beauty

Beauty voor make-up en budgetliefhebbers 

Als jong meisje was ik altijd al dol op make-up, als tien-/elfjarige droeg ik het liefst knalrode lippenstift. Het was de jaren 90, dus natuurlijk kwam die lippenstift uit zo’n roze make-upsetje voor kinderen. Op mijn veertiende begon ik te oefenen met eyeliner, geïnspireerd door de eyeliner van de jaren sixties, maar wel jaren voordat de winged liner een ding werd. Spelen met make-up vind ik heerlijk, de afgelopen paar jaar is make-up echter flink naar de achtergrond verdwenen. Deels omdat ik met een partner was die niet van make-up hield. Maar ook omdat ik tijdens mijn burn-out niet zo’n zin had in make-up en die liefde is sinds het einde van zowel mijn burn-out als mijn relatie nu weer helemaal opgebloeid. Heerlijk vind ik het om te spelen met make-up. Het meeste van mijn collectie is echter al heel wat jaren oud, mijn blush komt uit 2016, dus het is wel aan vervanging toe. Het is dus best wel tijd om eens nieuwe blush, oogschaduw en lippenstift te kopen. Maar ik zou Gierige Gerda niet zijn als ik dat vervangen niet op een budgetproof manier zou willen doen! 

Waar let je op bij budgetproof make-up kopen

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat, net als met voedsel, budgetproof niet hetzelfde is als ‘goedkoop’ of ‘slechte kwaliteit’. Er zijn van dure merken heel slechte producten en van goedkopere merken hele slechte producten. Maar laatst kocht ik bij bij Wehkamp een mooie nagellak van een budgetmerk en deze bleef uiteindelijk En als je van een duurder product langer plezier hebt omdat het gewoon beter is voor jou, dan is dat uiteindelijk alsnog prima in tegenstelling tot tig goedkopere producten die je uiteindelijk evenveel kosten en waar je helemaal niet blij van wordt. Ik heb verder ook geleerd van de vele visagisten die me onder handen hebben genomen de laatste jaren dat je voor véél producten best wel wat meer neer moet leggen, maar mascara en bijvoorbeeld oogpotlood kun je net zo goed van een budgetmerk kopen. 

Natuurlijk let je ook op aanbiedingen 

Zei ik net niet al dat budgetproof voor make-up lijkt op budgetproof in de supermarkt? Naast dat je natuurlijk kiest voor een product dat de prijs-kwaliteitverhouding heeft die je zoekt, is het ook slim om nog steeds naar goede aanbiedingen te kijken. Het ligt een beetje aan het merk dat je graag gebruikt, maar het kan oplopen van 5% tot wel 50% korting en je bent natuurlijk wel een dief van je portemonnee als je daar geen gebruik van maakt!

Koop wat je nodig hebt en stel een budget

Ik kan me nog herinneren dat in de hoogtij dagen van de beautyinfluencers dat het heel cool was om een flinke ‘make-up stash’ te hebben. Maar je hoeft niet alle nieuwste producten te hebben omdat ze er zijn. Je make-up collectie zou meer een goede basis moeten zijn. Zorg dat je altijd maar één mascara in gebruik hebt en vervang deze elke drie maanden. Nou ben ik natuurlijk ook niet ongevoelig voor het gevoel dat ik iets móét hebben. Daarom heb ik mezelf een budget gegeven wat ik mag uitgeven aan make-up. Hoeveel dat is beslis ik nu nog maandelijks, omdat ik nog een beetje aan het aftasten ben wat een goed bedrag is voor mij, maar kies een budget wat bij je past.  

Ik krijg wel eens opmerkingen van mensen die niet houden van make-up, maar ik word er zelf zo gelukkig van. Niet per se van het dragen, maar wel van het doen. Het is een hobby om lekker te smeren en soms zelfs om gekke dingen uit te proberen, zoals zelf sproetjes tekenen of wilde oogschaduwkleuren gebruiken. Dat het lange tijd uit mijn systeem was heeft positief effect gehad op mijn zelfvertrouwen, daardoor durf ik ook zonder make-up op te filmen maar dat neemt mijn liefde voor make-up niet weg. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wehkamp.