Ijskoffie smaaktest prijsvergelijking
smaaktest

Ijskoffie smaaktest en prijsvergelijking

Met de tropische temperaturen van deze week zijn verkoelende drankjes meer dan welkom. Naast liters en liters water is een glas ijskoffie zo af en toe een welkome afwisseling. Gelukkig zijn ijskoffies tegenwoordig in alle prijscategorieen te vinden. Tijd dus om ze eens te vergelijken; is de koffie van Starbucks echt bijna anderhalve euro beter dan de koffie van Lidl?

Een beetje anders dan anders

Ik heb de vergelijking deze keer iets anders gedaan dan bij eerdere smaaktesten. Zo proefde ik alle cola’s en radlers in 1 keer, maar de ijskoffies heb ik over een iets langere tijd geproefd. Dit omdat ik geen ijskoffie wilde verspillen. Cola heb ik samen in een 1,5 liter fles gegoten en met de radlers hielp mijn vriend mee om verspilling tegen te gaan. Het leek me wel heel heftig om in een paar dagen 8 bekers/flesjes ijskoffie te moeten drinken. Daarom heeft dit artikel ook even op zich laten wachten. Dat betekent niet dat ik niet aandachtig heb geproefd want ik neem mijn taak zeer serieus!

Wat kost dat?

Ik ging verschillende supermarkten af op zoek naar de (goedkoopste) ijskoffies in hun assortiment. Dat bleek nog niet altijd even makkelijk, Plus bleek bijvoorbeeld geen eigen merk ijskoffie te verkopen. Ook bestaan er nog andere ijskoffies in liter verpakkingen, maar deze heb ik niet kunnen vinden in de winkels bij mij in de buurt. De 8 ijskoffies die ik wél heb kunnen vinden lopen erg uiiteen met prijs, ik heb namelijk express ook de duurdere meegenomen want ik ben heel benieuwd of het nu echt nodig is om €2,00 te betalen voor ijskoffie. Dit is de top 8 gebaseerd op prijs:

1. Globemilk ice coffee (Plus)
€1,49 per verpakking van 1 liter
€0,15 per 100 ml
2. Milbona koffiedrank (Lidl)
€0,68 per verpakking van 330 ml
€0,20 per 100 ml
3. Your coffee latte cappuccino (Aldi)
€0,49 per verpakking van 250 ml
€0,20 per 100 ml
4. Landessa Ice coffee vanilla (Plus)
€0,65 per verpakking van 230 ml
€0,28 per 100 ml
5. Jumbo ijskoffie (Jumbo)
€0,98 per verpakking van 250 ml
€0,39 per 100 ml
6. Ijskoude cappuccino (Albert Heijn)
€0,99 per verpakking van 250 ml
€0,40 per 100 ml
7. Douwe Egberts iced cappuccino (Albert Heijn)
€1,19 per verpakking van 250 ml
€0,48 per 100 ml
8. Starbucks frappuccino (Albert Heijn)
€1,99 per verpakking van 250 ml
€0,80 per 100 ml

Ik moet wel een sidenote plaatsen dat de Starbucks en Douwe Egberts ijskoffie deze zomer al een paar keer in de aanbieding zijn geweest. Met de lopende cashback actie van Scoupy is de Douwe Egberts ijskoffie (wel in een andere verpakking) zelfs dezelfde prijs als Lidl en Aldi.

Productsoort

Ik heb van alle merken geprobeerd de cappuccino versie te nemen voor de test. Helaas was daar bij Starbucks, Globemilk en Landessa geen keuze voor. De Starbucks Frappuccino staat op de foto met karamelsmaak, voor de vergelijking heb ik echter de ‘gewone’ versie gebruikt.

Smaak

In principe vond ik geen van de ijskoffies echt vies, de ene was zoeter dan de andere en de andere was weer romiger. Wat je dan het liefste hebt is persoonlijke voorkeur. De romigste ijskoffie was die van Jumbo huismerk, dit was net zo romig als chocolademelk. Daartegenover stond dan de ijskoffie van Albert Heijn die helemaal niet romig, maar juist verfrissend was. Zoet zijn de ijskoffies allemaal, de zoetste vond ik die van Aldi en Douwe Egberts. Hoewel ik in mijn eerste zin aangaf dat geen van de ijskoffies ‘vies’ was is er toch wel eentje die ik nooit meer zal kopen. Dit is helaas wel de goedkoopste, namelijk de Globemilk ijskoffie. Deze had als enige een enigszins chemische bijsmaak, iets waar ik ook bij de Landessa ijskoffie bang voor was. Dit was echter een van de lekkerdere ijskoffies die ik proefde ondanks (of wellicht dankzij) de vanillesmaak. Dit is mijn persoonlijke top 8 gebaseerd op smaak/prijs verhouding:

