#advertentie energie

Zomer is het perfecte moment om te besparen op energiekosten voor de winter

In de zomer zijn de meeste mensen niet zo druk bezig met besparen op energie, vaak komt dat pas in de winter als er meer wordt verbruikt. Toch is juist de zomer een mooi moment om je daar juist op te richten, want er zijn zoveel mooie dingen die je juist nu kunt doen, die je in de winter helpen om te besparen. Zelf vind ik het altijd lekker om hier in de zomer mee bezig te zijn, want de stress van hoger uitvallende kosten kan er in de winter juist voor zorgen dat mensen rare sprongen maken. Dat zagen we bijvoorbeeld ook in de winter van 2022, toen mensen zelfs de verwarming lieten afsluiten. Maar goed, die tip zou ik je nooit geven want dat maakt het probleem alleen maar erger.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer. Meer weten hierover? Klik dan hier.

Overstappen van energieleverancier

Het is slim om regelmatig te kijken of je energieleverancier nog wel de goedkoopste is. Mijn belangrijkste tip is ook om dit altijd zelf te doen, bijvoorbeeld door je energiecontract te vergelijken op een vergelijkingssite. Ik gebruik daar zelf graag Independer voor. Zo kan ik op mijn gemak, wanneer ik daar tijd voor heb kijken welke leverancier voor mij de beste is. Gebaseerd op mijn eigen cijfers die ik er zelf bij kan pakken en waarmee ik kan vergelijken. Op het moment dat leveranciers aan de deur staan, je bellen of dat je op straat wordt aangesproken heb je vaak niet de mogelijkheid om te controleren of hun claims wel waar zijn. En met een vergelijkingssite heb je alles zelf in de hand en kun je ook rustig onderzoeken of de goedkoopste energiemaatschappij ook goede reviews heeft.

Opzegboetes

Het is overigens wel slim om, als je wil overstappen, rekening te houden dat de regels voor opzegboetes zijn veranderd. Je boete kan nu namelijk worden gebaseerd op hoeveel energie  je nog zou afnemen in de resterende tijd die je nog in je contract had. Of het prijsverschil tussen jouw contract en een nieuw vergelijkbaar contract. Dit geldt alleen als je dus voor het aflopen van een vast contract naar een andere leverancier wil overstappen, na de contractperiode staat overstappen je vrij. Toch is het ook dan slim om goed na te denken over deze boete, bij het bepalen hoe lang je je contract wil aangaan.

Je woning verduurzamen

Ik heb al heel vaak tips gegeven over hoe je je woning kunt verduurzamen en dit kan zowel in een huurhuis als in een koophuis. Het is verstandig om eens goed te controleren waar bij jou meer energie heen gaat dan je zou willen. Door een oude koelkast te vervangen kun je bijvoorbeeld in sommige gevallen het aankoopbedrag al terugverdienen in een jaar, omdat oudere modellen zoveel stroom trekken. Maar bij een koophuis kan het best wel eens verstandig zijn om het groter aan te pakken. Misschien is dat een mooi doel voor je vakantiegeld?

Shop in de uitverkoop

Als je denkt aan uitverkoop van winterse spullen denk je waarschijnlijk vooral aan de januari sale. Toch kun je ook tijdens de zomersale nog best wel eens wat goede winterse aanbiedingen kunnen vinden. En dan bedoel ik niet alleen lekker warme truien, maar ook dingen als een elektrische verwarming. In de winter van 2023 heb ik een stoelverwarmer gekocht, eentje op netstroom, en dit heeft er echt voor gezorgd dat ik de hele winter lekker warm heb kunnen werken. Zonder per se veel stroom kwijt te zijn, want zo´n straalkacheltje was leuk maar uiteindelijk verwarmde dat niks en kostte het alleen maar stroom. Deze zijn juist buiten het seizoen veel goedkoper te krijgen en in de sale misschien helemaal voor een spotprijs. En wat denk je van gordijnen? Die kunnen je helpen om veel energie te besparen en in de sale ben je er vast veel op besparen.

Begin vast met besparende gewoontes

Niet alle energiebesparende tips zijn enkel voor de winter. Je kunt in de zomer vast aanleren om de lampen uit te doen als je een kamer uitloopt. Alle opladers eruit te trekken als je er klaar mee bent, of er een schakelaar tussen zetten. Het scheelt niet altijd veel geld, maar vaak zit het besparen hem niet per se in wat een handeling bespaart, maar meer wat de mindset met je doet. Die mindset is niet alleen handig bij energie, maar helpt je eigenlijk bij alles om te besparen en dat is natuurlijk super handig!

Nadat we allemaal wakker werden geschud lijkt besparen op energiekosten nu weer een beetje naar de achtergrond verdwenen. Toch blijft het slim om zuinig om te gaan met de energie die er is en om daarin ook naar de toekomst te kijken. Voor je portemonnee, maar ook voor de wereld die je uiteindelijk achter laat als jij er geen gebruik meer van maakt. Het is dus dubbel slim om goed te kijken waar jij winst kunt maken. En de zomer is daar het perfecte moment voor.