dieet besparen
Besparen

Zo combineer je je nieuwe dieet succesvol met je budgetplan

Als je voor 2019 hebt besloten dat je gezonder wil gaan eten (of wil afvallen) en ook wil besparen op de boodschappen kan je soms nog wel eens een beetje in de knoop komen. De artikelen waar de grootste kortingen op zitten zijn vaak de minder gezonde producten. Toch kun je prima besparen en tegelijkertijd een gezond dieet volgen. Aan het einde van 2019 is zo alleen je bankrekening nog dik!

Kies niet voor maaltijdvervangers

Ze staan aan het begin van het jaar standaard in de folders. Over hoe gezond deze shakes en repen zijn kun je discussiëren, maar dat ze (zelfs in de aanbieding) een enorme aanslag op je budget zijn daar is geen speld tussen te krijgen. Eigenlijk smaken ze ook alleen maar teleurstellend. Er zijn veel lekkerdere, gezonde en budgetproof opties te vinden die passen in jouw dieet en bij jouw levensstijl.

Schrap de dure en calorierijke verleidingen

Een flesje wijn, een verse donut of een hamburger bij de Mac? Niet alleen zijn ze enorm calorierijk, ze kosten ook nog eens een flinke duit. Dat je deze nu (tijdelijk) laat staan is dan ook niet alleen vriendelijk voor je lichaam, ook je bankrekening zal er van opknappen! Zelfs als je minder ‘dure’ gewoontes had kan al het ongezonde voedsel dat je naar binnen werkt flink optellen. Hoe meer loze calorieën je inneemt, hoe meer je lichaam vraagt om voedsel, dus hoe meer je daar ook aan uitgeeft.

Haal je optimale korting op non-food

Heel eerlijk gezegd ben ik hier sowieso voorstander van. Gezond voedsel is veel te belangrijk en op non-food is veel meer te besparen. Of het nu gaat over shampoo of wasmiddel, je zult er vaker meer dan 50% korting op krijgen dan op courgettes. Haal daar dus je winst en zorg dat je er een leuke voorraad van aanlegt! 

Kies voedzame, maar budgetvriendelijke opties

Het hangt natuurlijk enorm af van het soort dieet dat je volgt wat de beste keus is. Ik kan nu als voorbeeld volkoren pasta gebruiken, maar als je een koolhydraat arm dieet volgt is dat een tip van niks. Natuurlijk kun je altijd kijken wat het best past bij jouw wensen, er is altijd wel een budgetvriendelijke optie.

Zorg voor een snack die past bij je dieet

Lekkere trek is killing voor je doorzettingsvermogen bij je dieet-aanpassingen, maar daardoor óók voor je boodschappenbudget. Er wordt vaak gezegd ‘wat je niet in huis hebt kun je ook niet eten!’ Natuurlijk is dat waar voor ongezonde snacks. Toch moet je jezelf niet helemaal ontzien, dan is de kans dat je toch zwicht bij de volgende boodschappen juist veel groter. En die chocoladerepen die dan in je mandje (en uiteindelijk ook mond) verdwijnen zijn niet alleen ongezond, je had ze waarschijnlijk ook niet in je budget gepland. Zorg dus voor budget en dieetproof snacks in je voorraadkast.

Natuurlijk kun je deze tactieken ook toepassen als je geen nieuw dieet bent begonnen en alleen maar wil besparen, want ook dan kunnen de meeste van deze tips je nog wat besparen!