Kerst

Aftellen tot kerst: deze voorbereidingen moet je 7 weken van tevoren treffen

Over zeven weken is het alweer tweede kerstdag. Dat betekent dat je nu moet gaan beginnen met de eerste voorbereidingen. Als je tenminste een stressvrije en budgetvriendelijke kerst wil hebben. Daarom vandaag de dingen die ik in elk geval onmisbaar vind om deze week vast te doen.

Vriezer leegmaken om ruimte te maken voor de Viennetta

Komende week begin ik vast met het leegmaken van de vriezer. Hij zit echt zo vol dat er niks meer bij past. Eten uit mijn moestuin. Eten dat anders weggegooid zou worden door de supermarkt. Er lijkt ook nooit ruimte in te komen. Daarom wil ik de rest van november geen boodschappen meer doen, want van (bijna) alles wat ik veel gebruik is wel ergens een voorraadje. Heb jij nu ook zo’n volle vriezer? Zorg dan ook dat je er ruimte in gaat scheppen, die Viennetta aanbieding van 1+1 gratis moet er straks wel in passen!

Maak afspraken met de mensen met wie je kerst gaat doorbrengen

Het is nu ook wel tijd om de afspraken te maken over wat er met kerst gaat gebeuren. Waar wordt het gevierd? Wie maakt wat? Zijn er verder speciale plannen? Allemaal handig om te weten om jouw planning te maken. Je wil niet op hoge hakken in een galajurk aankomen als er een boswandeling gepland staat voor de kerst. Planning is ook handig nu we misschien in een beetje onduidelijke tijd zitten, ik zelf ga er gewoon vanuit dat we kerst vieren zoals altijd gedaan is en niet zoals in 2020.

Begin vast met recepten te verzamelen

Als die afspraken gemaakt zijn weet je waar je aan toe bent en kun je vast gaan fantaseren wat je allemaal kan klaarmaken. Met dit koude weer is het vast handig en slim om je kookboeken, oude kooktijdschriften en Pinterest erbij te pakken en te zoeken naar inspiratie voor het kerstdiner. Je hoeft nog geen beslissingen te maken, maar gewoon inspiratie op doen. Bedenk vast of je voor vlees of vis gaat, of wordt deze kerst vegetarisch? Ik vind zelf het organiseren en bedenken eigenlijk het allerleukst. En als ik dan vast ideetjes heb opgedaan kan ik ook gaan oefenen met koken. Daarnaast is het handig om vast te kijken of ingrediënten goed te vinden zijn, want je wil niet op 24 december stad en land af moeten om je essentiële dingetje te vinden.

Sla aanbiedingen van kerst-musthaves vast in

In de komende weken komen er vast al wat aanbiedingen voorbij van producten die met kerst onmisbaar zijn. Hou de prijzen goed in de gaten, gebruik Voordeelmuis.nl om de prijsontwikkeling te bekijken en koop vast wat je verwacht dat geen betere prijs zal krijgen. Denk er wel aan dat vlak voor de feestdagen vaak ook nog wel een paar keer gestunt wordt. Dus kijk goed wat je in huis haalt. Wel slim om die dingen dan goed te verstoppen, anders is alles al op voor december is begonnen.

Ga naar de kringloop voor kerst-kringloop gelukjes

Bij de meeste kringlopen wordt rond deze tijd de kerstafdeling weer gevuld. Sommige zijn iets vroeger, anderen weer iets later. Ik heb afgelopen donderdag al een heel leuk tafelkleed gekocht. Natuurlijk gaat het met kerst-kringlopen hetzelfde als met gewoon kringlopen; van alles is er maar één en als je mis grijpt, heb je niks. Nou ja, ten zij je een koekblik van de Postcode Loterij zoekt, die staan er meestal wel een aantal, haha. Kijk ook eens uit voor leuke vondsten die perfecte cadeautjes zouden kunnen zijn voor één van de mensen met wie je kerst (of Sinterklaas) viert. Ben je nou op zoek naar iets heel specifieks? Dan zijn de kringloopwinkels misschien niet zo handig, maar dan kun je op Marktplaats altijd een alert instellen voor als dat erop word geplaatst!

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nog helemaal niet zo in de kerstmood ben, dus is me vast gaan voorbereiden op de decembermaand moeilijker dan bijvoorbeeld vorig jaar. Toch moet ik ook echt vast beginnen aan de eerste voorbereidingen.