besparen corona covid-19 crisis quarantaine lockdown
Bespaartips

Besparen nu boodschappen doen anders is

Boodschappen doen is, net als veel dingen in het leven, niet zoals we gewend zijn. Dat maakt dat besparen soms ook moeilijk kan zijn. Terwijl het juist nu voor veel mensen van belang is om even extra op de centen te letten. Omdat mensen zonder werk zitten. Of omdat de financiële toekomst onduidelijk is. Of allebei. Gelukkig kan ik wat tips met je delen voor hoe je je in deze tijd toch aan je budget kunt houden.

En laat ik vast 1 klein financieel voordeel van de maatregelen benoemen. Want dat we alleen boodschappen moeten doen betekent wel al meteen dat we geen last hebben van kinderen die zeuren om alles wat er lekker uitziet en partners die alles maar in het mandje gooien. Hé soms helpt het om in tijden van ellende ook naar die kleine positieve puntjes te kijken.

Gebruik een kasboek

Veel mensen maken gebruik van contant geld om hun budget goed in de gaten te houden. Op dit moment is dat niet zo verstandig en nemen ook niet alle winkels nog contant geld aan. Toch grip houden op je uitgaven doe je, lekker ouderwets, door een kasboek te gebruiken. Is je boodschappenbudget €50,00 en heb je vandaag al €25,50 uitgegeven? Dan heb je de volgende keer nog maar €24,50. In de winkel moet je misschien wel even aan de slag met een rekenmachientje. Het grote voordeel daarvan is wel dat het je nog bewuster maakt van wat alles kost, omdat je veel bewuster alles met elkaar moet optellen.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om enkel je budget op de betaalrekening te zetten. Maar dit is wel lastig als er nog andere (automatische) betalingen van de betreffende rekening gedaan moeten worden.

Maak een eetplan en boodschappenlijstje

Zoals altijd is planning essentieel. Maar in tijden dat je constant thuis zit misschien nog wel extra. Dus zorg  juist deze tijd dat je gewoon een weekmenu maakt en met een lijstje naar de winkel gaat. Wil je beter plannen? Gebruik dan de websites van de supermarkten om prijzen op te zoeken voor je boodschappen. Zo kan je veel preciezer plannen wat je kwijt zal zijn. En met een goede planning kun je onnodig snaaien misschien ook voorkomen, want dat is niet alleen slecht voor de portemonnee.

Zorg ook dat je vast genoeg alternatieve opties hebt. Het kan je veel geld kosten als je ter plekke moet verzinnen waarmee je een bepaald ingrediënt kan vervangen.

Ga naar de winkel op een tijd dat het rustiger is

Hoewel het gros van de mensen thuis werkt en dus best een beetje met de tijden kan schuiven zijn de winkels nog steeds druk op dezelfde tijden als normaal. Voor ouderen zijn er nu al speciale tijden en sommige supermarkten breiden hun openingstijden uit. Maak daar gebruik van. Dit helpt bij het houden van voldoende afstand, maar voor het bijhouden van de voorraden voor de winkels. Zo is er minder kans dat je misgrijpt op de boodschappen die je nodig hebt. Ook helpt een rustige winkel je bij de juiste keuzes maken zodat je binnen je budget blijft. Sowieso is dit natuurlijk hét moment om jezelf aan te leren het aantal boodschappen momenten te verminderen!

En ik wil nog even benadrukken; hou je aan de voorschriften/ regels van de winkel. Gebruik een wagentje zolang dat verplicht is. Houdt 1,5 meter afstand. Ga alléén naar de winkel. En behandel het personeel van de supermarkten en natuurlijk ook de andere klanten met respect.

Ga niet hamsteren

Hamsteren is een dure grap. Mensen hebben misschien wel € 0,50 of meer betaald per rol wc papier. En dat voor een voorraad waar zelfs de grootste Extreme Couponer wat van kan leren. Gedraag je in de supermarkt gewoon zoals normaal. En een beetje extra zuinig, als je net als ik van een voorraad houdt. Ik laat nu ook mijn ‘1 voor nu, 2 voor later’ regel even varen. Dat komt na deze crisis wel weer. Al kun je uiteraard nog steeds positief gebruik maken van de aanbiedingen die op dit moment gelden. Eet lekker de groenten uit de aanbieding. Koop vast wc papier nu het bij Albert Heijn 2e gratis is. Maar hou het beschaafd.

Plan met je voorraad in gedachten

Het is dan nu niet het moment om je vriezer lekker te gaan vullen of op een andere manier te gaan hamsteren. Maar dit is wel het moment om die vriezer en kelderkast eens helemaal leeg te eten. Wordt creatief met de dingen die je nog in huis hebt en misschien ontdek je wel je nieuwe lievelingsgerecht! Op Allerhande.nl en Smulweb.nl kun je recepten zoeken op ingrediënt dus dat moet vast helemaal goed komen!

Het voelt gek om bepaalde adviezen te geven die ik normaal precies andersom zou zeggen. Juist dankzij mijn voorraad heb ik de afgelopen weken de supermarkt al een heel eind kunnen vermijden. Als de crisis over is, of op zijn einde loopt, zal ik dan ook wel meer tips gaan delen over hoe je (verantwoord) een budgetproof voorraad opbouwt. Dat bespaard en geeft rust. Niet alleen als de hele wereld in paniek is, maar ook in kleine persoonlijke crisis situaties.

Ben jij op dit moment bezig met besparen of meer met zorgen dat je huishouden blijft draaien?

5 gedachten over “Besparen nu boodschappen doen anders is”

 1. Als je het vervelend vindt om in de winkel met je rekenmachine te lopen kun je het volgende doen.
  Doe net of je online boodschappen gaat doen en vul je winkelmandje. Alles wordt opgeteld dus je ziet precies wat je uit gaat geven. Je kunt dingen verwijderen en andere artikelen toevoegen.
  Je besteld niet maar kunt evt. wel een afdruk van je “lijstje” maken.
  Zo weet je precies wat je gaat uitgeven in de winkel. Hou een paar euro speling aan voor het geval iets op is en je een alternatief moet kopen.

 2. Ja meer van dit soort berichten. We doen het met z’n allen.
  Ook ik hamster nu bewust niet. Ook voor mensen die nog wel naar t werk moeten en afhankelijk zijn vd supermarkt!
  Succes allemaal

 3. Een helder overzicht. Zelf behoor ik tot één van de kwetsbare groepen en beweeg mij in huis en tuin. Als deze periode voorbij is, zal ik waarschijnlijk moeten wennen aan het boodschappen doen. (dat id dan een lux probleem)

 4. Ik doe dit al jaren. Pin contant geld en dat is het. Mijn weekgeld. Mijn budget plafon. Niets pinnen is het devies. Kijk folders na van supermarkten in de nabijheid. Installeer een boodschappenlijst. Er zijn er genoeg. Ik gebuik listonic. Gratis en handig in gebruik. Je hebt genoeg tijd en fiets je inkopen bij elkaar.

 5. Contant betalen en vele supermarkten afgaan is op dit moment niet echt verstandig. Sterker nog, in mijn ogen, onnodige extra risico’s waardoor we langer in deze rotsituatie blijven.

Reacties zijn gesloten.