inflatie bodemprijs
Besparen

Dit is de gouden regel als je geld wil besparen

Als het aankomt op geld besparen is er eigenlijk één gouden regel; ‘het enige geld dat je echt bespaart, is dat geld dat je niet uitgeeft’. Iets kopen omdat het goedkoop is, is dus eigenlijk geen besparen. Iets kopen áls het goedkoop is wel. Maar wat bedoel ik nou eigenlijk met die nuance?

Verleid worden door aanbiedingen

Of het nu in de supermarkt is, de kledingwinkel of het budgetwarenhuis. Er zijn mensen die vlug verleid worden om iets te kopen. Frisdrank voor 1+1 gratis bijvoorbeeld of schoenen met 60 procent korting. De vraag is alleen; stond het al op je lijstje en voor welk bedrag? Of jij nou altijd A-merk kocht voor de normale prijs of altijd koos voor huismerk, de juiste aanbieding kan flink besparen. Maar wát je bespaart is in beide situaties anders én je voordeel is dus anders. Je bespaart namelijk alleen wat je daadwerkelijk minder gaat besteden dan voorheen. 

Besparen is daadwerkelijk minder betalen

Stel je drinkt elke dag een liter cola en je drinkt altijd huismerk. Dan kost dit je ongeveer 4 euro in de week. Je ziet echter een aanbieding van Coca Cola, je krijgt wel 25 procent korting en betaalt de bodemprijs van 1 euro per liter. Je denkt dat je 25 procent hebt bespaard, maar hebt in werkelijkheid juist 75 procent méér gaan betalen. Iets kopen wat je normaal niet zou kopen kost je altijd meer dan als je het gewoon niet zou kopen. Hou dat altijd in je achterhoofd voor je een aankoop doet. Maar dat je van een product altijd het huismerk koopt, betekent weer niet dat je er nooit op kan besparen. Er zijn ook wel eens acties op huismerken én soms zijn A-merken goedkoper dan het huismerk. Dus dat is best iets om je ogen voor open te houden. 

Iets kopen als het goedkoop is 

Drink je nou alleen maar Coca cola, dan is het juist wel slim om veel in te slaan als je flessen 25 procent korting hebben, want dan bespaar je wel. Door niet alleen voor die ene week cola in te slaan, maar voor de tijd tot deze aanbieding weer komt bespaar je over lange tijd. Ondanks dat je nu misschien even veel geld uitgeeft. Dat geldt dus alleen voor aankopen die je altijd zou doen. Nou is cola misschien een vrij zwaar en groot product om in voorraad te hebben, maar ik koop mijn favoriete thee maar eens per jaar; als het op zijn goedkoopst is en ook wasmiddel koop ik niet als deze op is, maar als deze de laagste prijs heeft. Daardoor heb ik op dit moment nog steeds een mooie voorraad wasmiddel en (nog) geen last van de stijgende prijzen. Dat bespaart mij elke keer weer geld.

Nooit onnodige uitgaven 

Dat je een uitgave normaal niet zou doen betekent trouwens helemaal niet dat je een uitgave niet moet doen. Wat je nodig hebt is wat mij betreft echt niet water en brood en besparen niet hetzelfde als sober leven. Als jij met jezelf afspreekt dat je Ben & Jerry’s mag kopen als dat in de aanbieding is, dan is dat helemaal prima. Ik zelf zou nooit meer de volle prijs betalen voor Knorr Burritos, maar als ze in een goede aanbieding zijn dan maak ik daar zelf graag gebruik van. 

Een bespaarsneeuwbal

Het enige geld dat je bespaart is het geld dat je niet uitgeeft. En dat is ook eigenlijk juist waar de Gierige Gerda bespaarmethode over gaat. Je doet dat alleen niet door niks meer te kopen waar je blij van wordt. Integendeel. Je zorgt juist dat je die dingen waar je van geniet kunt (blijven) betalen. Een van die manieren is de bespaarsneeuwbal, want door je favoriete producten (die je dus sowieso zou kopen) te kopen met korting hou je geld over. In plaats van dit geld te bewaren, zet je het in om een ander favoriet product te kopen. Stel voor dat je altijd wasmiddel koopt voor 40 cent per wasbeurt, nu is er een aanbieding voor 10 cent per wasbeurt. Je koopt daarom niet één verpakking, maar vier. Je bent evenveel kwijt als normaal, maar als je wasmiddel op is hoef je niet naar de winkel om een nieuwe verpakking te kopen. Je bespaart die week dus het bedrag van wasmiddel uit, maar omdat wel je favoriete pastasaus in de aanbieding is zet je dat bedrag wat je op wasmiddel bespaart in om extra pastasaus te kopen. En later als je pastasaus dan weer op is kun je dat met een aanbieding van die week doen. Zo wordt je besparing steeds groter en het bedrag dat je uit moet geven aan boodschappen steeds lager. 

Geld besparen is niet per se hetzelfde als sober leven. Sommige mensen worden heel gelukkig van een soberder leven en dat is prima. Dat betekent niet dat dat het enige goede antwoord is. Leef het leven en koop de dingen waar jij blij van wordt. Besef je alleen wel dat korting op iets wat je normaal niet zo kopen je dus niets bespaart, maar dat dat dus gewoon een extra uitgegeven euro is. En dat is zeker in de maand van Black Friday goed om in je oren te knopen!