Pasen was vroeger een beetje een ondergeschoven kindje. Een extra vrije dag waarop vooral naar de autodealer en de woonboulevard gegaan werd. Tegenwoordig wordt dit extra lange weekend steeds vaker gebruikt om tijd door te brengen met mensen van wie we houden. Lekker eten, samen zijn en genieten van het weer dat steeds mooier wordt. Dat eten gebeurd vooral tijdens het ontbijt of met een brunch. In tegenstelling tot kerst waar het vaak om het diner draait. Toch kan ook zo’n paasontbijt of -brunch je onnodig veel geld kosten. Met deze tips ben je niet blut na het paasweekend.
Laat producten in paasthema links liggen
Het is zo schattig; kipnuggets in de vorm van kuikentjes, boter in de vorm van een lammetje of een breekbrood in paaseivorm. Maar hoe lang is zo’n vorm nu eigenlijk leuk? Na 1 hap zie je het al niet meer en vaak betaal je er flink extra voor. Ook vlees en groenten kunnen dankzij een paassticker ineens stukken duurder zijn dan normaal. Kijk goed of er een alternatief is, vergelijk de inhoud en de prijzen en maak een bewuste keus.
Bak, prak en kleur zelf
Veel van de paasproducten zijn (redelijk) eenvoudig te maken. Eieren koop je niet kant-en-klaar geverfd, dat is sowieso veel te leuk om dat zelf te doen! Zeker als je kinderen hebt. Maar ook salades voor op brood kun je zelf maken, zodat je daarop flink bespaard en misschien is het zelfs wel veel lekkerder. Oh en zelfs een paascake kun je zelf bakken, voor een fractie van de kosten van een kant-en-klare optie.
Doe niet te gek
Natuurlijk mag er voor een feestelijk ontbijt of gezellige brunch best wel wat extra’s op tafel worden gezet, maar doe niet te gek en zorg dat je niet meer maakt dan ook daadwerkelijk gegeten wordt. Het is niet erg als er wat overblijft voor de volgende dag, je kunt nooit precies afmeten wat er gegeten wordt maar zorg in ieder geval dat je geen eten hoeft weg te gooien omdat het zoveel was. Pasen is ook het uitgekiende moment om lekker aan de slag te gaan met fruit en groentes, dus maak zoveel mogelijk gezonde keuzes dan hoef je ook daar geen spijt van te hebben.
Maak een plan
Zorg dat je een goed boodschappenlijstje maakt en op een rij zet welke dingen je allemaal nodig hebt. Wellicht kun je verschillende ingrediënten ook wel samen voegen om goedkoper uit te zijn. Gebruik je de boompjes van een broccoli voor een quiche? Gebruik dan de stam voor een soep, zo heb je geen (onnodig) afval en een extra gerechtje. Plan je boodschappen in op de inrichting van de winkel waar je heen gaat, vermijd de schappen waar je niet hoeft te zijn en zorg voor een efficiënt winkelbezoek.
Doe je boodschappen op tijd
Omdat pasen altijd op zondag en maandag valt is het op de zaterdag ervoor super druk in de supermarkt. Hierdoor loop je kans dat niet alle producten die je nodig hebt aanwezig zijn, dat je dingen vergeet doordat je je zo ergert aan de drukte en dat je maar duurdere dingen in je karretje gooit om er vanaf te zijn. Zorg daarom dat je een goed plan hebt en dat de meest houdbare producten al in huis zijn en doe alleen de verse boodschappen op zaterdag. Andere optie is om je boodschappen te bestellen, dat scheelt helemaal stress en waarschijnlijk ook een hoop impulsaankopen.