In de jaren dat ik bezig ben met Gierige Gerda zijn er al veel dingen veranderd. De btw is omhoog gegaan, de korting op alcohol werd maximaal 25 procent en natuurlijk werd er eerder dit jaar nog vol paniek gereageerd op de extra toeslag op plastic.
Wat houdt de limonadetaks in?
Vanaf 1 januari 2024 wordt de belasting op frisdrank verhoogd met 17,3 cent per liter, dit om het drinken van frisdranken, ook die light en suikervrije versies, te ontmoedigen. Het drinken van water zou het alternatief moeten worden en daarom wordt de ‘verbruiksbelasting’, zoals deze belasting eigenlijk heet, op mineraalwater afgeschaft. Dit zijn de dranken die onder de frisdranktaks zullen vallen:
- frisdrank
- limonade (inclusief siroop)
- vruchtensappen
- groentesappen
- alcoholvrij bier
- alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol
- andere dranken met maximaal 1,2% alcohol
Het gekke is dat ook plantaardige melkdranken zonder toegevoegde suiker wél onder deze nieuwe taks vallen, maar chocolademelk juist weer niet omdat dit onder zuivel valt. Wat mij betreft een beetje raar.
Waarom ben ik hier niet zo bang voor
De prijsverhogingen in de vorm van belasting die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen, hebben amper invloed gehad op de prijs die ik uiteindelijk betaalde. Om te beginnen bij de laatst ingevoerde belasting; over het algemeen zit die gewoon ingebakken bij de verkoopprijs die niet omhoog is gegaan. De prijs die ik betaal voor mijn wijn is (in Nederland) eigenlijk niet omhoog gegaan, vaak kocht ik wijn voor 3 of 4 euro per fles en dat is nog steeds de prijs die ik betaal. En de btw-verhoging van 2019 had eigenlijk niet meer invloed dan de ‘gewone’ inflatie. Daarom denk ik ook dat, zeker als het aankomt op aanbiedingen, de prijs van de producten onder de frisdranktax ook niet zo heel veel zal stijgen en dat het zeker over een tijdje genormaliseerd zal worden.
Geen extra voorraad
Ik ben er dus niet per se fan van om extra voorraad in te slaan, tenzij dat is omdat je favoriete drank nu een goede prijs heeft. Ga niet als een kip zonder kop ineens van alles voor de normale prijs kopen om maar voorraad te hebben. Reken goed uit wat je verwacht dat de nieuwe prijs gaat zijn en of het dat waard is. Laten we even Rivella als voorbeeld nemen. De normale prijs is daarvoor 2,19 euro voor een literfles, dat wordt dus straks waarschijnlijk 2,26 euro. Maar de aanbiedingsprijs is 1 euro, wat straks dus waarschijnlijk 1,17 wordt. De nieuwe aanbiedingsprijs blijft dus alsnog een stuk beter dan de normale prijs. Voor huismerken kan dat anders gaan uitpakken, maar daarom is het dus altijd goed om even goed te rekenen en je eigen beslissing te maken.
Frisdrank neemt natuurlijk best wat ruimte in beslag, dus je kunt ook maar een beperkte hoeveelheid op voorraad hebben. Natuurlijk is het altijd slim om voorraad te hebben van producten voor de beste prijs, maar laat je niet gek maken door een aankomende taks en betaal ook nu nog alleen de beste prijs voor je voorraad!