Sparen in 2019
sparen

Sparen in 2019

(Meer) sparen staat hoog op de lijst van meest voorkomende goede voornemens, samen met stoppen met roken, minder drinken en afvallen. Ook in mijn lijstje goede voornemens staat sparen. Hoeveel je spaart is (tenzij je een doel hebt natuurlijk) niet eens zo heel belangrijk; elke gespaarde euro is er 1. Zeker als je moeite hebt met sparen kan het soms handig zijn om juist ‘ongemerkt’ te sparen. Kleine beetjes die samen na een jaar toch een leuk bedrag kunnen maken.

Sparen aan de hand van lijstjes

Mijn allereerste ‘echte’ video op mijn YouTube kanaal ging er al over; je kunt in je agenda een lijstje maken waar op staat wat je elke week zou moeten sparen. Als je het lijstje in je agenda of planner hebt zitten wordt je er elke dag aan herinnerd. Je kunt een specifiek einddoel kiezen en daar met steeds oplopende bedragen naartoe werken. Of juist met een soort ‘bingokaart’ telkens afstrepen wat je kan missen. In een financieel gunstige week spaar je dan meer, maar als het een keer tegen valt kun je ook minder sparen en toch je doel bereiken.

Spaar wat je bespaard

Heb je naast sparen ook stoppen met roken en/of minder drinken op je lijstje goede voornemens staan? Dan is dit een perfecte manier om te gaan sparen! Je kunt er voor kiezen om het uitgespaarde geld telkens dat je níét dat pakje sigaretten koopt naar een spaarrekening over te zetten, je kan dit eventueel zelfs automatisch doen. Of je pint gewoon het bedrag dat je op een normale stapavond op zou maken en de contanten die je over hebt in een fysieke spaarpot doen. Een gemiddelde roker zou in een jaar tijd meer dan €1250,00 (be)sparen als hij dit volhoudt!

Specifieke muntjes

Een andere manier om (ongemerkt) te sparen is door telkens als je een specifiek briefje of muntje in je portemonnee vind deze apart te houden en deze een heel jaar lang in een spaarpot te doen. Je kunt voor groots gaan en kiezen voor briefjes van €5,00 of een €2,00 muntje, maar je kunt ook muntjes van €0,10 of zelfs €0,05 apart houden. Dit is wel vooral een leuke manier van sparen als je toch altijd met contant geld betaald. Houdt de specifieke valuta alvast apart van de rest van je geld als je het terugkrijgt van de kassa medewerker, dan kun je ook niet in de verleiding komen om het toch uit te geven. En dan thuis natuurlijk meteen in de spaarpot! Hoe leuk is dat als je dan in december een hele pot vol met dezelfde muntjes hebt?

Portemonnee legen

Als je toch elke week of maand begint met een nieuw budget in contanten kun je er net zo goed voor kiezen om aan het einde van je budgetperiode je hele portemonnee te sparen. Alle losse muntjes, alle briefjes, alles gaat in een spaarpot aan het einde van de week/ maand. Zoiets kan uiteindelijk ook wel een uitdaging worden; zoveel mogelijk overhouden!

Het grote geld

Natuurlijk zijn dit maar kleine bedragen om te sparen, de kruimeltjes. Wil je echt een flink bedrag sparen dan is het het slimste om gewoon meteen geld naar een spaarrekening te zetten als je inkomen gestort is. Dit kan je automatisch doen of als je de discipline hebt handmatig. Weet je zeker dat je je spaargeld niet aan hoeft te spreken? Zet dan een deel op een spaarrekening die je niet (direct) aan kan, met de huidige lage spaarrentes scheelt dat zo weer een halve procent rente.

Ik zelf ga dit jaar door met sparen aan de hand van koopzegels bij de supermarkt, dit is uiteindelijk ook de manier van sparen geweest die ik in 2018 heb gedaan. Uiteindelijk heb ik 2 zegelboekjes vol kunnen sparen in het afgelopen jaar. Daarnaast ga ik sparen op een spaarrekening; deels om een buffer op te bouwen maar ook zodat ik in de zomer op vakantie kan…

Waarvoor spaar jij in 2019 en wat is jouw manier naar keuze?

15 gedachten over “Sparen in 2019”

 1. Ik spaar automatisch + contant geld wat ik over heb in een spaarpot(vaak de muntjes). Ook wil ik alleen ronde bedragen op mijn betaalrekening. Wekelijks kijk ik en dan maak ik bijv. 1,83 over of paar cent. Het is vaak niet veel maar als je het een jaar optelt toch weer een klein leuk bedrag.

 2. Ik spaar op een spaarrekening en houd hierbij geen vast bedrag maar een vast percentage aan. Er komt bij ons 4x per maand geld binnen, van die bedragen maak ik 5% naar de spaarrekening over. Het zijn dan door dat percentage relatief kleine bedragen die ik apart zet maar aan het eind van de maand heeft het toch lekker aangetikt.
  Daarnaast spaar ik zegels van de supermarkt dus dat zijn leuke extraatjes!

 3. Vorig jaar had ik mijn zorgverzekering in 1 keer betaald net mijn spaargeld. Ik wikde dat dit jaar weer doen, dus heb ik iedere week een bedrag overgemaakt naar mijn spaarrekening. Dit jaar hen ik een goedkopere verzekering, maar blijf hetzelfde bedrag overmaken zodat ik op die manier weer blijf sparen voor volgend jaar en mijn eigen risico zo kan betalen.

 4. Ik heb op aanraden van de bank een belegging-spaarrekening geopend. Daar stort ik maandelijks het minimum op. Dit geld kan ik niet terug overschrijven naar mijn gewone rekening (ik heb zo’n stok achter de deur nodig) maar in geval van nood kunnen ze het vrij maken binnen 2 dagen… En dan rondt mijn bank automatisch alle bedragen die ik met de kaart betaal naar boven af. Klinkt niet groots, maar op 4 maanden was het toch €21… En alle kleine beetjes helpen ?

 5. Wel even opletten als je gespaard muntgeld via de geldstortautomaat van je bank op je spaarrekening wilt zetten, vroeger was dat gratis bij mijn bank kost je dat als je meer dan 50 euro stort een paar euro. Toch weer zonde van je zuinig bij elkaar gespaarde munten.

 6. De rente op spaarrekeningen is bedroevend laag, dus daarvoor hoef je het niet te doen. Bovendien hebben we te maken met inflatie, waardoor je (gespaarde) geld op termijn minder waard is. Geld opzij zetten is echter toch wel verstandig, zodat je bij het kapot gaan van bijv, wasmachine, droger etc.eventueel weer een nieuwe kunt aanschaffen.

 7. En hoeveel leverde 2 boekjes vol sparen nu op? Is dat dan alles wat je hebt gespaard in 2018?

 8. Spaarzegels spaar ik voor extra’s. Een keertje uit eten, luxe boodschappen etc. Mijn spaarrekening staat daar los van. Een volle spaarkaart heeft met 49 euro gekost en ik krijg er 52 voor terug. Beter rendement dan op de spaarrekening…

 9. Ik ben dit jaar pas begonnen met koop zegels sparen bij de AH & Vomar want daar kom ik (bijna) elke week.

  Ik heb zoiets van ik koop er toch (gratis of voor weinig via scoupy) boodschappen.

  Dus kan ik met zo goed wat zegels neemen.
  Misschien dat ik 1 of 2 jaar over een boekje doe.
  Dan is het toch weer lekker gratis geld en mooi mee genomen.

Reacties zijn gesloten.