MLM Multi level marketing netwerkmarketing
homestead

7 Supermarktproducten die ik een keer zelf wil maken

Sinds vorig jaar maart heb ik al veel ondernomen als het op de keuken aan komt. Ik vind het heerlijk om te experimenteren met ingrediënten, zonder dat ik per se aan het koken ben. De keukenmachine die ik deze zomer kocht, heeft bijna geen dag stil gestaan en is zelfs vaak twee keer per dag in gebruik. Ik heb een Airfryer waarin ik veel experimenteer, een droogoven waar tegenwoordig alles in gaat wat ik anders weg zou gooien en ben ook al een paar keer aan het wecken geweest. Nu de tuin zo goed als leeg is, zal ik een nieuw tijdverdrijf moeten zoeken. Dus dit wil ik gaan doen met mijn vrije tijd de komende maanden.

Azijn

Heel eerlijk gezegd ben ik hier al mee begonnen en heb ik mijn allereerste ‘batch’ al klaar en geproefd. Omdat het maken van azijn een fermentatieproces is, heeft het niet heel veel meer nodig dan een voeding voor de bacteriën en zuurstof. Deze voedingsstof kan alcohol of suiker zijn, wat betekent dat je van bijna alle soorten alcoholische drankjes én bijna alle soorten fruit azijn kan maken. Ik heb mijn informatie uit een YouTube video van YouTube kanaal Pro Home Cooks en hij ontdekte dat vooral gedroogd fruit goed werkt. Daarom ben ik begonnen met rozijnen in water, katoenen doek erover zodat er geen vuil in komt en wachten maar. Het duurde ongeveer een maand. Ik heb ook rode wijn staan, voor rodewijnazijn, maar deze staat al wat langer en is nog niet goed. Ik wil ook heel graag appelschil proberen, dus ik ben nog niet klaar met experimenteren!

Mayonaise

Mayonaise is een combinatie van eigeel, olie, mosterd en azijn. Ik heb ooit een keer geprobeerd om dit zelf te maken, maar dat faalde. Daarom lijkt het me heel leuk om het nog eens te proberen en misschien ook wel volledig over gaan naar zelfgemaakte mayo. Trouwens, veganistische mayonaise is óók zelf te maken. Je begint daarvoor met het vocht uit een blikje kikkererwten (of het kookvocht) en met wat andere ingrediënten kun je dus zelf mayonaise maken. Zero waste!

Mosterd

Dit is wel heel next level, ik wil namelijk gaan proberen om het mosterdzaad te groeien en dan daarvan zelf mosterd te maken. Ja, ik weet dat dat heel ambitieus is, maar het lijkt me zo leuk! Natuurlijk zal dat dan maar een klein potje mosterd worden, ik ben vooral gewoon heel benieuwd hoe dat zal zijn.

Zuurdesembrood

Als je een beetje homesteading/ homemaker video’s op YouTube bekijkt kom je al vlug terecht bij allemaal mensen die zuurdesembrood maken. Ze beginnen met het maken van een sourdoughstarter, een deeg dat je elke dag moet voeden zodat het gaat gisten. Uiteindelijk is dat ook wat ervoor zorgt dat je brood rijst, in plaats van gist wat in ‘normale’ broden wordt gebruikt. Ik heb zelf al een paar keer geprobeerd om een starter te beginnen, maar elke keer vergeet ik weer te voeden en mislukt het. Daarom wil ik graag een starter maken om te drogen, zodat ik langere tijd vooruit kan met mijn starter zonder steeds weg te moeten gooien, want met twee volwassenen die weinig brood eten is elke dag een brood bakken vrij overdreven.

Dorito’s

De laatste tijd heb ik best vaak gezien dat mensen gewone bloemtortilla’s frituren om er chips van te maken. Ik heb dat ook geprobeerd, maar vind het best wel heel saai. Dorito’s of tortilla chips maak je natuurlijk van mais tortilla’s! Die heb ik inmiddels al een paar keer gemaakt met behulp van Pan maismeel. Ik heb ook al een poging gedaan om er chips van te maken, maar frituren is ook niet zo’n succes. Wel lekker maar vetter dan de vetste oliebol. Dus daar moeten we nog even verder mee experimenteren. Maar laat ik dat nu bijna leuker vinden dan als iets meteen in één keer lukt.

Ginger beer

Eigenlijk zou ik sowieso veel verschillende soorten drankjes (met en zonder alcohol) leren maken. Ik drink naast koffie, thee en wijn elke dag frisdrank, maar ik zou dat best willen veranderen. Niet om de suiker, wel om de rest. Gemberbier is dan één van de soorten drankjes die voor zowel zomer als winter kunnen. Ik maakte al eens lekkere citroenlimonade, dat echt een groot succes was. In de winter heb ik alleen liever wat anders dan citroen.

Hazelnootpasta

Ik heb al eens een keer pindakaas gemaakt, maar het schijnt dat ook hazelnootpasta (Nutella) heel goed zelf te maken is. Ondanks dat ik eigenlijk meer liefhebber ben van echte chocoladepasta, ja er is een enorm verschil, lijkt me zelfgemaakte hazelnootpasta toch ook wel heel lekker. Al zie ik nu ook dat chocoladepasta ook zelf te maken is, nou geweldig. Weet ik wat mij te doen staat! Het is maar goed dat ik inmiddels een kleine hoarder ben geworden als het aankomt op potjes. Alles wat ik nu leeg maak, gaat in de vaatwasser in plaats van de glasbak, gelukkig eten we niet zo vaak uit potjes…

Zelf doen zal niet in al deze gevallen goedkoper zijn, het is dus vooral leuk om te experimenteren en wellicht een lekkerder eindproduct te hebben dan normaal. En natuurlijk is het bezig zijn voor mij ook gewoon een goede reden om dit te willen proberen. Dus wish me luck en houdt ook vooral mijn Instagram in de gaten om te kijken hoe het vergaat!