2 euro challenge gierige gerda
Besparen

Dit is waarom het je niet lukt om binnen je boodschappenbudget te blijven

Ik hou van challenges, maar niet zo van ‘goede voornemens’. Die laatste, daar zit al een soort van verwachting in gebouwd dat het toch niet gaat lukken. Een nieuw budget voor boodschappen valt voor mij dus ook zeker in de categorie ‘challenges’ en niet onder goede voornemens. Je aan je budget houden, een mooie voorraad opbouwen en meer geld overhouden om aan belangrijke dingen in het leven uit te geven is namelijk een hele challenge. Eentje die niet per se in een rechte lijn hoeft te gaan, maar die vooral gaat over controle. Daarom moet je hiervoor opletten als je niet wil dat je nieuwe budget challenge za mislukken!

Een te laag budget voor je boodschappen

Het is heel erg aantrekkelijk om een flink strak budget aan te stellen wanneer je begint met besparen. Je kunt je uitgaven echter niet in één keer halveren. Zeker niet met de stijgende prijzen van  veel producten in de supermarkt. Zorg daarom dat je een realistisch nieuw budget aanstelt. Met genoeg ruimte voor alles wat je nodig hebt en uit te zoeken wat het beste bij je past. Afhankelijk van wat je eerst uitgaf aan boodschappen, en hoe groot je huishouden is, kun je beginnen met 10 tot 25% minder uit te geven. Als dat lukt kun je uitgaven nog een beetje extra naar beneden te krijgen. Vergeet ook niet dat het op dit moment januari is. Hét uitgesproken moment om je voorraad aan te vullen. Alle uitgaven die je daaraan doet hoef je de rest van het jaar niet te doen. Dat is ook besparen!

Zomaar iets van je lijstje schrappen

Voor alles op je boodschappenlijstje is een reden. Zomaar iets niet meer kopen of zomaar overstappen naar een goedkopere variant is daarom niet altijd een optie. Als je iets mist is de kans namelijk best aanwezig dat je het toch nog even vlug gaat halen. En zoals ik vaak zeg; bij elk winkel bezoek gaat er meer mee dan had gedacht. Dus goed bedenken wat je wel en niet kunt veranderen of schrappen is erg slim. Bedenk daarbij vooral goed na wat iets kost en of dat het geld echt waard is. Bekijk ook goed of er dingen zijn die je wel koopt, maar die in de vuilnisbak eindigen en vooral; wees daarin eerlijk tegen jezelf. Dat zijn de veranderingen die veel geld gaan schelen.

Je budget is niet flexibel

Zoals ik net al zei, januari is dé maand waarin je je voorraad aan moet vullen, dat kan dus een dure maand zijn. In de zomervakantie en december wil je misschien ook wel wat extra’s te besteden hebben. Terwijl je in andere maanden makkelijk met een paar tientjes minder vooruit kan. Kijk elke maand even naar je budget en pas het aan aan speciale gelegenheden zoals vakanties, verjaardagen en andere plannen. Zo kun je je budget steeds een beetje aanpassen. En vergeet ook niet af en toe een voorraad challenge in te plannen om zo je bederfelijke producten op te maken voor ze over de datum gaan!

Je plannen zijn niet flexibel

Net zo goed als dat je budget niet te strikt moet zijn, moet ook je boodschappenplan niet te strikt zijn. Een weekmenu is heel erg handig om voedselverspilling tegen te gaan. Het is alleen ook niks als je dan met lange tanden moet gaan zitten eten. Of dat er geen ruimte is voor vrienden om onverwacht te blijven eten. Zeker voor mensen die een spontaan leven leiden kan dat een aanslag geven op het budget. Dus zorg dat je je weekmenu en andere budgetplannen aanpast op jouw leven. Het is fijn als een strakke planning goed voor je werkt, maar in werkelijkheid willen de meeste mensen wel een beetje flexibiliteit. En dat is helemaal niet erg; plan voor maximaal vijf dagen vooruit of korter als dat beter bij jouw situatie past. Ik heb planning op dit moment zelfs helemaal losgelaten. Enige regel daarbij is wel dat ik iets moet koken met wat er in huis is, haha.

Beginnen met het idee dat het toch wel mislukt

Met een negatieve instelling beginnen aan een nieuw budget is het allerslechtste wat je kunt doen. Ik kan me goed voorstellen dat als je eigenlijk geen zin hebt om te besparen, dat het je niet gaat lukken. Doe het dan ook niet. Maar een budget hoeft niet alleen te bestaan om minder uit te geven. Een budget is vooral bedoeld om te weten waar je geld heen gaat. Als je nu ontevreden bent over waar je geld heen gaat is het slim om eens in de gaten te houden waar het blijft. Dan kun je budget zo samenstellen dat het vooral gaat naar de dingen die jij belangrijk vindt en niet meer naar dingen waar je eigenlijk niet te veel geld aan wil besteden. Al geldt dat natuurlijk ook gewoon als je wél wil besparen.

Mij helpt het ook heel erg om steeds iets aan te passen in mijn budget. Je wordt vanzelf kritischer op de dingen die je niet belangrijk vindt, of juist wel. Want groenten in het seizoen en lokaal eten heeft niet alleen invloed op mijn budget, maar ook op het milieu. En dat is wat ik op dit moment belangrijk vind. Dat zal ook voor jou niet een vast punt zijn. Naar mate je huishouden, levensstijl en inkomen veranderen zul je ook je budget aan moeten blijven passen. Dat is niet erg, dat is het leven.