1. Milbona koffiedrank (Lidl)
2. Your coffee latte cappuccino (Aldi)
3. Ijskoude cappuccino (Albert Heijn)
4. Jumbo ijskoffie (Jumbo)
5. Starbucks frappuccino (Albert Heijn)
6. Douwe Egberts iced cappuccino (Albert Heijn)
7. Landessa Ice coffee vanilla (Plus)
8. Globemilk ice coffee (Plus)

Conclusie

Toen ik aangaf dit artikel te gaan schrijven, naar aanleiding van de ijskoffie die ik bij Lidl vond, werd me meerdere keren gezegd dat die van Aldi ‘veel lekkerder’ was. Hoewel ik de ijskoffies van Lidl en Aldi beide als ‘winnaar’ aan zou wijzen. Gaat mijn persoonlijke voorkeur toch uit naar de Lidl variant. De prijs per verpakking is wat hoger, maar daar zit ook wel een verschil in inhoud. Tot nu toe kocht ik het liefste de Starbucks Frappuccino, maar heel eerlijk gezegd is deze niet lekkerder of specialer dan de andere ijskoffies. Ik heb de flesjes waar de ijskoffie in zat wel bewaard en drink daar nu ook de andere varianten uit, maar dat soort flesjes kosten een paar cent bij Action dus daarvoor hoef je het niet te doen.

Het viel mij ook op dat er op de verpakkingen van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl een ‘Rainforest alliance certified’ logo staat en op de andere niet. Vlugge research leert mij dat dit te maken heeft met de duurzaamheid in het land waar de koffie vandaan komt. Ik ben erg benieuwd naar de betrouwbaarheid en werkelijke betekenis van deze keurmerken, daarom heb ik besloten om hier eens onderzoek naar te gaan doen. Welk keurmerk mag volgens jou echt niet ontbreken in mijn onderzoek?

5 gedachten over “Ijskoffie smaaktest en prijsvergelijking”

  1. Ik maak sinds deze zomer mijn eigen ijskoffie: ik zet een grote pot (sterke) koffie, drink 1 beker warm en laat de rest afkoelen. Als ie lauw/koud is doe ik er 1/3 blikje gecondenseerde melk met suiker bij (je kan er ook meer aan toevoegen natuurlijk maar ik heb niet zo graag zoet) en verder aanvullen met gewone melk. Daarna gewoon de koelkast in. Kostprijs zal dan ongeveer een euro per liter zijn, ik heb minder afval én heb minder zware boodschappen.

  2. Voor mij is ijskoffie echt een “on the go” product. Dus die van de Lidl zal ik niet snel tegenkomen 😉 maar ook niet snel kopen, omdat je dan in een keer 330ml product hebt en ik niet zoveel ijskoffie in een keer wil. Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar de hoeveelheid suiker per soort! Maar dat was je vraag niet.

  3. Ik heb dit ook wel vaker gedaan, maar ik vind het ten eerste niet zo lekker. Ten tweede moet het dan op want beperkt houdbaar, dat probleem had ik ook met het literpak trouwens. Ik heb ook al verschillende ijsthee recepten geprobeerd, vind ik ook niet geslaagd.

  4. Ga je “on the go” dan wel ook voor deze, of voor de (veel lekkerdere) luxe ijskoffies bij Starbucks zelf of McDonalds bijvoorbeeld? Want ik kan me voorstellen dat dit soort producten echt onwijs veel (onnodig) duurder zijn bij tankstations en kiosken, dan is zo’n optie wel ineens meer ‘waar voor je geld’, in mijn ogen dan. Anyway, suiker. Ik heb het even voor je opgezocht. Lidl, Landessa en Douwe Egberts hebben met 8,5 gram suiker de minste suiker inhoud. AH is met 9 gram de enige middenmoot. En met (ongeveer) 9,5 gram hebben Aldi, Jumbo en Globemilk de meeste suiker. Starbucks heeft 10 gram suiker als enige.

  5. Starbucks heeft de naam. Ik persoonlijk snap niet waarom net als de Starbucks coffee bar. Kies liever een andere coffee bar. Maar terug naar de ice coffee. Ik ben een espresso drinker. Van alle ice coffees die ik ken en dat zijn er heel wat, vind ik de “IJskoude espesso” van de AH erg lekker. Deze niet in de test mee genomen. Snap dit ivm het grote aanbod. Deze bevat 9 gr suiker. Hij heeft een goede koffie smaak. Door de sterkte is ie minder romig. Maar dat waardeer ik juist aan deze ice koffie. Smaak blijf goed hangen.

Reacties zijn gesloten.