voorraad nut waarde
Persoonlijk

Wat is mijn boodschappen- en voorraadtactiek?

Nadat ik het artikel over de waarde van mijn voorraadkast online gooide kreeg ik direct de vraag ‘Wat is nu het voordeel? Elke aanbieding komt iedere 4 á 5 weken terug!’ Een goede vraag, want inderdaad de meeste aanbiedingen komen met grote regelmaat terug. Dat zijn alleen niet de producten die het grootste gedeelte van mijn voorraad innemen. Oké, ik moet toegeven dat ik in het begin een beetje heb overdreven met handzeep en deodorant. Die blijken dus regelmatig met meer dan 60 procent korting in de aanbieding te zijn, maar mijn excuus is dat ik dat niet kon weten, haha. Toch zijn de meest voorkomende kortingen die tussen de 25 en 50 procent en kortingen boven de 50 procent komen over het algemeen maar 1 keer, soms 2 keer per jaar voor op het hetzelfde product. Telkens als zo’n actie herhaald wordt komen er ook nog eens meer beperkingen bij, waarbij bepaalde producten bijvoorbeeld uitgesloten zijn van de actie. Daarom vandaag een gids door mijn voorraad; welke producten heb ik groots op voorraad en welke koop ik zodat ik genoeg heb tot de volgende aanbieding?

Dit koop ik als ik het nodig heb

Verse groenten, vlees, vleesvervangers, zuivel, kaas en andere beperkt houdbare producten koop ik in de week dat ik ze plan te eten. Natuurlijk probeer ik deze producten wel zoveel mogelijk in de aanbieding te kopen of voor de beste ‘normale’ prijs als iets niet (vaak) in de aanbieding komt. En natuurlijk is dit dé categorie om gebruik te maken van ‘weggooien is zonde’-stickers om wat extra korting te krijgen! AIs er een heel goede aanbieding voor iets wat ik in kan vriezen of wat langer houdbaar is dan een week, dan sla ik dit ook voor later in maar nooit meer dan ik zou verbruiken voor de houdbaarheidsdatum bereikt wordt. Daarnaast koop ik ook gewoon waar ik op dat moment zin in heb of wat ik nodig heb. Boodschappen doe je in het eerste geval vooral om ze te gebruiken, niet om ze op te slaan. Deze ‘categorie’ is dan ook mijn grootste kostenpost in de wekelijkse boodschappen.

Dit koop ik met korting tussen de 25 en 50 procent

Er zijn producten die ik veel gebruik waarvan ik weet dat ze regelmatig, maar nooit ‘extreem’ in de aanbieding komen. Deze producten koop ik als er een aanbieding is, genoeg om door te komen tot de volgende actie. Hier valt bijvoorbeeld koffie onder, maar ook bepaalde kruiden die ik graag gebruik. Eigenlijk is het maar een heel klein deel van mijn wekelijkse boodschappen lijstje, ook omdat deze boodschappen dus regelmatig in de aanbieding komen.

Dit koop ik alleen als het in een heel goede aanbieding is

Allereerst moet ik eerlijk zijn dat ik de allerbeste aanbiedingen niet alleen in de supermarkt vind. Vaak zijn dit speciale acties bijvoorbeeld via een cashback app of andere boodschappen services. Maar veel huishoudelijke en verzorgingsproducten komen wel gewoon bij de supermarkt en drogisterij vandaan. Zo koop ik sowieso geen wc papier voor meer dan €0,19 per rol, maar ik heb inmiddels een mooie voorraad die ik ‘up to date’ hou als er aanbiedingen zijn van minder dan €0,16 per rol. Wat betreft eten uit deze categorie staan er nu vooral blikken (bonen, linzen, kikkererwten etc.), frisdrank, thee en kruiden in mijn voorraad. Dingen waar ik daadwerkelijk meer dan 50% op heb bespaard, A-merk producten die hier onder vallen moeten met de actie wel goedkoper zijn dan het huismerk, soms is dat zo met bepaalde producten uit een lijn maar niet met anderen. Rekenen en vergelijken is het dus altijd waard.

Wat is hier nu het voordeel van?

Ik heb op mijn voorraad zo’n 70 tot 75 procent bespaard, gemiddeld heb ik daarvoor €10,00 per week extra betaald aan boodschappen. Dat zou dus normaal al vlug richting de €40,00 extra gaan als ik deze dingen gewoon zou kopen op het moment dat ik ze nodig heb! Daarnaast hoef ik niet voor elk dingetje naar de winkel, wat dan weer het risico op impulsaankopen naar beneden brengt. Producten weggooien omdat ik ze niet voor de houdbaarheidsdatum op heb gekregen doe ik maar heel zelden. Als dit gebeurt zijn het geen producten die ik normaal gebruik (bijvoorbeeld uit een boodschappenbox of beurstas) en heb ik er helaas geen ‘beter thuis’ voor kunnen vinden. Natuurlijk vind ik dat extreem zonde en dat probeer ik dan ook wel echt zoveel mogelijk te voorkomen. De meeste producten die ik op voorraad heb zijn juist de dingen die ik toch wel koop, want waarom zou ik €1,19 betalen voor één doosje thee als ik van diezelfde thee ook twee pakjes voor €0,99 kan scoren? Het enige verschil is dat ik er nu 6 tegelijk koop, in plaats van 6 over een jaar tijd. Voor 1 item scheelt dat dan misschien maar een paar euro, maar omdat ik dat met (bijna) al mijn boodschappen doe levert het me veel meer op.

Ik hoop dat ik met dit artikel wat meer duidelijkheid heb kunnen geven, maar als je nog vragen hebt mag je die altijd stellen natuurlijk!

6 gedachten over “Wat is mijn boodschappen- en voorraadtactiek?”

  1. Hier is de maximum prijs van wc papier 15ct per rol. Ga er echt niet meer aan uit geven. Voor maandverband etc hoef ik de deur niet meer uit ( heb met korting een cup gekocht en wasbaar).
    Luiers kunnen wel wasbaar maar qua energie voor mij niet te doen. Dus daar heb ik ook een max prijs van 11 ct per luier voor. Meestal zijn dit Bumblies, Trekpleister of Kruidvat maar die doen niet onder voor een Pampers

  2. Net wat die prijs heeft. Over het algemeen is dat Page original. Soms ook Edet of Nalys, maar dat gebeurt maar heet zelden.

  3. Waar kom je die aanbiedingen van merk toiletpapier tegen dan? Het is nu 1+1 gratis op Page, maar dan betaal je voor de original (2 x 24 rollen) nog 11 euro, dus 23 cent per rol. Ik heb lang (lees: vanaf begin 2019) gezocht op betere aanbiedingen, maar nog nooit onder de 18/19 cent gevonden.

  4. Ze zijn zeldzaam, maar ik heb ze dit jaar bv bij Jan Linders gekocht. Dirk en aanverwanten hebben deze actie ook wel eens en prijsstunters als op=op. Bij Appie, Plus, Lidl hoef je niet te zijn voor deze acties. Wel maak ik ook vaak gebruik van cashbacks, ik kan deze prijs ook alleen nog aanhouden omdat ik gewoon genoeg voorraad heb tot de volgende actie.

  5. Bedankt voor de reactie en het artikel dat je erover geschreven hebt! Ik kom inderdaad nooit bij Dirk, Jan Linders en Plus want die zitten voor mij niet in de buurt. Vandaar dat ik nooit zulk goedkoop toiletpapier tegenkom. Dan zal ik mijn bodemprijs wat op moeten schroeven geloof ik..

Reacties zijn gesloten.