Bespaartips

Bespaartips die ik jullie geef, maar zelf niet opvolg

Nog een kleine twee maanden dan wordt Gierige Gerda vijf jaar en in die vijf jaar heb ik al heel wat bespaartips gegeven. Maar wat me nog het meest is opvalt is dat besparen eigenlijk voor iedereen op een andere manier goed werkt. Er zijn wat gewoonten die je kunnen helpen om een begin te maken met besparen, maar die je later toch aanpast aan je eigen leven. Het maakt nogal verschil of je single bent of een gezin met vijf kinderen moet voeden. Dat je een huismus bent, die gewent is om elke dag om 18 uur het eten op tafel te hebben of iemand die nog niet weet wat ze over twee uur gaan doen. Dat maakt tips niet slecht of onbruikbaar, maar je moet ze wel aanpassen om te voorkomen dat ze hun doel voorbij gaan. Dit zijn de bespaartips die ik geef, waar ik mezelf niet aan hou.

Maar één keer per week boodschappen doen

Hier vertelde ik gister ook al over op mijn Instagram. Voor mijn gezondheid moet ik wandelen. Met mooi weer en een lekkere temperatuur vind ik het prima om maar wat rond te lopen. De buurt te verkennen, het bos in te gaan. Maar als het bloedheet is, regent of juist ijskoud is vind ik dat helemaal niet zo leuk. Dan wil ik een doel hebben. De supermarkt is dan het makkelijkste doel. Daarom ga ik er soms wel vijf keer per week heen. Maar zoals jullie in mijn maandelijkse uitgaven artikelen hebben kunnen zien lijd mijn budget daar niet onder. Mijn regel is dat ik (in principe) niet met lege handen de winkel uit ga, dat is raar. Of beter gezegd; dat vind ik raar. Dus heb ik altijd minstens 1 ding dat ik wil kopen als er niks in de uitverkoop bak ligt. Meestal is dat gewoon iets voor mijn voorraad; bloem, olie, bonen of tomatensaus kan ik altijd wel gebruiken. Het gros van mijn boodschappentrips zijn daarom onder de € 5,00. Maar ook als ik duurdere boodschappen doe kom ik niet vlug boven de € 25,00.

Een weekmenu maken (en opvolgen)

Wil je besparen? Dan moet je minder voedsel verspillen. Voor de meeste mensen betekent dit: een eetplanning maken. Het hoeft geen ‘weekmenu’ te zijn, zolang het maar voorkomt dat je vergeet wat er in je groentela ligt. Of veel meer koopt dan je op gaat eten. Ik ben heel goed in bedenken wat ik ga maken met wat in huis is. Waarheid is dat ik eerste kerstdag nog niet wist wat ik tweede kerstdag zou eten, alleen dat ik opties had. Om hier te komen begon ik wel met eetplanning, maar inmiddels werkt mijn koelkast gewoon automatisch met het first in, first out systeem. Ik denk dat mijn moestuin dit wel heeft gestimuleerd want je kunt niet plannen wat er klaar is om te oogsten in je moestuin.

Schrijf al je bodemprijzen op in een schrift of op je telefoon

Als je wil besparen is het slim om te weten wat de allerlaagste prijzen zijn van veel producten. Ik adviseer daarom graag om deze op te schrijven. Uiteraard niet per verpakking maar per kilo, liter of stuk. Nou heb ik mijn bodemprijzen wel al heel vaak opgeschreven; in blogartikelen, in antwoorden op vragen en in andere uitingen van Gierige Gerda. Maar nooit in een notitieboekje of op mijn telefoon. Ik ken ze namelijk inmiddels wel uit mijn hoofd! Je hoeft ook niet voor alle 50 items uit je wekelijkse boodschappenwagentje de bodemprijs te kennen. Vaatwastabletten, koffiecups en je favoriete shampoo zijn genoeg. De houdbare boodschappen die het duurst zijn en die je het meest koopt, dat geeft je de meeste besparing en zijn daarom belangrijk.

Je aan je boodschappenlijstje houden en geen impulsaankopen doen

Voor wie dit niet het eerste Gierige Gerda artikel is die ze lezen is het geen verrassing dat ik graag producten koop die anders weggegooid zouden worden. Dat heeft wel nadelen, want daardoor kan ik niet echt met een lijstje naar de winkel gaan. Mijn boodschappenlijstje bestaat eigenlijk vooral uit maximum bedragen die ik voor bepaalde dingen betaal. En ik weet natuurlijk ook dat als ik al een levensvoorraad van een bepaald item heb of er voor iets geen ruimte is dat ik het dan niet mee moet nemen. Voor niet-vers producten hou ik me trouwens wel aan mijn boodschappenlijstje, die met (bijna) dagelijkse boodschappen trouwens altijd erg kort is, haha. Dit zijn meestal producten die in de aanbieding zijn.

Dat ik mij niet altijd aan mijn eigen tips hou wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Je moet jezelf als starter in het besparen niet vergelijken met iemand die al meer dan vijf jaar bezig is. Het belangrijkste is dat je de manier van besparen vind die bij jou en je levensstijl past. Dan kun je zonder iets te laten, toch het meeste uit je geld halen.