Een reisverzekering, als het goed is sluit je hem voor niks af. Ik durf alleen het risico echt niet te nemen, vroeger sloot ik er zelfs eentje af als ik naar Lowlands ging! Nu ik deze zomer sinds een aantal jaar weer voor een lange vakantie het land uit ga leek het mij verstandig om ook een goede reisverzekering af te sluiten. Tijd dus om op onderzoek uit te gaan.
Soort reisverzekering
Om te beginnen moet ik kiezen of ik ga voor een doorlopende of een kortlopende reisverzekering. Nu ben ik niet zo’n reiziger, dus een kortlopende is voor mij genoeg. Ga je vaker in het jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende verzekering juist weer voordeliger zijn, let hier op en neem deze optie mee in je vergelijking! Als je op de meeste verzekeringssites (of vergelijkingssites) klikt op ‘reisverzekering’ wordt je automatisch naar de pagina voor doorlopende verzekering gestuurd. Zorg dus dat je specifiek zoekt op ‘kortlopende’ reisverzekering. Heb je een (kortlopende) reisverzekering naar wens gevonden? Bekijk dan toch ook nog even wat je zou betalen voor dezelfde reisverzekering, maar dan doorlopend. In sommige gevallen kan dit nog wel een paar euro schelen. Het zou zonde zijn als je deze euro’s zou laten liggen. Het enige waar je dan wel op moet letten is dat je hem volgend jaar op tijd weer opzegt.
Wat wil je verzekeren?
Bedenk wat je allemaal wil verzekeren. Ga je extreme sporten doen of neem je juist (veel) dure elektronica mee? Bekijk ook vast welke kosten al gedekt worden door andere verzekeringen, zonde als je geld verspild aan een dubbele verzekering. Check ook de voorwaarden van de dekking, als je sowieso al buiten de dekking valt (om welke reden dan ook) is het afsluiten zonde van je geld.
Welke verzekering past het beste?
De prijzen van basis reisverzekeringen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dus zaak om goed te kijken wat je krijgt voor welk bedrag, een vergelijkingssite als Independer kan daarbij goed van pas komen. Daar kunnen een paar goede opties uitkomen. Deze gebruik je dan om te kijken welke verzekering het beste bij je past, wellicht wil je het nog vergelijken met een verzekeringsmaatschappij die je zelf in gedachten had. Zo was ik de laatste keer het goedkoopste uit bij FBTO, dus deze wilde ik nu ook zeker even bekijken. Helaas was deze niet goedkoper dan de goedkoopste optie via Independer, maar ik ben blij dat ik dat heb gecheckt. Vergelijk ook wat er gedekt wordt door de verzekering, het is mij al opgevallen dat niet alle ‘basisverzekeringen’ hetzelfde zijn. Goed opletten dus en kijken naar de wensen van je verzekering, wat onder de basis verzekerd valt en waar je je aanvullend voor moet verzekeren.
Eigen risico
Een ander goed punt om naar te kijken is wat je eigen risico is. Ook daar lopen de bedragen flink uiteen, sommige reisverzekeringen hebben helemaal geen eigen risico terwijl je bij anderen soms wel €100,00 eigen risico hebt. Besef je dat dit bedrag enkel voor je eigen rekening komt als je daadwerkelijk gebruik maakt van de verzekering. Wil je hiervoor meer aan premie betalen? Dan kun je kiezen voor een lager eigen risico en natuurlijk andersom.
Gebruik een cashback
Als je dan (eindelijk) hebt besloten welke verzekering het beste bij je past kun je ook nog gebruik maken van een cashback. Probeer bijvoorbeeld Euroclix, Ippies of CashbackXL, om extra te besparen op je verzekering. Niet alle cashbacksites geven (evenveel) korting op alle verzekeringen, dus bekijk waar je het voordeligst uit bent. Hoe deze sites werken heb ik eerder in een artikel geschreven.
Ik heb inmiddels de keuze gemaakt voor mijn eigen reisverzekering, ik moet alleen nog even uitzoeken waar ik de beste cashback kan krijgen en dan hoef ik hem alleen nog af te sluiten. Gelukkig kan dat dankzij internet tegenwoordig zelfs nog de dag voor vertrek geregeld worden. Alleen een annuleringsverzekering moet vaak wel binnen een korte tijd na boeking worden afgesloten, afhankelijk van de verzekering die je kiest. Bij de Marrakesh reis sloten we de annuleringsverzekering dan ook af bij de reis.
Heel veel plezier.