beginners

Dit had ik willen weten toen ik begon met besparen

Besparen, het klinkt super simpel. Gewoon minder kopen en je houdt geld over. Toch blijkt keer op keer dat het helemaal niet zo makkelijk is. Ik heb zelf inmiddels het ‘bespaarspel’ wel goed onder de knie en ook al wel flink wat jaar ervaring. Toch zijn er wel wat dingen die ik eerder had willen weten.

Hoe moeilijk het is om nog de volle prijs te betalen

Als je eenmaal een bepaalde prijs hebt betaald voor een bepaald product is het moeilijk om daarna meer te betalen. Laat staan de volle prijs. Dit geldt voor mij vooral voor Knorr Wereldgerechten Burritos en komkommers. Van deze twee producten weet ik zo goed wat de laagste prijs is en dit zijn producten waar ik geregeld zonder zit. Burrito’s eten we dan maar een tijdje niet. Komkommers vind ik wel moeilijker, vaak betaalde ik daar dus eerst wel meer voor. Nu ik deze zomer een moestuin heb is mijn blik op groenten wel een beetje veranderd. En zou ik dan eerder mijn komkommer verwisselen voor iets wat in seizoen is in plaats van meer te betalen.

Hoe makkelijk het is om altijd eten in huis te hebben

Ik hoef nooit de deur uit voor boodschappen als ik daar echt geen zin in heb of niet in staat toe ben. Ik heb dan misschien niet altijd in huis waar ik op dat moment trek in heb, maar voor een enigszins gezonde, voedzame en lekkere maaltijd heb ik altijd de ingrediënten in huis. Sterker nog, meestal ligt er wel een hele kant-en-klare maaltijd in mijn vriezer. Echt ideaal als je net als ik liever lui dan moe bent. Als één van ons ineens verkouden wordt en we moeten een paar dagen thuis blijven, dan gaat dat echt prima. Sterker nog, ik wil eigenlijk proberen om na deze week geen boodschappen meer te gaan doen en volledig uit de vriezer te leven voor de rest van november.

Dat de beste tijden om te winkelen veranderen

Mensen veranderen, openingstijden veranderen en de tijden waarop je het beste boodschappen kan gaan doen ook. Het verschilt zelfs per stad en winkelgebied welke momenten je het beste kan vermijden. Op dit moment ga ik het liefste in de ochtend, meteen na mijn ontbijt. In de jaren sinds ik zelf boodschappen doe, heb ik de momenten van drukte, momenten van stickers tegen verspilling plakken en andere factoren die mijn boodschappen ervaring beïnvloeden zien veranderen. Blijf dus kritisch en pas jezelf aan aan de veranderingen. Want irritatie en stress kosten je heel veel geld.

Dat (bijna) alle aanbiedingen regelmatig terugkomen

In een artikel over mijn fouten bij het aanleggen van een voorraad schreef ik al dat ik aan het begin van mijn Gierige Gerda periode onwijs veel deodorant en handzeep heb ingeslagen. In mijn enthousiasme was ik ervan overtuigd dat deze acties niet of in elk geval maar zelden terug zouden komen. Inmiddels weet ik beter en weet ik dat 90% van de acties elke zes weken tot twaalf maanden worden herhaald. Maar niet als een pandemie of oorlog de vraag op een artikel ineens omhoog jaagt, waardoor er niet meer mee wordt gestunt. Nu kun je niet voorbereid zijn op dat soort noodsituaties zonder gek te worden, toch was ik blij met mijn voorraad. Dus is het soms inderdaad nog wel een beetje gokken, maar je kunt uitgaan van de maatstaf: des te beter de deal, des te zeldzamer de aanbieding. Koop daarnaast sowieso nooit meer dan je op zult maken tot de tenminste houdbaarheidsdatum van het product wordt bereikt, dus handzeep kan je best een leuke voorraad van aanleggen.

Dat je grote winst in het kleine geld zit

Goed in de gaten houden dat je niet teveel betaalt voor je energie en verzekeringen is belangrijk. Elk jaar even tijd besteden aan vergelijkingen en eventueel overstappen lijkt erg te lonen. Terwijl 1 euro besparen op je boodschappen helemaal niet zo spannend voelt. Maar bedenk eens hoeveel het zou zijn als je die besparing elke dag zou hebben. Dan bespaar je zo 365 euro. In schrikkeljaren zelfs 366 euro. Het zijn dus de kleine bedragen die juist heel erg optellen. Toen ik nog op de middelbare school zat lag het hele schoolplein altijd vol met stuivers, maar soms ook dubbeltjes en kwartjes. Ja, het was nog guldentijd. Als er niemand leek te kijken raapte ik ze altijd op. Geld is geld en het heeft me uiteindelijk best wel wat appelflappen opgeleverd bij ‘Exit’, zoals onze kantine heette. Nu zorg ik dat ik altijd even mijn bon bekijk of alle kortingen goed zijn verwerkt. Check ook bij de zelfscan of je het zelf goed hebt gedaan, want ik scan nog wel eens per ongeluk dubbel!

Als je begint met besparen lijkt het zo simpel en zijn de valkuilen die je vlug weer doen terugvallen in je oude gewoonten. Maar als je weet hoe je succesvol kunt besparen en je slaagt er in. Dan is het wel echt super verslavend…