Duitse supermarkt
duitsland

Als je deze fouten voorkomt bespaar je pas echt in Duitsland

Als ik de kranten mag geloven blijft dealshoppen in Duitsland onverminderd populair. Maar wat mij altijd verbaasd is dat deze mensen, die soms wel honderden kilometers rijden om te ‘besparen’, vooral verwachtingen hebben en allemaal dezelfde fouten lijken te maken. Wat niet wil zeggen dat je in Duitsland geen goede deals kunt scoren, maar als je echt wil besparen zul je moeten zorgen dat je in Duitsland koopt wat daar het goedkoopst is en in Nederland wat hier het goedkoopst is. Anders ben je eigenlijk voor niks een eind gereden.  

Niet vergelijken 

Je kunt er natuurlijk gewoon vanuit gaan dat alles in Duitsland goedkoper is. Dat maakt daar boodschappen doen een stuk makkelijker, zeker als je dan gewoon lekker bedenkt dat alles vast dubbel zo duur zal zijn in Nederland. Natuurlijk komt het idee dat Duitsland goedkoper is ergens vandaan en zogenaamde experts blijven het ook claimen. Maar de waarheid ligt ergens in het midden. Er zullen producten zijn die goedkoper zijn, misschien zelfs wel heel veel. Goedkoper dan de normale prijs in Nederland. Maar er zullen ook genoeg producten zijn die evenveel kosten of zelfs duurder zijn. Koffie is een voorbeeld daarvan, nou als je dat dan flink inslaat met het idee goedkoper uit te zijn, doe je je andere besparingen teniet.

Vergelijken met de gewone prijs

En prijzen vergelijken is dan super belangrijk, het is ook super belangrijk waarmee je vergelijkt. Idealiter vergelijk je alle prijzen in Duitsland, zeker van houdbare producten, met de Nederlandse bodemprijs en níet met de gewone prijs. Je gaat immers om deals te scoren, dus waarom zou je dan meer betalen dan de bodemprijs? De bodemprijs is de allerbeste prijs die je zelf ooit voor een product hebt betaald. En dat kan best zijn dat dat niet de allerbeste prijs is die de buurman of ik ooit voor een product heb betaald, maar het gaat echt om jouw eigen bodemprijs! Ik was eens in een Duitse drankenhandel en die prijzen leken veel beter dan Nederlandse prijzen, tot we gingen kijken wat je zou betalen bij de Nederlandse drankenhandel. Dat was minder omdat daar nu net 25 procent korting werd gegeven op de dranken die ik interessant vind. 

Dingen kopen die je in Nederland niet had gekocht

Dit is een valkuil waar ik zelf ook niet immuun voor ben. Zo´n shopping trip naar Duitsland wordt voor veel mensen toch gezien als een gezellig uitje. En dan hoef je niet zo op te letten toch? Daarbij is alles zo spotgoedkoop dat je makkelijk wat extra mee kan nemen. Maar het enige geld dat je echt bespaart is dat wat je niet uitgeeft. 

Geen rekening houden met benzinekosten

Nog eentje waarvan ik rijkelijk wil toegeven dat ik het (deels) niet doe. Als ik met Iris naar Duitsland (of België) trek, laat ik vaak trots zien wat ik heb gekocht én bespaart. Maar ik reken daar niet de benzinekosten bij, die we uiteraard splitten, waardoor het wel een stuk gunstiger wordt. Maar ik reken niet per item uit wat ik nou eigenlijk heb betaald aan benzine om dit te kopen, wel wil ik altijd minstens het benzine bedrag extra hebben bespaard op de producten die ik koop. Maar goed, met wijn die minstens de helft goedkoper is dan in Nederland en Sodastream cilinders die ik altijd wel even omruil kom je daar in no time aan. Let ook goed op waar je tankt, want benzine kan dan wel goedkoper zijn in het buitenland; het ene tankstation is het andere niet. 

Let ook zeker hier op 

Mocht je trouwens willen gaan dealshoppen in Duitsland dan is het ook goed om de volgende dingen even in je achterhoofd te houden! 

  • Duitsland rekent statiegeld (pfand) op zo’n beetje alles, net als in Nederland, en je kan deze alleen in Duitsland terug inleveren. 
  • Openingstijden en feestdagen kunnen in Duitsland anders zijn dan in Nederland. 
  • Je kunt de folders van Duitse winkels bekijken op prospektangebote.de. 
  • Ik gebruik de app van Albert Heijn om niet aanbiedingsprijzen te vergelijken, ook met winkels als Lidl enzo, maar het meest bespaar ik door mijn bodemprijslijst mee te nemen.
  • Download de apps van de winkels waar je naartoe wil gaan alvast als je nog thuis bent en schrijf jezelf in waarvoor dat nodig is. Dat helpt je extra te besparen in de winkels. 

Laat ik heel eerlijk zijn; samen met Iris dealshoppen in Duitsland of België is hartstikke gezellig. Maar het is wel voor ons beide ook werk. Daarom slaan we met deze uitjes altijd drie vliegen in één klap; gezelligheid, content voor social media en besparen door de deals die we scoren. Als ik geen bespaarexpert op social media zou zijn geweest zou ik dus ook waarschijnlijk niet telkens naar het buitenland gaan om te dealshoppen.