btw-verhoging
Boodschappen

Btw-verhoging; hoe ziet dat er uit op je kassabon?

Per 1 januari is het lage btw-tarief omhoog gegaan van 6% naar 9%. In de zomer kwamen er al rampzalige berichten naar buiten over hoeveel dat ‘ons’ meer zou gaan kosten. Met een artikel over hoeveel de stijging van 6% naar 9% nu eigenlijk is heb ik jullie toen al proberen gerust te stellen. Nu het dan eindelijk echt zo ver is ben ik wél heel erg benieuwd of de btw-stijging überhaupt is doorgevoerd en of prijsstijging misschien zelfs wel een beetje hoger is.

Om te beginnen

De prijzen van (eind) 2018 zijn de basis voor mijn onderzoekje, door het jaar heen worden producten sowieso regelmatig duurder (of goedkoper, in sommige gevallen.) En ik wilde me nu echt richten op de december/ januari grens. Ik heb een lijst gemaakt met boodschappen die we zo’n beetje allemaal nodig hebben/ gebruiken en een paar persoonlijke favorieten. Wel heb ik enkel gekozen voor verpakte producten. De prijzen van groenten en fruit fluctueren sowieso. Deze prijzen worden naast de huidige btw-stijging ook beïnvloed door andere dingen zoals het seizoen en het weer. Ik verzamelde mijn lijstje bij Albert Heijn, op het lijstje staan 40 producten. In december 2018 zou ik €51,19 af moeten rekenen. Ik verwacht dat ik na 1 januari 2019 €52,64 zal gaan betalen. Dit is is een prijsstijging van nog geen €0,03 per product.

De daadwerkelijke prijsstijging

Over het algemeen heeft de prijsstijging zich ontwikkeld zoals ik had verwacht, van de 40 zijn echter 3 artikelen met een paar cent meer duurder geworden dan de 3%. Dit komt er op neer dat mijn uiteindelijke winkelwagen nu op €52,70 is gekomen, waardoor de prijsstijging per product ongeveer €0,01 hoger is dan ik had verwacht. Ik moet heel eerlijk toegeven dat het me tot nu toe meevalt dat de supermarkt de prijzen niet standaard extra heeft verhoogd. Al verwacht ik wel dat de prijzen binnenkort meer zullen stijgen omdat prijzen als €0,81 en €1,14 niet zo ‘mooi’ staan als prijzen die op een €0,05 of €0,09 eindigen en ik denk niet dat supermarkten hun prijzen daarvoor laten zakken.

Andere supermarkten

De reden dat ik mijn lijstje niet bij alle verschillende supermarkten heb gemaakt is omdat ik de budget producten vrij moeilijk 1-op-1 te vergelijken vind en ik mijn lijstje uiteraard een groot deel op budgetproducten had gebaseerd. Dat wil niet zeggen dat ik niet even gespiekt heb bij andere supermarkten. Het viel me op dat eigenlijk alleen Jumbo (in mijn buurt) gewoon nog ‘oude’ prijzen hanteert, op de A-merken van mijn lijstje. Ik had eigenlijk niet anders verwacht als dat het bij alle supermarkten hetzelfde zou zijn, dat Jumbo (nog) niet mee is gegaan vind ik wel erg opvallend.

Drogisterij en schoonmaakproducten

Waar ik bij mijn onderzoek achter kwam is dat de btw op drogisterij producten, schoonmaakmiddelen en dergelijke al sinds 1 januari 2018 is verhoogd. En een stuk heftiger dan de huidige btw-stijging van nog geen 3%! Sindsdien vallen deze producten namelijk niet meer onder het lage tarief en zijn we 21% btw gaan betalen. Dát scheelt wel een heleboel onder de streep. Helaas weet ik niet hoe die prijsstijging is verlopen in het afgelopen jaar. Daarom wil ik de komende 12 maanden regelmatig blijven kijken hoe de prijzen zich ontwikkelen en zal ik daar ook regelmatig verslag van blijven doen.

Valt de prijsstijging je mee of tegen?

 

2 gedachten over “Btw-verhoging; hoe ziet dat er uit op je kassabon?”

  1. Prijzen lagen alsnog lager dan AH, Jan Linders en Plus. Jumbo heeft ook een reputatie hoog te houden, dat ze de goedkoopste zijn. Het zou dus best een strategische zet kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.