voorraad waarde
Voorraadkast

Hoeveel is mijn voorraad waard? (En wat heb ik er voor betaald?) lente 2019

Toen ik net begon met mijn blog heb ik al vlug het onderwerp van ‘mijn voorraad’ aangesneden en vertelde ik niet alleen wat mijn voorraad waard was, maar ook wat ik er zelf voor betaald heb. Inmiddels zijn we 10 maanden verder en vind ik het tijd voor een update, dus heb ik weer heel mijn voorraad geteld en bekeken. Gelukkig had ik van een aantal dingen nog de prijs in mijn oude Excel bestand staan, dus kostte het iets minder moeite dan de vorige keer maar toch was het weer een flinke kluif. Kijk dus maar snel mee wat er uit mijn inventarisatie is gekomen!

Wat heb ik allemaal op voorraad

Mijn voorraad bestaat uit zowel eetbare producten als huishoudelijke en verzorgingsproducten en is altijd ‘in beweging’, vandaag schrijf ik deze blog maar morgen koop ik weer een paar goede aanbiedingen en dan is mijn voorraad weer heel anders. Op het moment van schrijven bestaat mijn (houdbare) voorraad uit 280 producten, waarvan 54% uit non-food. Dat bestaat dan weer voor 21% uit huishoudproducten en 33% verzorgingsartikelen. De overige 46% is eten en drinken. In de afgelopen 10 maanden zijn er veel non-food producten uit mijn voorraad verdwenen die niet meer zijn aangevuld. Denk dan vooral aan duurdere producten zoals wasmiddelen, wc papier maar ook deodorant, vooral omdat ik de aanbiedingen hiervoor niet goed genoeg vond. Juist omdat (goede) aanbiedingen steeds minder vaak voorkomen heb ik van voedsel inmiddels juist een wat grotere voorraad dan 10 maanden geleden. Ik wil echt niet het risico lopen dat ik volle prijs moet betalen voor iets wat ik graag eet.

Inmiddels ben ik dus zo’n 3 jaar bezig met het opbouwen van deze voorraad, waarvan ik ook ruim 2 jaar alleen heb gewoond. Ik merk dat nu ik samenwoon dat de voorraad ook wel wat vlugger op gaat. Dat is helemaal niet erg, maar ik zal daardoor wellicht wel nieuwe standaarden aan moeten gaan nemen voor wat ik maximaal wil betalen voor bepaalde producten.

Wat heeft het nou gekost en wat is het waard?

Nu natuurlijk nog de hamvraag; wat is mijn voorraad waard en wat heeft het gekost. Ik kom nu uit op een waarde van €730,00. Dit betekent dat er in waarde ongeveer €200,00 aan producten op is gegaan, wat ook wel kan kloppen als je kijkt wat er op is gegaan. Zoals ik dus al zei vooral wasmiddel, wc papier én een aantal flessen sprankelende wijn die ik via een actie gratis had gekregen maar open zijn gegaan met de feestdagen. Mijn berekeningen zeggen mij dat ik voor de huidige voorraad €210,00 heb betaald. Dat komt neer op een besparing van 71% en met 280 producten op nog geen €0,75 per product en dat inclusief dure spullen als wc papier en wasmiddel. Met de slechte aanbiedingen van de afgelopen tijd was ik bang voor de uitslag van deze inventarisatie, maar ik ben eigenlijk heel blij met de besparing. Toch hoop ik in de komende maanden wel extra te kunnen gaan besparen en een volgende keer weer wat hoger te zitten.

Heb jij ook een goed gevulde voorraadkast?

4 gedachten over “Hoeveel is mijn voorraad waard? (En wat heb ik er voor betaald?) lente 2019”

  1. Hoi, allereerst wil ik je laten weten dat ik je blog met veel plezier lees.
    Maar nog even een tip: ik had in een voorraadkast levensmiddelen samen met sterk geurende wc producten staan en helaas smaakten sommige producten toen naar zeep en moest ik ze weggooien. En daar ging mijn voordeel. ?
    Groetjes van Mieke

  2. Dat kan ik mij inderdaad goed voorstellen! Ik heb mijn voorraadkast een speciale indeling gegeven voor deze ‘fotoshoot’ 😉 In deze ruimte zou ik ook geen 280 spullen kwijt kunnen denk ik! Maar alsnog bedankt voor de tip!

  3. Leuk om te lezen en knap hoe je het voor elkaar krijgt. Ik volg je nu een tijdje en heb veel aan je tips. Momenteel is het inderdaad wat minder met de aanbiedingen, dat merk ik ook.
    Tip: ik woon samen met man en nog twee thuiswonende kinderen van 19 en 21. Ik heb in de voorraadkast van de verzorgende producten een plank gemaakt met alles wat ‘open’ is. Tandpasta, haargel, deo etc. Dat moet eerst op, daarna iets nieuws openmaken. Ik merkte nl. dat er op een gegeven moment overal flessen en tubes in de kast stonden die half leeg waren, vies werden of hard. En dan ging het de prullenbak in. Werkt goed?

Reacties zijn gesloten.