YES! Het is weer bijna vakantie! Dat betekent voor veel mensen ook weer shoppen in het buitenland. Zelf ga ik morgen weer eens naar Duitsland om daar lekker in te slaan. Vooral wijn is favoriet en daar hoop ik weer een goede deal op te vinden. Net als koffie en wat spullen om mijn moestuinoogst houdbaar te maken. Maar als je echt naar Duitsland gaat om te besparen, dan zijn daar wel wat belangrijke stappen voor nodig. Want stiekem is het met zo’n dagje Duitsland best wel verleidelijk om vooral allemaal onnodige, maar super leuke dingen te kopen. Dus
1. Maak een lijstje van wat je wil kopen
Net zo goed als dat je voor je boodschappen in Nederland een lijstje moet maken is het slim om voor Duitsland een lijstje te maken. Beslis thuis alvast wat je allemaal wil kopen om zo de kans op impulsaankopen te beperken. Dat mag best globaal, dus ‘shampoo’ is prima, maar wees wel zo duidelijk mogelijk met de informatie die je wel hebt. Hoeveel je ervan moet kopen om 3, 6, of 12 maanden door te komen, bijvoorbeeld en wat de prijs is die je ervoor wil betalen. Natuurlijk kun je met jezelf afspreken dat je bij een megadeal meer mag meenemen, maar zet ook daar regels voor. Naast impulsaankopen kan het gebeuren dat je last krijgt van FOMO als je een actie ziet en daarom is voorbereiding belangrijk.
2. Ken je prijzen en aanbiedingen
Wellicht is niet alles wat in Nederland te koop is 1 op 1 te vinden in Duitsland. Daarom raad ik je aan om op je lijstje te schrijven wat de inhoud is van het product dat je wil kopen, wat de normale prijs is en wat de (beste) actieprijs* is. Op deze manier kun je live in de winkel beslissen of je een goede deal hebt of dat je toch afwacht tot een nieuwe actie in Nederland. Bekijk van tevoren ook vast de Duitse folders door om zo je strategie te plannen. Duitse folders bekijk ik zelf op prospektangebote.de.
* Gebruik Voordeelmuis.nl of Supermarktscanner.nl om te kijken wat de acties zijn in Nederland als je zelf geen bodemprijzenlijst hebt. Zoek op een item en scroll helemaal naar beneden, dan vind je (meestal) acties uit het verleden en kun je kijken wat in de afgelopen maanden de beste deals zijn geweest.
3. Geef jezelf een budget
Met je lijstje waarop staat wat alles maximaal mag kosten is het makkelijk om jezelf een budget te geven. Maar uiteraard is het ook slim om daar wat andere dingen bij te rekenen, zodat ook je impulsaankopen gedekt zijn. Zo ben ik altijd erg gecharmeerd van de chips en chocolade schappen in buitenlandse supermarkten en wil ik daar graag het een en ander meenemen. Daarvoor zou ik dus een passend budget stellen. Een budget voor de dingen die je echt nodig hebt, maar geef jezelf ook vooral een ‘plezierbudget’, voor ongepland lekkers en make-up deals die je echt niet kan laten liggen.
4. Koop vooral de producten waarop je veel prijswinst hebt
Natuurlijk kun je best dat ene potje dagcrème waarmee je een jaar doet meenemen. Maar net zoals bij acties in Nederland kun je je in Duitsland het beste richten op de producten die je het meest gebruikt en waarop je dus echt veel kunt besparen. Denk aan wasmiddel, vaatwastabletten, wc papier, of koffie cupjes. En vergeet ook niet je tank vol te gooien, want je moet met het prijsverschil in benzine anno nu wel van héél ver komen om dat onvoordelig te laten zijn! Maar naast deze dure dingen koop ik juist ook grote hoeveelheden van goedkopere houdbare items die soms wel 25% goedkoper zijn. Denk daarbij wel aan de dingen die ik veel gebruik zoals bloem, kruiden, specerijen en zo heb ik nog wat dingen op mijn lijstje staan. Kijk gewoon wat je kan besparen op deze dagelijkse producten die altijd al goedkoop zijn, maar in Duitsland dus nog goedkoper.
5. Doe echt al je boodschappen
Zet een koelbox in de auto en neem echt alles mee wat je voor die week nodig hebt. Zo hoef je de week erna niet meer naar de supermarkt in Nederland. Dat voorkomt extra aankopen bij de Nederlandse supermarkt en gezien de btw in Duitsland lager is zul je op de meeste dingen wel besparen ten opzichte van Nederland. Zeker als je normaal een Aldi of Lidl shopper bent kun je hier prima slagen want deze winkels vind je in Duitsland natuurlijk ook. Plan het zo dat je deze boodschappen als laatste doet, zodat je verse producten niet te lang in de auto liggen. Een vlugge zoektocht op Google vertelt mij dat veel winkels tot 22.00 uur open zijn, dus als je lekker uit eten zou willen in de buurt voor je naar huis gaat kun je die boodschappen zelfs nog daarna doen.
Laatste waar ik nog even wel een tip over wil geven; in Duitsland betaal je op veel dingen statiegeld, ook op glazen potten en andere verpakkingen waar in Nederland geen statiegeld op zit. Deze kun je niet (altijd) in Nederland terug inleveren, dus hou daar rekening mee! Als je regelmatig die kant op gaat kun je alles weer inleveren, zo niet tel je statiegeld dan op bij de prijs van het product dat je koopt. En hou verder ook gewoon al mijn andere tips voor Nederlandse dealshopping in je achterhoofd. Dan lukt het echt wel om lekker voordelig je voorraadkast te vullen en zul je in de periode na je shopping spree echt wel veel geld besparen.