Verwarming omlaag 18 graden
Besparen

De verwarming 2 graden omlaag

Door de verwarming een graadje lager te zetten kan je gemiddeld wel €80,00 per jaar besparen, las ik op de site van de consumentenbond. Kijk dat is interessant, zeker omdat mijn vriend en ik het oneens zijn over wat de beste temperatuur is in huis. Hij vindt 18 graden perfect, ik ga meestal toch liever voor een graadje of 20 en ‘s avonds zelfs 21. ‘Zijn’ temperatuur aanhouden zou dus zomaar €160,00 tot misschien wel €240,00 kunnen schelen op jaarbasis. Pfoe, tijd voor een experiment!

Nieuwsgierig

Een tijdje geleden kondigde ik mijn experiment al aan op Instagram. De reacties die daarop kwamen waren enorm uiteenlopend. De een vroeg zich af waarom ik mezelf dat aan zou doen, de anderen zeiden juist weer dat ze het altijd doen en prima gaat. Het maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Sowieso mag gezegd worden dat ik geen koukleum ben, maar wel makkelijk wen aan (een warmere) temperatuur. Extra reden dus voor mezelf om daar niet aan toe te geven.

Slechte gewoonten

Ik zal ook meteen iets toegeven, zowel mijn vriend als ik hebben niet de gewoonte de verwarming terug te draaien voor we naar bed gaan. Nu hoor ik daar verschillende claims over. De een zweert bij een constante temperatuur behouden, de ander juist bij het terugdraaien ruim voor bedtijd. Wat beter is weet ik dus niet, wat mijn gewoonte is weet ik wel. En dan heb ik liever altijd 18 dan 21 graden, want ja als je de verwarming dan ‘s avonds op 21 graden zet en vervolgens vergeet om hem lager te zetten is het al vlug een hele dag 21 graden.

Eerste indruk

Het is nog niet (echt) koud geweest, maar de kamertemperatuur is toch al een aantal dagen onder de 20 graden geweest. De eerste dagen zat ik met een dikke pyjama aan en onder een dekentje. We zijn nu 2 weken verder en ik voel dat ik begin te wennen aan de temperatuur in huis. Ik steek kaarsjes aan en drink thee, niet anders trouwens dan tijdens de hittegolf want dan helpt een warme drank juist om je temperatuur laag te houden. Warme sloffen zijn het meest belangrijk, want met koude voeten koel ik wel vlug af. Op dit moment is het zonder verwarming boven de 20 graden hier in huis en dat is gewoon warm. Ik zie het op dit moment dus allemaal wel heel positief in!

Eindafrekening

De echte winter moet natuurlijk nog beginnen en ik ben heel erg benieuwd hoe het zal zijn als de temperaturen onder de 0 graden zakken. Ook zal het nog even duren voordat ik weet wat het resultaat was, gezien onze jaarafrekening in december komt. Ik moet dus nog flink geduld hebben voor ik echt weet of het echt veel verschil maakt.

Los van de (hopelijk) financiële voordelen is natuurlijk ook het milieu een goede reden om de temperatuur wat lager te zetten. Ik ga deze winter voor gebreide truien en vesten, kaarsen en heel veel thee.

Op welke temperatuur heb jij de verwarming het liefst?

14 gedachten over “De verwarming 2 graden omlaag”

 1. Wat je kan doen, is je thermostaat vervangen voor eentje die je kan programmeren. Afhankelijk van je merk CV ketel, kan dat heel simpel. Ik heb tweedehands, voor 25euro op marktplaats een thermostaat gekocht die je kon programmeren, en mijn “simpele” verkocht voor een tientje. Ik heb Nefit, dus voor 15euro en serieus 2 klikjes was het verwisselt. Dan kan je zelf instellen dat (bijvoorbeeld) van 22.00-6.00 de verwarming naar 16 graden gaat, en hoef je daar niet meer aan te denken. Ik woon alleen, dus ik heb ingesteld dat hij rond 17.00 pas gaat verwarmen naar 19 graden, en dan is het dat als ik thuiskom van mijn werk. Als ik het dan fris vind, kan ik hem handmatig horen zetten, maar als het dan 22.00 wordt, gaat hij toch weer naar 16 graden. Ik vind het top 🙂

