storytime supermarkt buitenland
Geen categorie

Mag je voor het afrekenen vast eten van wat je gaat kopen?

Ik denk dat het vooral bij mensen met (kleine) kinderen vaak gebeurd. Vast een stuk fruit of een koekje opeten terwijl de boodschappen worden gedaan. Maar ik heb zelf ook wel eens gehad dat ik een enorme kriebel in mijn keel had en daarom vast een slok van een flesje water nam voor het afrekenen. Maar mag dit eigenlijk? Ik heb mijn flesje naderhand altijd netjes afgerekend en ga er ook vanuit dat je verder gewoon eerlijke intenties hebt, maar ben je stiekem strafbaar bezig als je dit doet?

Juridische blik van eigendom en diefstal

Volgens de Nederlandse wet is het product pas van jou nadat je het hebt afgerekend. Tot dan is het nog eigendom van de winkel. Op zich klinkt dat wel logisch, maar dat betekent ook dat als je vast iets eet of drinkt voor je hebt afgerekend, dat er sprake is van diefstal. Ook als je gewoon van plan was om te betalen en je de verpakking gewoon op de band legt om af te rekenen.

Huisregels van de supermarkten

Supermarkten hebben vaak zelf ook specifieke regels over het eten en drinken van producten voor ze zijn afgerekend. Sommige winkels zullen daar strenger in zijn dan andere, maar het is dus altijd slim om van tevoren vast te weten wat nu eigenlijk de regels zijn van de winkel zelf.

Vertrouwen en respect

Het is goed om rekening te houden met het vertrouwen van de winkelier, die gaat er vanuit dat de klant met respect omgaat met zijn koopwaar. Nou kun je zeggen dat iets opeten voor het betaald is niet per se respectloos hoeft te zijn. Maar als er een reden is dat je vast iets wil eten, of het nu is om je kinderen stil te houden of omdat je een medische noodzaak hebt; het is slim om wel even een medewerker op te zoeken om dat te melden. Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Laten we in elk geval duidelijk hebben dat iets opeten in de winkel en vervolgens niet betalen wel valt onder diefstal. Maar als jouw intenties goed zijn is het wel altijd slim om gewoon open te zijn daarover. En dan kan ik me in elk geval niet voorstellen dat het grote gevolgen heeft. Maar maak geen misbruik van het vertrouwen van de winkelier, daar zijn we uiteindelijk allemaal de dupe van.