bespaartips
black friday

Black Friday onzin? Misschien past Green Friday beter bij je!

Morgen is het Black Friday, maar steeds meer bedrijven laten een tegengeluid horen. Dat wordt dan in veel gevallen Green Friday genoemd, wat natuurlijk een duidelijke boodschap geeft. Duurzaamheid, minder consumeren en bewust zijn van wat je gebruikt. Daarom wil ik ook dit jaar weer even aandacht geven aan deze initiatieven, want daar kan ik alleen maar achter staan. 

Het Goed kringloopwarenhuis 

Voorheen deed Het Goed wel echt aan Green Friday, maar dit keer gebruiken ze die groene term niet. Desondanks vind ik wel dat het in deze blog hoort, want kringloopshoppen is altijd groener dan nieuwe producten kopen. Op vrijdag 24 november vind je bij elk kringloopwarenhuis van Het Goed een voordeelshop vol kringloopschatten. En ik heb vast een blik geworpen en moet zeggen dat er heel erg leuke dingen bij zitten. 

Meer informatie: https://www.hetgoed.nl/black-friday/

Dille en Kamille 

Je winkel sluiten op Black Friday, je moet het maar durven! Maar bij Dille en Kamille doen ze het al een aantal jaar en niet alleen de fysieke winkel, zelfs de webshop is dicht. En niet zomaar, dit jaar gaan ze helpen met de aanplant van 16 voedselbossen. Ik vind 

Meer informatie: https://www.dille-kamille.nl/green-friday/

Ikea Nederland

Bij de Zweedse meubelwinkel kun je dit jaar ook weer terecht voor Green Friday en ze pakken flink uit! Helaas wel alleen bij hun filiaal in Delft, maar daar kun je wel heel leuke en duurzame dingen doen. Zo is er een kofferbakmarkt op het parkeerterrein. Daarnaast kun je verschillende workshops volgen en kun je een rondleiding krijgen door de koopjeshoek. Zorg wel dat je je even inschrijft voor deze activiteiten. 

Meer informatie: https://www.ikea.com/nl/nl/stores/events/ 

Wel doet Ikea ook dit jaar weer aan ‘Bring Back Friday’. Het hele jaar door kun je in principe oude Ikea meubels inleveren voor tegoed dat je weer in de winkel kunt gebruiken. Het wordt dan weer doorverkocht in de Circular Hub. Tijdens Black/ Green/ Bring Back Friday krijg je tot 50 procent extra inruilwaarde. Als je een Ikea meubel hebt dat je wil inruilen kan het dus gunstig zijn om dit nu te doen. 

Meer informatie: https://www.ikea.com/nl/nl/campaigns/black-friday/

Bever 

De bedrijven verzinnen echt allemaal spannende namen om maar niet ‘Black Friday’ te hoeven gebruiken en ook ‘Green Friday’ lijkt een beetje uit. Want na Ikea kiest ook Bever voor een nieuwe term, zij houden ‘For Future Fridays’. Je kunt op vrijdag 24 november naar de winkel voor gratis schoenonderhoud en 50 procent korting op kledingreparaties. Natuurlijk heel erg fijn dat je door goed onderhoud je, toch vrij dure, spullen langer kunt gebruiken!

Meer informatie: https://www.bever.nl/forfuturefridays.html

Trees for all

Wil je nou zelf  iets goeds doen op Black, pardon ik bedoel natuurlijk Green Friday, dan kun je er ook aan denken om bomen te planten. Dat kan via Trees For All, waarmee ook veel bedrijven die Green Friday steunen samenwerken. Je kunt al bomen planten vanaf twee stuks en dan betaal je maar 5 euro per stuk. Je hoeft dus helemaal niet zoveel geld in te leggen als je graag wat goeds wil doen voor de natuur. Ik denk dat ik zelf hier ook een kleine donatie aan ga doen. 

Meer informatie: https://treesforall.nl/greenfriday/

Ik ben dol op Black Friday, maar vind het ook goed dat er steeds meer groene initiatieven bijkomen op deze dag. Korting geven op een duurzame manier, bijvoorbeeld door recycling of reparatie, is denk ik net zo waardevol als korting op een nieuwe aankoop. Sterker nog, ik geloof wel dat dat waardevoller is. Juist voor mensen die van besparen houden, want dat betekent géén geld uitgeven en het enige geld dat je bespaart is dat wat je in je zak houdt!