vrouw pot gierige gerda
Haal Alles Uit Je Geld

Ben jij wel écht prijsbewust?

Ik geloof dat de meeste mensen die mijn blog lezen wel denken dat ze prijsbewust zijn. Ik merk alleen regelmatig dat mensen vooral nog steeds heel erg uitgaan van bepaald voordeel, zonder na te gaan of een deal wel echt een deal is. Of het nu gaat over hoge korting percentages, winkels met een goedkoop imago of gewoon verwachting dat iets niet goedkoper kan. Dat is zonde, want er is heel veel te winnen door even te rekenen, controleren en alert te blijven. Deze dingen helpen je om meer prijsbewust te zijn.

Reken jij om naar liter, kilo of stuk?

Ik hamer er altijd op dat je echt goed moet kijken naar de inhoud van een product. En toch is dat waar het nog vaak mis gaat, ook bij mijn meest trouwe volgers. En eerlijk gezegd; ook nog wel eens bij mezelf. Zeker bij producten van verschillende merken of als ik denk een product goed te kennen vergis ik me nog wel eens in de vergelijking. Toen ik met Iris in Duitsland was om prijzen te vergelijken bleek maar weer hoe belangrijk het is echt goed naar de inhoud te kijken, want de shampoo die in eerste instantie goedkoper leek bleek daar toch ineens stukken duurder dan de Nederlandse aanbiedingsprijs. En vandaag kocht ik A-merk kaas voor 1+1 gratis die op deze manier goedkoper was (per kilo) dan het goedkoopste huismerk. Dus ken je inhoud en de prijs daarvan.

Vergelijk je met andere opties in de winkel en andere winkels?

Voor sommige items is de goedkoopste optie niet altijd vlakbij de duurdere opties te vinden. Zo haal ik mijn tortilla chips niet uit het Mexicaanse schap, maar bij de chips. Heb ik ontdekt dat de goedkopere kikkererwten in het internationale schap en niet in het blikgroenten schap staan. En voor ik kies welke pijnboompitten in mijn mandje gaan pluis ik alle opties in de winkel altijd even uit. Maar voor andere items is het slimmer om juist even naar een (totaal) andere winkel te gaan, bijvoorbeeld naar de drogisterij in plaats van de supermarkt. Of als je ze in de buurt hebt; de Turkse, Poolse of andere internationale winkel! 

Ken jij de bodemprijs van je favoriete producten?

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Wat is de beste prijs voor x?’ Uiteraard een heel begrijpelijke vraag die ik ook altijd beantwoord, mits dat kan. Want ik kan niet voor bijvoorbeeld elk merk tandpasta een antwoord geven. Ik gebruik vrij basic, maar A-merk, tandpasta en reken ongeveen 65 cent per 100 ml als goede prijs. Maar ik kan jou echt niet vertellen wat een (echt) goede prijs is voor Sensodyne of Parodontax, daarvoor moet je wel echt zelf onderzoek doen. En sowieso is het altijd goed om na te gaan wat voor jouzelf een bodemprijs is, want ook locatie, bergruimte en gezinsgrootte kunnen grote invloed hebben op jouw bodemprijs. 

Ben je nog gevoelig voor hoge korting?

Hoge kortingen zijn niet altijd de beste deals. Het is heel grappig om te zien dat vooral supermarkten vaak strooien met hoge kortingen, op kleine verpakkingen. Dat zorgt ervoor dat je bij veel producten beter voor aanbiedingen bij online aanbieders of drogisterijen kunt kiezen. Wederom komt daar natuurlijk weer die eenheidsprijs terug waar ik het al eerder over had. Maar niet alleen hoge kortingen, ook lage verpakkingsprijzen kunnen aantrekkelijker klinken dan ze zijn. Denk aan 1 euro aanbiedingen, ook die zijn niet altijd zo voordelig als ze klinken. 

Koop je de meeste producten pas als ze (bijna) op zijn?

Ik koop de producten die ik altijd en vaak gebruik niet als ze (bijna) op zijn, maar als ze de allerbeste prijs hebben. Dit zorgt ervoor dat ik heel veel tandenborstels heb, waarbij ik geld toe kreeg om ze te kopen. Zelfde met afwasmiddel. Maar ook dat ik komende jaren nog heel wat wasjes kan draaien voor minder dan 5 cent per wasbeurt. Nou kies ik ervoor om een grote voorraad aan te houden, maar dat kan en wil niet iedereen. Ook dan is het vooral slim om te letten op de beste prijs en niet op wanneer iets op is, je koopt alleen één of twee (extra) items in plaats van voor een langere tijd. Enige nadeel is dat je op prijsstijgingen en tekorten niet voorbereid bent en dat voordeel alleen al kan je honderden euro’s schelen. 

Uiteraard kun je bewust kiezen om bepaalde dingen wel of niet te doen als je wil besparen. Maar dan moet je wel bewust zijn wat dat voor invloed heeft. Prijsbewust zijn is niet alleen alles blind doen om te besparen, maar juist ook bewust zijn waar je niet op wil letten. Dan is het helemaal prima, maar neem je wel bewust de keuze meer te betalen.