Kun je, als je niet teveel wil uitgeven aan boodschappen, eigenlijk nog wel gezond eten? Nou is er te discussiëren over wat precies gezond is, want deels is dat natuurlijk wetenschappelijk maar deels is het ook gewoon een beetje onderbuik gevoel. Dit artikel over gezond eten zal worden gebaseerd op mijn eigen visie van wat ‘gezond’ inhoudt en hoe ík zelf eet of in elk geval probeer te eten. I’m only human en soms hoort daar gewoon wat minder gezond eten bij.
Gezond is gezond
Prijs zegt niets over de gezondheid van een groente of stuk fruit. Alles van de groente- en fruitafdeling is hartstikke goed voor je! Een appel is net zo gezond als frambozen. Gewone broccoli en boerenkool is net zo gezond als bimi of cavolo nero. En je hoeft niet eens alles vers te kopen, diepvries sperziebonen zijn net zo gezond voor je als verse en meer dan de helft goedkoper. Zacht fruit is misschien wel lekker, maar niet per se beter voor je dan een appel of een peer. Wissel het af en behandel producten naar hun prijs; duurdere producten zijn voor luxe. Goedkopere producten zijn voor alledag. Zo blijven die dure producten ook een beetje speciaal. Kies vooral ook voor producten die in het seizoen zijn, dan zijn ze vaak ook het goedkoopst.
Doe het zelf
Laatst stelde ik aan mijn volgers de vraag: wat versta jij onder gezond eten? Wat eigenlijk vooral naar voren kwam is dat vooral (toegevoegd) suiker en zout als ‘boosdoeners’ worden gezien. Dat is echt heel makkelijk te vermijden; door veel zelf te doen. Je kan dan al veel toegevoegde suikers en zout vermijden of verminderen, bijvoorbeeld uit pastasaus of brood. Eigenlijk kun je bijna alles uit de supermarkt wel zelf maken en over het algemeen is dat in de meeste gevallen wel gezonder én goedkoper.
Kies voor de gewone versie i.p.v. de gezonde versie
Inhakend op wat hierboven staat, als je wil minderen kan het soms verleidelijk zijn om te kiezen voor gezondere opties van je favoriete snack. Mijn advies is om dit niet te doen en gewoon te eten waar je zin in hebt, maar minder. Je hebt zin in product A, dat los je niet op door maar andere dingen te eten. Je gaat daardoor alleen maar meer van het zogenaamd gezonde product eten. Het zou natuurlijk helemaal fijn zijn als we altijd zin hadden in met dadels gezoete worteltjescake, maar de waarheid is gewoon dat we soms ook zin hebben in double stuffed Oreo’s en je kan je daar dan beter aan toegeven. Met mate, uiteraard.
Eet genoeg maar niet teveel
Ga aan tafel zitten als je gaat eten. Zorg ervoor dat je geen afleiding hebt van tv of telefoon. Eet rustig en niet gehaast. Kauw je eten goed. Dit zijn simpele dingen die ervoor zorgen dat je niet meer eet dan je nodig hebt. Natuurlijk verschilt het voor elk individueel persoon wat ze nodig hebben, maar wij hebben geleerd dat we ‘vol’ moeten zitten na het eten. Terwijl dat helemaal niet goed is. Zorg dat je genoeg eet, je hoeft geen honger te lijden, maar eet niet teveel. Dat is beter voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Goed kauwen en zonder afleiding eten kan hierbij helpen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik nooit voor de tv eet, hoor! Haha.
Minder vlees (vervangers)
Vlees en vleesvervangers zijn een flinke aanslag op je budget en over de gezondheidsvoordelen valt te twisten, zeker in de hoeveelheden die worden gegeten. Meer dan 100 gram is niet per se nodig en je kunt natuurlijk ook meerdere dagen in de week zonder vlees(vervanger) koken. Genoeg lekkere en gezonde opties. Kies bijvoorbeeld voor bonen, kikkererwten, ei, quinoa of champignons. Deze producten zijn ook allemaal prima te gebruiken om zelf vleesvervangers te maken waarvan je dan precies weet wat er in zit, in tegenstelling tot de kant-en-klaar varianten.
Blijf aan de rand van de supermarkt
Aan de rand van de supermarkt vind je over het algemeen de meest gezonde producten. Brood, groente en fruit, vlees (vervangers) en zuivel. Soms kom je hier ook wel ongezonde producten zoals frisdrank tegen, maar dan neem je maar even een sprintje om er vlug voorbij te zijn. Heb je ook weer even extra beweging gehad, ook erg gezond. Zorg dat je je bezoek aan de supermarkt plant om zo min mogelijk verleiding tegen te komen. Oh en niet met honger naar de supermarkt gaan want dan heb je meer kans dat er dingen in je mandje belanden die niet goed zijn voor je gezondheid én je portemonnee.
Too good to go en uitverkoopkoeling
Ga op dagen dat je salade wil eten vroeg naar de supermarkt (liefste Jumbo of Lidl) om de uitverkoopkoeling te plunderen. Dan liggen er vaak zakken die die dag over de datum gaan, prima te eten zijn op de dag zelf en stukken goedkoper zijn dan normaal. Een beetje uitzoeken wanneer het het gunstigst is om te gaan kan je veel besparing opleveren. Laatst vond ik zelfs een maaltijdbox voor 50 cent bij Jumbo! De pastinaak uit de box had zijn beste tijd gehad, maar de pompoen, zoete aardappel en ui waren nog helemaal perfect. Zonde dat ik de pastinaak kon weggooien, maar jeej voor het redden van de andere groenten. Ook vlees(vervangers) liggen regelmatig in deze bakken en die schaar ik toch ook wel onder gezond, mits met mate. Groenten en fruit haal ik ook graag bij Lidl via de Too Good To Go box. Wij kunnen vaak wel een week lang eten van één zo’n box en soms wel langer. Voor 3 euro is dat dan een heel goede deal.
Gezond eten is belangrijk, door omstandigheden heb ik lange tijd niet gezond gegeten en ik merk echt het verschil met afgelopen jaar waarin ik veel beter voor mezelf ben gaan zorgen. Geld was niet de reden voor deze ongezonde gewoonten, ik durf zelfs wel te zeggen dat gezond eten me zelfs veel minder kost, maar ik voel me ook veel beter en dát is sowieso onbetaalbaar!