 2. Ik heb een huurhuis dus ga liever niet liggen ‘knutselen’ met die dingen. Lijkt me wel heel fijn, is ook wel 1 van de wensen voor als ik een huis koop. 😀

 3. Het is helemaal geen “ingreep” hoor. Waarschijnlijk hoef je er geen gaatje voor te boren. Bewaar de oude knop en bij verhuizing zet je die er weer op.

 4. Als ik mijn verwarming op 19 graden zet blijft hij koud hoewel het in huis dan 17 graden is blijft niks anders over dan hem altijd op 20 te draaien.

 5. Hier is het 19 graden als we thuis zijn, anders schakelt de thermostaat op min 16 graden over. Wij hebben ook zo’n programmeerbare, elke dag staan de tijden dat de kachel aanmoet erin. Dat bespaart het meest: geen kachel aan als je er niet bent of als je slaapt.

 6. Wat als je chronisch ziek bent en hele dag thuis zit en ouder bent?!
  Zware arthrose maakt dat ik warmte nodig heb. Ik zag van de winter wel een hele goede tip die ik ga doen: een vrouw in Friesland legde een elektrische deken op de bank!
  Dus ook voor mensen en ouderen ( en lage inkomens) de beste tip voor chronisch zieken!
  Schaf een goede elektrische deken aan. Tegenwoordig schakelen zichzelf uit na als je hem lang aan heb staan.

 7. Het artikel gaat over een experiment dat ik zelf ga doen. Ik heb geen redenen om de verwarming hoger te zetten. Wat iemand anders doet, omdat het nodig is vanwege ziekte of omdat ze gewoon geen zin hebben om de verwarming lager te zetten, dat moeten mensen zelf weten! Ik heb zelf geen ervaring met elektrische dekens, maar dat is wel een fijne tip voor mensen die niet in de kou kunnen leven.

 8. Mijn verwarming staat op 15… Het is nog niet onder de 17 geweest dit jaar maar ik heb het nog niet koud gehad

 9. Naar aanleiding van de elektrische deken tip. Ik doe het anders. Warm vest aan van dikke wol en een pashmina sjaal. Wollen deken en met de voeten op de bank, een of twee kruiken eronder en als je die hebt wat hondjes of poezen strategisch geschikt. Dan is het goed uit te houden, zelfs als het lager dan 18 graden is.

 10. Ik werk thuis. Overdag zet ik de thermostaat toch een stuk lager. Behaaglijke warmte heb ik alleen ’s avonds nodig. Bovendien blijf ik bij een koele werkplek beter geconcentreerd. Mijn rekening is dit jaar ook niet hoger uitgevallen dan toen ik nog buitenshuis werkte.

 11. Leuk experiment! 🙂

  Neem je de kosten van (de slijtage van, plus wasmiddel voor) truien en vesten, en de aanschaf van kaarsen en thee ook mee in je kostenvergelijking?

  En ik weet niet hoe goed je geisoleerd/geventileerd zit, maar als je te weinig stookt kun je oa ook last van vocht/schimmel krijgen en dan kom je aan het boenen en sauzen. Kost ook geld (en is slecht voor de gezondheid, net als kaarsen branden).
  Zo maar wat dingen die uit ervaring in me op komen bij dit experiment 🙂

  Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen en of je verschil ziet op de eindafrekening.

 12. Ik heb mijn cv altijdt winters op 13graden ..ik zelf denk in mum systeem daar sterker van wordt..u verklaart mij denk ik voor gek..maar griep heb ik nog nooit gehad..ook ben ik zelden verkouden. Kijk is naar mensen die in een iglow wonen .die mensen zijn nooit ziek..ook kwa voeding neem ik nooit suiker.of junkfood ..

Reacties zijn gesloten.