sinterklaas

Zo kun je Sinterklaas helpen om te besparen

Laat ik eens beginnen met vertellen dat ik dit artikel dus al zo’n tien keer opnieuw ben begonnen. Ik weet heel goed wat ik wil zeggen. Ik weet alleen niet hoe. Als kinderloze vrouw andere mensen die wel kinderen hebben vertellen hoe ze de Sinterklaascadeautjes aan moeten pakken? Dat voelt als heel erg glad ijs! Toch wil ik het er op wagen. Want als de Sint vanmiddag weer in het land is kunnen de papa’s en mama’s er niet meer omheen. Ergens rond het middaguur zal die goede man ook wel weer verkondigen dat vanavond de schoen mag worden gezet én pakjesavond komt ook in rap tempo dichterbij. Dus hierbij wat tips om je Sinterklaas binnen budget te houden.

Schoen zetten

Daar begint het natuurlijk al mee. De verlanglijstjes moeten bij de Sint komen en dus moet de schoen worden gezet. Beslis samen hoe vaak en wanneer de schoen mag worden gezet. Zeker als je kind het wel heel spannend vind is het handig om dat vast duidelijk te hebben. En wat stop je dan in de schoen? Sommige kinderen zullen iPhones in hun schoen vinden, maar naar mijn bescheiden mening is dat belachelijk. Schoencadeautjes zijn voor mij: snoepjes, kleurboeken, sokken en andere dingen van maximaal 2 of 3 euro. Vroeger waren schoencadeautjes bij mij ook niet ingepakt, maar eigenlijk vind ik dat wél veel leuker. Meestal lagen er wel wat pepernoten rond de schoen, naast het cadeautje zelf.

Tweedehands cadeautjes

Er zijn een heleboel cadeautjes die je eigenlijk prima tweedehands kan kopen, zonder dat het afdoet aan het product. Zoek online of in de kringloop naar boeken, speelgoed en spelletjes dat amper wat geleden heeft. Eventueel een doekje erover. Spellen en puzzels netjes in de doos opbergen. Computerspelletjes netjes in het hoesje en de meeste kinderen zal het niet of amper opvallen dat het tweedehands is. Bij sommig speelgoed en kleinere kinderen kan het zelfs wel een voordeel zijn dat de verpakking er niet eerst af hoeft, maar dat ze meteen kunnen gaan spelen.

Genoeg is genoeg

Oh, ik kan me heel erg goed voorstellen dat cadeautjes kopen voor kinderen helemaal uit de hand kan lopen. Er is zoveel te koop en er is zoveel leuks te vinden! Jouw budget is echter niet oneindig, dus zorg dat je een goed budget stelt voor jezelf én een bepaald aantal cadeautjes. Met een beetje onderzoek kwam ik erachter dat de meeste ouders tussen de drie en de tien cadeautjes geven aan hun kinderen. Zelf zou ik het wel handig vinden om een soort ‘systeem’ te gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen om één groot cadeau, twee middelgrote en drie kleine cadeaus te geven. Of welke hoeveelheid je dan ook zou willen, maar dit kan wel helpen om te voorkomen dat alles uit de hand loopt.

Nuttige dingen als opvulling

Kinderen hebben meestal allemaal wel regelmatig nieuwe sokken, ondergoed, tandenborstels en weet ik wat nog meer nodig. Koop dit voor Sinterklaas en pak het in als opvulling. Zeker als ze graag dingen willen met hun favoriete tekenfilmfiguur erop, waar je altijd heel veel meer voor betaalt. Wil je geen Sinterklaas snoepgoed geven en koop je normaal liever geen snoep-met-tekenfilmfiguur voor je kind dan kan ook dat een goede opvulling van de cadeautjeszak zijn. Of natuurlijk schoencadeautjes, want dat kunnen ook prima nuttige cadeautjes zijn!

Extra tip

Kinderen kunnen door het jaar heen best nog weleens zeuren om dingen. Een tip die ik bij een Amerikaanse moeder las is om op dat moment zelf te zeggen: Laten we een foto maken, dan kan het op je lijstje voor je verjaardag, Sinterklaas, je rapport. Je kind heeft daarmee het gevoel dat ze serieus genomen worden, maar jij weet ook precies naar welk product je moet gaan jagen voor een goede deal of tweedehands kans.

Hier wordt Sinterklaas gevierd met lekker eten en een gezellig avondje voor de tv, ik hoop tenminste dat Paul de Leeuw en mijn favoriete Hulp Sint (er is er maar één de ‘echte’ natuurlijk en dat was Bram) weer van de partij zullen zijn. Ondanks dat daar geen cadeautjes bij horen zullen we vast wel een heerlijk avondje hebben en ik hoop jullie ook!

7 gedachten over “Zo kun je Sinterklaas helpen om te besparen”

 1. En voor de moeders die wat minder hebben (hoeft niet natuurlijk) in veel winkels kunnen
  kinderen een knutselschoentje ophalen en thuis maken.
  Later kunnen kinderen hun gevulde schoentje ophalen (lidl, ah, plus) en nog veel meer winkels
  die dit doen.
  Die tip miste ik van je Gierige Gerda.

 2. Je zegt “beslis samen wanneer de schoen mag worden gezet”. Ik hoop dat je hiermee bedoelt: als stel (indien aanwezig). Kinderen hoeven wat mij betreft daar niet aan mee te beslissen, die horen wel wanneer het mag en wanneer niet. Bij ons vroeger thuis was de regel: een keer per weekend, op bijv. vrijdag- of zaterdagavond (en dan maar hopen dat de hond je schoen niet had leeggegeten….).
  Verder vind ik een mooie cadeautjesregel: iets om te lezen, iets om te snoepen, iets wat je nodig hebt, en iets wat je graag wilt krijgen…

 3. Ik geef elk jaar ook graag een uitje cadeau, dus een dagje dierentuin of misschien wel een nachtje weg. Ook geef ik graag een mooi spel cadeau, dat vind ik echt bij uitstek een cadeau dat bij Sinterklaas hoort. Dit jaar al via MP een mooi 2e hands Escape Room spel gekocht.

 4. Nee, ik bedoelde wel met het kind. Dat een kind elke dag de schoen wíl zetten betekent niet dat dat nodig is. Samen bespreken waarom dat niet kan en tot een goede oplossing komen is in mijn ogen heel leerzaam voor kinderen. Misschien niet voor een 2-jarige maar wel voor wat grotere kindjes. Overigens ken ik ook gezinnen waar kindjes wel elke dag hun schoen mogen zetten, maar waar Sinterklaas alleen langs komt als hij daar tijd voor heeft, vind ik ook wel leerzaam.

 5. Misschien is in de wijk waarin je woont een weggeef of ruilsite op Facebook? Wij hebben zo’ n groep en daar wordt druk geruild! Erg leuk. De spullen zijn vaak in goede staat en je hebt zo nog eens een leuk kletspraatje met de buren.

 6. Leuke tips! Ik scoor ook graag tweedehands cadeautjes, is zo goed te doen! Sinterklaas vind ik (als volwassen vrouw zonder kinderen) nog altijd een van de leukste feesten, vooral door de kleine verrassingen in de periode. Dat is ook wat het als kind zo spannend maakte en mocht er ooit kroost komen, dan zal dat ook zijn wat ik mee wil geven: grappige gedichten, een spontane hand kruidnoten. Ik heb al kruidnoten gebakken en vond dit weekend een letter in mijn schoen, dat geeft zoveel sfeer.

Reacties zijn gesloten.