bos peterselie. Omdat ik geen markt of toko ter beschikking heb is dit erg fijn. Ik bestelde ook kipfilet, want dit lijkt een beetje het paradepaardje (uh, “paradekippetje”) van Butlon te zijn. Tien kilo diepvrieskip voor €40,00. Dat is dus €4,00 per kilo, bij Albert Heijn betaal je €7,50. Aangezien wij met 2 man die 10 kilo niet op gaan krijgen besloot ik voor de 5 kilo gegaan, deze kost €25,00 en is met €5,00 de kilo dus nog steeds erg voordelig. Er zitten er ongeveer 21 kipfilets in een doos, dat betekent dat ze iets meer dan 200 gram per stuk wegen. Genoeg voor 1 avondmaal voor 2. Ze zijn super mals en heel lekker. Ook mijn verdere bestelling lijkt gewoon van normale supermarkt kwaliteit te zijn, misschien een beetje beter maar zeker niet slechter.

Voor- en nadelen

Ik vind Butlon echt wel een aanrader om je voorraad aan te vullen, je kan dan meteen ook wat verse producten kopen, al zijn die niet per se goedkoop. Het grote nadeel vind ik wel dat deze online supermarkt niet compleet is. Ik kon bijvoorbeeld geen dropjes kopen, een onmisbaar item in onze boodschappen. En ook wat andere, meer essentiële boodschappen waren niet te vinden. Dat is jammer. Ook de hoge verzend- en servicekosten zijn een flink nadeel, zeker als je (zoals ik mijn geval) geen weeshuis hoeft te voeren. Wellicht zou het dus best een idee zijn om een bestelling bij Butlon te delen met de buurvrouw of iemand anders die ook van koopjes houdt. Bezorging van de producten ging vlot en het was goed verpakt. Daarnaast is de goede kwaliteit natuurlijk ook een pre. Een andere plek waar je goedkoop in bulk kan kopen, Mega Foodstunter, staat daar bijvoorbeeld juist niet om bekend en de kip is bij Butlon ook nog eens goedkoper. Wat wil je nog meer?

Ik ga zeker nog een keer bij Butlon bestellen, het neemt veel vriezerruimte in beslag maar dat is het voordeel waard. De goedkoopste supermarkt bezorgd in heel Nederland en je kunt betalen met iDeal.

Dit artikel bevat affiliatelinks.