budget

5 onnodige uitgaven die ik uit mijn budget heb geschrapt

Laat ik vooral beginnen te zeggen dat in mijn ogen ‘onnodige uitgaven’ geen algemeen goed zijn. Voor mij kan iets onnodig zijn, maar dat hoeft voor jou niet zo te zijn. En uiteraard kan dat ook andersom. Maar dit zijn de dingen die ik zelf zo onnodig vind, of waar ik in elk geval zo weinig geluk uit haal, dat ik ze uit mijn budget heb geschrapt.

1. Aanmaningskosten en boetes

Ik maak er geen geheim van dat Gierige Gerda is ontstaan uit noodzaak. In 2016 bleek ik, na het vertrek van mijn partner die alle geldzaken regelde, ineens een heleboel openstaande rekeningen te hebben. Aanmaningskosten, incassokosten en boetes zorgden ervoor dat de onbetaalde rekeningen zoveel hoger waren dan in eerste instantie. En dat is zo zonde. Op dit moment heb ik geen auto meer, maar diezelfde partner had er een handje van om lekker hard te rijden en zijn auto overal neer te zetten waar het hem uitkwam. Dus hadden we regelmatig brieven op de mat van het CJIB of de gemeente. Ik betaalde uiteindelijk alle schulden af in minder dan een jaar en heb nooit meer een brief gehad van het CJIB, totdat ik mijn auto in 2021 wegdeed. En al die bespaarde euro’s heb ik kunnen sparen, hoe fijn is dat?

2. Een televisieabonnement

Veel providers bieden tegenwoordig een internet- en tv-abonnement aan, dat lijkt soms goedkoper dan alleen internet. Maar het is slim om eens goed na te rekenen wat het scheelt én of je wel vaak genoeg tv kijkt. Want de meeste mensen, zeker de jongeren, kijken geen lineaire tv meer maar veel meer naar streamingsdiensten. En dan kan het goedkoper zijn om te kiezen voor een streamingsdienst als NLziet, Kijk of Videoland voor als je een programma wil volgen. Sowieso kan het je veel geld besparen om ook niet alle streamingsdiensten tegelijk te gebruiken, maar dat is een andere blog.

3. Een telefoon op afbetaling

Oké, ik moet zeggen dat hier altijd een nuance in zit en dat mijn vorige telefoon op afbetaling was en dat ik daar geen seconde spijt van heb gehad. Waarom? Uiteindelijk heb ik 100 euro minder betaald voor die telefoon. Maar dat is een zeldzaamheid. Op dit moment ben ik (langzaamaan) weer op zoek naar een nieuwe telefoon en ik merk dat ik veel duurdere abonnementen zou moeten afsluiten dan voorheen om de telefoon te kunnen financieren. Ik ben dus niet minder kwijt, maar veel meer dan normaal. Ik zit eigenlijk altijd op wifi en ben niet vaak genoeg weg om een duur abonnement af te sluiten voor internet onderweg.

4. Fast fashion aankopen

Ik ben lange tijd dol geweest op fast fashion. Ik was altijd een sale shopper, maar kocht veel (en deed ook weer veel weg). De ethiek ervan was toen nog niet zo’n ding en de milieu-impact nog minder bekend. Inmiddels weet ik beter en kijk ik ook anders naar geld en het uitgeven ervan. Mijn budget voor kleding is misschien niet veranderd, maar mijn budget per kledingstuk wel. Want of ik nu tien items koop voor 10 euro per stuk of twee items voor 50 euro per stuk; ik heb in beide gevallen 100 euro uitgegeven. Die laatste twee items maken me waarschijnlijk alleen maar blijer en blijven langer bij me. Daarbij koop ik mijn kleding nu liever tweedehands dan in de sale. Ik heb prachtige items in mijn kast van mooie kwaliteit en dat voor een fractie van wat ik kwijt was aan fast fashion.

5. Lunch in de kantine op werk

Natuurlijk werk ik al een hele tijd niet meer in loondienst, maar toen ik nog wel in loondienst werkte, was de dagelijkse lunch in de kantine iets wat ik vlug heb geschrapt. Ik werkte lange tijd op de High Tech Campus en een lunch daar kostte (en dan heb ik het over 2009/2010) al vlug een euro of 10. Vanwege de aard van mijn contract verdiende ik minimumloon en dat betekende dus dat ik voor elke lunch bijna een uur moest werken. Toen ik mij dat realiseerde, ben ik gestopt met mijn lunch kopen en zelf mee gaan nemen. En hoewel ik nu dus niet meer werk op een plek waar ik naar een kantine kan gaan, bedenk ik mezelf nog steeds altijd of een lunch op locatie het mij waard is of dat ik liever zelf wat meeneem.

Het is soms goed om te kijken naar uitgaven die je uit automatisme of gewoonte doet. Waarom doe je ze? Wat leveren ze je op? En kun je iets doen om ze te verminderen, als je dat zou willen? Welke uitgaven dat zijn en wat de impact is, verschilt voor ieder individu of gezin. Neem bijvoorbeeld verse bloemen. Er zijn mensen die daar echt gelukkig van worden, maar ook mensen die er niets om geven. Er zijn mensen die uitgebreide, gestylde boeketten willen en mensen die blij worden van een simpel bosje tulpen. Zoek wat bij jou past en pas dat aan op jouw leven.