extreme couponing nederland
Extreme couponing

Besparen met slimme trucs: Extreme Couponing in Nederland

In mijn boek vertel ik al dat het tv-programma Extreme Couponing mij inspireerde om op een bepaalde manier te gaan kijken naar mijn boodschappen. En als ik tijdens interviews begin over het programma wordt er ook altijd met veel enthousiasme gereageerd. En het programma blijft dan ook populair. Hoewel Nederland niet echt het systeem van kortingsbonnen kent, en je al helemaal geen bonnen kunt combineren met andere acties. Maar ook in Nederland kun je prima extreem besparen, dat laat ik wel zien met mijn voorraadkast. De producten die ik daarin heb staan heb ik gemiddeld met 75 procent korting gekocht, niet zelden zelfs met 100 procent korting.

Denk eens out-of-the-box

Bij besparen denken we meestal aan dezelfde bekende winkels: supermarkten, drogisterijen en misschien een budgetwarenhuis. Maar het is slim om ook eens buiten de gebaande paden op koopjesjacht te gaan. Online kun je vaak goede kortingscodes vinden, bovenop al zeer goede aanbiedingen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van cashbacks zoals via Woolsocks, dan moet je wel even via de app naar de website waar je wil shoppen gaan, maar dan krijg je zo een percentage (en soms een vast bedrag) teruggestort. Al deze kortingen en cashbacks samen kunnen flinke besparingen opleveren. Op deze manier scoor bijvoorbeeld koffie en wijn voor de allerbeste prijs. Door in één keer flink in te slaan kun je ook nog eens besparen op verzendkosten en dat is natuurlijk helemaal fijn!

Cashbacks ofwel geld-terug-acties

Hoewel ze in 2023 schaars zijn, zijn 100 procent cashback-acties de gemakkelijkste manier om producten gratis te krijgen. Je kunt hiervoor de app van Woolsocks gebruiken, maar tegenwoordig worden er steeds meer cashbacks via de merken zelf georganiseerd. Je koopt een product in de winkel, maakt een foto van de bon en stuurt deze via de app of website naar het bedrijf. Na een paar dagen krijg je je geld terug gestort op je bankrekening. Het gaat bij deze acties vaak om A-merkproducten en het zijn niet altijd de meest gezonde producten, maar toch kan het een leuk extraatje zijn bij je boodschappen. Met de Woolsocks app kun je ook nog eens je bankrekening koppelen aan de app, waardoor je bij elke aankoop die je doet een klein percentage teruggestort krijgt. Zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen! 

Stapelkorting en bijzondere winkelacties

Het is altijd slim om elke week de folders door te kijken van je favoriete (budget)supermarkten en drogisterij. Maar de allerbeste deals, vooral als het gaat om houdbare producten, scoor je niet door ‘gewoon’ de folderdeals te scoren. De beste deals scoor je door van speciale winkelacties gebruik te maken, zo zijn er bij sommige drogisterijen speciale koopavonden waarbij je extra korting krijgt. Door deze extra korting te stapelen op een lopende folderacties kun je het allermeest besparen en zelfs in 2023 nog de bodemprijs van voor de pandemie betalen. Dat  is ook wat couponing in Amerika zo speciaal maakt, dat je acties kunt stapelen. Je kunt een kortingsbon van de fabrikant combineren met een kortingsbon van de winkel en dit zelfs gebruiken in combinatie met een reguliere aanbieding in de winkel. In Nederland staat er meestal vermeld dat acties niet te combineren zijn met andere acties. Toch zijn er soms mogelijkheden om dit wel te doen en dan moet je je slag slaan! 

Voorkom je voedselverspilling voor korting

Steeds meer bedrijven proberen voedselverspilling te voorkomen en dat is gunstig voor ons! Supermarkten proberen dit door producten die op de datum extreem af te prijzen. Afhankelijk van het product en de winkel kan dit tot wel 90% korting opleveren. Je moet echter wel op het juiste moment in de winkel zijn, dus je moet misschien ontdekken wanneer die stickers worden geplakt. Meestal zijn deze producten nog makkelijk een paar dagen veilig te eten en anders kun je deze producten vaak wel invriezen op de dag van aankoop. Ook kun je gebruik maken van Too Good To Go, met deze app kun je zogenaamde Magic Boxen kopen. Diverse supermarkten en andere winkels die voedsel verkopen, bieden dit aan. Ook veel horecagelegenheden zijn hierbij aangesloten, vooral in de grotere steden. Een Magic Box kost meestal ongeveer een derde van de normale verkoopprijs en bevat producten die niet lang meer bewaard kunnen worden. In supermarkten gaat het dan meestal om producten die op de houdbaarheidsdatum zijn, terwijl het bij horeca gaat om verse producten die de volgende dag niet meer verkocht mogen worden. Het enige nadeel hiervan is dat je dus niet weet wat je krijgt, je zult dus wel creatief moeten zijn en het is zeker ongeschikt voor lastige eters! 

Voordelen van Nederlands besparen

In het tv-programma is altijd te zien dat mensen enorm veel tijd kwijt zijn aan couponing. Het is echt geen uitzondering dat mensen 60 uur per week bezig zijn. Maar wie heeft er tijd om een hele dag in een supermarkt te zijn, tig verschillende winkels af te gaan en zin om uren bezig te zijn met alles te plannen. Gelukkig is dat in Nederland helemaal niet nodig. Sowieso zijn er maar enkele maanden waarin je goed voorraad-deals kunt scoren, hiervoor kun je in véél gevallen thuis blijven met een kop thee en als je slim bent koop je dan voor langere tijd zodat je er de volgende maanden of zelfs jaar niet meer aan hoeft te denken. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen geld, maar ook tijd overhoudt. En dat is natuurlijk helemaal geweldig. 

Ik heb veel geleerd van Extreme Couponing, ookal kun je dat niet een-op-een overnemen in Nederland, er zitten leerzame lessen in. Maar neem niet alles te serieus, het is en blijft een Amerikaans tv- programma en is dus vooral bedoeld om te entertainen en misschien ook wel een beetje om te shockeren.