Het is een beetje traditie geworden; op 31 oktober eet ik gevulde paprika met gehakt. De paprika uitgesneden als een pompoen, met een zigzaggend dekseltje en een eng gezichtje. Op een bedje van aardappelpuree (want dat vind ik het lekkerst) en met heel erg veel kaas. Het is eigenlijk heel makkelijk, al kost het snijden van de paprika wel even wat tijd, maar verder is het ook prima voor te bereiden zodat het alleen nog in de oven moet. (Ik zou het wel 5 tot 10 minuutjes langer in de oven doen als het rechtstreeks uit de koelkast komt.) En met €1,80 per persoon is het ook nog eens makkelijke maaltijd onder 2 euro én gezond!
Ingrediënten voor 4 personen:
-
4 paprika’s (liefst oranje, staat gezellig)
-
300 gram gehakt
-
150 gram maïs (blikje)
-
600 gram aardappels
-
Half zakje taco-kruiden
- 100 gram geraspte kaas
-
Scheut melk
-
Stukje boter (of ja, ik gebruik gewoon margarine maar dat noem ik ook boter. Gebruik wat bij jouw portemonnee en smaakpapillen past.)
-
1 theelepel mosterd
-
Peper en zout
Zo maak je het:
Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2 – Schil de aardappels en kook ze in een pan met een snuf zout totdat ze gaar zijn en makkelijk te stampen.
Stap 3 – Bak het gehakt in een pan met een beetje boter rul, voeg de taco-kruiden en de maïs toe en laat het op een klein vuur staan terwijl je met de volgende stap bezig gaat.
Stap 4 – Terwijl de aardappels koken en het gehakt bakt kun je de paprika’s een make-over geven. Snij de kapjes eraf in een zigzagpatroon en geef ze enge gezichtjes. Natuurlijk zijn oranje paprika’s het meest halloweenig, maar je kunt ook andere kleuren gebruiken, rood is vaak het voordeligst.
Stap 5 – Als de aardappels gaar zijn kun je gaan stampen, voeg een beetje melk en boter toe voor smeuïgheid, zout en mosterd doe je voor de smaak. Gebruik voor aardappelpuree nooit je staafmixer, maar altijd een stamper. Van de staafmixer kan de textuur worden als behangplaksel omdat dan het zetmeel wordt geactiveerd. Bedek de bodem van een ovenschaal met de puree.
Stap 6 – Zet de paprika’s op de puree en vul ze met kaas en gehakt, als een soort lasagne om en om. Zet vervolgens de hoedjes terug op de pompoenen.
Stap 7 – De ovenschaal mag voor 20 tot 25 minuten in de oven. Als de ovenschaal er nog 10 minuutjes in moet kun je wat extra kaas over de aardappelpuree strooien én eventueel een ovenschaal met tortilla-chips-met-kaas in de oven zetten. (Deze heb ik niet meegerekend in de prijs.)
Serveer met de chips en een dollop yoghurt of guacamole, maar net wat je lekker vindt en in huis hebt!
Budgettip
Gebruik maïs uit een groot blik, die zijn vaak goedkoper dan de kleinere blikjes, en wat je niet gebruikt kun je gewoon invriezen. En maak meteen wat extra aardappelpuree en gebruik dat de volgende dag bij een ander gerecht, zoals een stamppot of cottage pie. Zo hoef je maar één keer aardappels te schillen én vooral te koken. Dat scheelt weer energie!
Dit recept kost je rond de €1,80 per persoon, en is dus al een goedkoop gerecht, maar als je slim inkopen doet kan het zelfs nog wel wat goedkoper! De prijs is dus helemaal niet zo eng als sommige monsters tijdens Halloween. Ik gebruikte paprika’s uit een verspil-me-niet zakje van Albert Heijn, aardappelen met 40% ‘laatste kans koopjes’-korting bij diezelfde supermarkt en gehakt met 50% korting uit de vriezer. Zo maak je een recept dus extra goedkoop.
Vega variant
Wil je het recept vegetarisch maken? Dan kun je natuurlijk vega-gehakt gebruiken, of een blikje kidney- of zwarte bonen gebruiken in de plaats daarvan. Dat is net zo lekker, vullend en zelfs nog een beetje goedkoper! Je kunt ook het gehakt aanvullen met bonen als je budgetproof wil blijven maar te maken hebt met grote eters.