Besparen

7 groenten die minder kosten dan €0,50 per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (winter 2021)

Gezond eten is duur. Dat is wat ik ontzettend vaak hoor. En dat is vaak ook wel, maar je hóéft niet per se friet met frikandellen te eten om goedkoop uit te zijn. Er zijn elk seizoen weer nieuwe groenten te vinden die voor minder dan €0,50 per 250 gram (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor groenten) te koop zijn. Aanbiedingen niet eens meegerekend.

De foto is niet representatief voor de groenten die ik ga noemen, deze heb ik momenteel niet allemaal beschikbaar voor op een gezellige foto. Vandaar.

Sperziebonen (€0,41 per 250 gram)

Diepvries. Sperzieboontjes uit de vriezer zijn zó ontzettend handig. Ik snap soms niet dat mensen nog meer betalen voor verse boontjes. Je moet ze nog schoonmaken, ze zien er niet altijd allemaal smakelijk uit en ze moeten nog langer koken ook. Sperzieboontjes uit de vriezer zijn veelzijdig, gemakkelijk en ontzettend lekker!

Boerenkool (€0,22 per 250 gram)

Diepvries. Voor ik ontdekte dat boerenkool ook al als vriezer variant te koop is kocht ik altijd boerenkool in de aanbieding, om het vervolgens zelf in te vriezen. Helaas neemt dat veel ruimte in beslag en echt goedkoop was het nog steeds niet. Diepvriesboerenkool zit in blokjes, zoals ook spinazie en is dus makkelijk te doseren. Verder geeft het eigenlijk geen rommel in de vriezer. Enige wat een probleem kán dus zijn dat je je boerenkool niet goed labelt en je in de war raakt wat spinazie en wat boerenkool is. #ervaringsdeskundige

Spinazie (€0,26 per 250 gram)

Diepvries. Mijn voorkeur gaat uit naar verse spinazie, dat geef ik graag toe. Maar als het goedkoop moet is diepvriesspinazie een prima oplossing. Ik kies zelf het liefst voor de normale variant en niet á la crème. Het scheelt een paar cent, maar beide zijn onder de €0,50 per 250 gram.

Wortels (€0,22 per 250 gram)

Vers. Zei ik straks nog dat sperziebonen veelzijdig zijn, wortels zijn dat misschien nog wel meer. In koude gerechten, in warme gerechten. Geraspt, geschaafd, gesneden. Gekookt, gebakken, geroosterd. Daarnaast zijn wortels lang houdbaar, dus het is altijd handig om in je koelkast te hebben!

Knolselderij (€0,30 per 250 gram)

Vers. Mijn favoriete wintergroente. Ook super veelzijdig. Ik gebruik dit graag zoals ik ook aardappels zou gebruiken, bijvoorbeeld als een puree met boerenkool. Of juist als frietjes, uit de oven. Hmm, zo lekker! En dus heel erg goedkoop. Wel ook omdat het best een zware groente is.

Spruitjes (€0,38 per 250 gram)

Vers. Vroeger waren spruitjes mijn favoriete groente. Nu ik (bijna) 36 ben niet meer zo, maar spruitjes zijn wel heel gezond. Door ze niet te koken maar te roosteren in de oven met olie, peper en zout hebben ze een veel lekkerdere smaak dan gekookt. Ook lekker als stamppot of in een quiche, waardoor het eenvoudig een vega maaltijd kan zijn, want ook weer extra bespaard.

Zuurkool (€0,28 per 250 gram)

Zakje. Als er iets bij de winter hoort is het zuurkool. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het lang geleden is dat ik het heb gegeten, maar met €0,28 per 250 gram snap ik dat eigenlijk niet zo goed. Als je niet zo’n heel zakje zuurkool in 1 keer opeet (bijvoorbeeld omdat je alleen eet) kun je het andere deel prima invriezen. Zuurkool is trouwens niet alleen lekker als stamppot maar ook op bijvoorbeeld hotdogs of op een flammküchen.

Extra besparen op je groenten (en fruit)

Andere manieren om voor minder dan €0,50 aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te komen zijn de Too Good To Go boxen van bijvoorbeeld Lidl. En de aanbiedingenbak van Jumbo. Hierin liggen ook geregeld de lekkerste groenten en ik kocht daar laatst zelfs een hele flespompoen (plus een ui en zoete aardappel) voor €0,50! Ik hoor regelmatig zeggen dat mensen niet besparen op voedsel omdat ze het te belangrijk vinden dat het gezond is. Onzin wat mij betreft. Gezondheid zit hem niet in de prijs van een item, maar in de vitaminen en andere voedingswaarden in een product.

Disclaimer

Prijzen veranderen, deze dus waarschijnlijk ook. Dit waren de geldende prijzen op het moment van schrijven in januari 2021. Ze zijn gebaseerd op producten van Albert Heijn en Jumbo. Het is ook vooral bedoeld als inspiratie dat niet alles duur hoeft te zijn, niet als naslagwerk voor de prijs van items.