Goedkopere keuzes
Boodschappen

Dankzij deze keuzes bespaar ik tientallen euro’s!

Soms is besparen zo eenvoudig als een product omruilen voor iets wat nét een beetje goedkoper is. In sommige gevallen is een eigen merk product net zo lekker als een A-merk. In andere gevallen zijn er prima alternatieven te vinden onder een andere naam. Dit zijn mijn favoriete budgetvriendelijke ‘swaps’.

Ijsbergsla vervangen door komkommer

Een krop ijsbergsla weegt ongeveer 350 tot 400 gram, hiervoor betaal je iets meer dan een euro en is zelden in de aanbieding. Een komkommer weegt 400 gram en kost meestal ergens tussen de 50 en 80 cent en is vaak te vinden in de aanbieding. Wat betreft voedingswaarde per 100 gram scoort de ijsbergsla zeker wel beter, toch eet ik vlugger 100 gram komkommer dan 100 gram sla. Zeker als groen op een broodje, wrap of taco is het dus erg geschikt, als salade misschien wat minder. Los daarvan gaat een komkommer ook makkelijker op als snack en zo voorkom ik dat ik product moet weggooien. Voor mij een win-win situatie dus.

Cherry tomaatjes in plaats van snoeptomaatjes

Zo’n emmertje snoeptomaatjes ziet er altijd super leuk uit en tomaatjes snoepen is zéker beter dan ‘echt’ snoep. Snoeptomaatjes zijn vaak flink zoeter dan gewone cherry tomaatjes en ze zijn ook flink duurder. Even die tomaatjes gebruiken in een salade of in een maaltijd gaat dus niet, tenminste ík vind dat niet lekker. Nou moet ik er ook bij zeggen dat ik het ook wel heel fijn vind dat cherry tomaatjes met grote regelmaat in de aanbieding zijn, waardoor ze nog wat beter betaalbaar worden.

Feta ruilen voor witte saladekaas

Feta is een ‘beschermde’ naam, alleen in Griekenland geproduceerde kaas met minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk mag deze naam dragen. Dat maakt het wel een stuk makkelijker te begrijpen waarom de witte saladekaas een stuk goedkoper is, soms maar 1/3e van de prijs van feta! Je hebt dan wel (meestal) kaas van koemelk en dat proef je ook. Heel eerlijk gezegd vind ik witte kaas meestal juist lekkerder omdat hij net iets minder intens is, maar dat is persoonlijke smaak. Het mooie is dat deze lekkere kaas ook makkelijk in te vriezen is, dus dat maakt het extra budgetproof.

Pompoen verwisselen met zoete aardappel

Het is niet altijd mogelijk, maar in sommige gevallen/ gerechten kun je in plaats van (duurdere) pompoen prima (oranje) zoete aardappel gebruiken. Ik doe dit bijvoorbeeld als ik een vegetarische curry maak. Ik vind het heerlijk en als ik dan wat over heb maak ik er frietjes van, net wat gezonder dan echte friet. Zeker geen vervanging trouwens, als ik echt friet wil moet ik friet van aardappels hebben. Maar een prima middenweg voor een doordeweekse dag. Zoete aardappel vult ook nog eens heel erg, dus ik heb aan een kleinere portie genoeg.

Voor welke producten heb jij een meer budgetvriendelijke optie gevonden?

 

 

2 gedachten over “Dankzij deze keuzes bespaar ik tientallen euro’s!”

  1. Ongetwijfeld heb je gelijk, maar ik bespaar mijn geld liever op een andere manier. Zo eet ik honingtomaatjes , die zijn behoorlijk aan de prijs, maar zijn mijn vervanger voor andere zoetigheden, omdat ik toch wel behoefte heb aan zoetigheid. En ik eet geiten kaas van de kaasboer met zon honing tomaatje als snack in het weekend i.p.v. chips. Dat besparen doe ik dus liever door huismerken te kopen van producten zoals toiletpapier en shampoo, wasmiddel enz.

  2. Niemand is hetzelfde en er is geen 1 manier van besparen die de ultieme manier is. Op bepaalde dingen (zoals voor jou dus je weekend snack) moet je ook zeker niet wíllen besparen, maar wat dat is daar moet een ieder zijn eigen keus in maken.

Reacties zijn gesloten.