bodemprijzen

De makkelijkste manier om te besparen op je boodschappen

De inflatie heeft gezorgd voor een enorme toename aan bespaartips. Het scoort en ja daar pluk ik ook de vruchten van, want ook ik geef heel veel tips. Sommige van mijn tips zijn simpel (vergelijk de kilo, liter of stukprijs in plaats van de verpakkingsprijzen). Andere zijn wat lastiger (koop duurdere producten alleen als ze de absolute bodemprijs hebben). Maar vandaag ga ik een tip geven waarvoor je eigenlijk maar één keer een klein beetje moeite/ onderzoek hoeft te doen en die je daarna makkelijk tientallen euro’s kan besparen.

A-merk versus huismerk

Een van de eerste tips die vaak wordt gegeven bij besparen is ‘let op de huismerken’, maar oh zo vaak zijn de huismerken niet eens de goedkoopste optie. Kijken naar aanbiedingen kan daarbij al flink helpen, want regelmatig zijn aanbiedingen van A-merken goedkoper dan de normale prijs van huismerken. Dit zie je vooral als er veel verschillende soorten in een bepaalde productgroep zitten; mijn favoriete voorbeeld hiervan zijn conserven. Altijd rekenen dus en dan kan je flink besparen. Maar goed, over het algemeen zijn de huismerken wel goedkoper dan A-merken, maar ook op huismerken kun je makkelijk besparen. En niet één keer, maar voortaan elke keer dat je boodschappen doet. Zonder enige aanbieding of voorraad aan te leggen.

Niet in hetzelfde schap

Mijn tip is om, als je het huismerk hebt gevonden, nog eens verder te kijken. Is er nog een plek in de winkel waar dit product logischerwijs zou kunnen liggen? Zo heb je vaak twee plekken waar nacho chips liggen; bij de chips en bij de Mexicaanse maaltijden. Het A-merk bij de Mexicaanse maaltijden is meestal het duurst, het huismerk dat daar bij ligt is vaak wel goedkoper maar toch hoger in prijs dan de nacho’s die in het chipsschap liggen. Het loont dus best om een beetje op ‘supermarktsafari’ te gaan als je daar een keer tijd voor hebt. Ik zou je zelfs misschien een tip willen geven om dat een keer te doen als je in een vreemde supermarkt bent. Daar kijk je namelijk met andere ogen naar de schappen en dan ben je veel minder geneigd om dingen over te slaan. Maar goed, echt je tijd nemen in je eigen winkel kan ook al genoeg zijn.

Disclaimer: Prijzen kunnen veranderen in de periode tussen schrijven en publiceren. 

Ook met andere producten

Niet alleen met dit soort producten, waarvan duidelijk een A-merk, huismerk en B-merk te vinden zijn, kun je veel besparen door op andere plekken te kijken. Ook bijvoorbeeld versproducten als hummus of salades zijn op verschillende plekken in de winkel te vinden, voor heel andere prijzen. En ook bijvoorbeeld noten en aanverwanten. Die liggen vaak op drie of zelfs vier plekken; bij de salade spullen (in mini verpakking, kneiterduur), bij de bakspullen (iets minder duur, iets grotere verpakking maar nog steeds geen deal) en dan vaak bij het gezond-eten-schap en/of het schap met nootjes in een grote verpakking en voor de helft van de prijs (per kilo) van die salade nootjes. Maar voor nootjes en bijvoorbeeld pijnboompitten zijn er ook altijd heel budgetproof opties. Dus op die manier kun je misschien ook nog wel besparen.

Natuurlijk zijn er ook altijd andere opties om op deze producten te besparen. Naar de toko gaan bijvoorbeeld of online bestellen, maar deze tip gaat er vooral om dat het een heel makkelijke manier is om flink te besparen. Want laten we eerlijk zijn dat niet iedereen tijd en zin heeft om nog naar andere winkels te gaan of online te bestellen! Als je dat wel wil doen en zo lekker kunt besparen is dat ook helemaal top!