houdbaarheidsdatum
houdbaarheidsdatum

De waarheid achter houdbaarheidsdatums en hoe je voedselverspilling kunt voorkomen

Elk jaar verspillen we met zijn allen heel veel voedsel, wel een kwart van al het voedsel in Nederland. Thuis is dat goed voor ongeveer 33,4 kilo eten per persoon. Heel veel van deze verspilling kan voorkomen worden als we minder bang zouden zijn van de houdbaarheidsdatum op producten. Vooral op langer houdbare producten, want de meeste boodschappen zijn nog steeds perfect veilig om te eten na hun vervaldatum. Maar als de data op ons voedsel ons niet vertellen dat iets bedorven is, wat vertellen ze ons dan wel? 

Voedselverspilling: Een groeiend probleem

Voedselverspilling is natuurlijk super zonde voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En het voelt misschien soms lastig om iets te doen tegen alle milieuproblemen van dit moment. Toch kan voedselverspilling tegengaan juist iets zijn wat heel makkelijk is. Een goed begin daarvoor is om te snappen dat de houdbaarheidsdatum op etenswaren niet altijd betekent dat het voedsel bedorven is. Deze data hebben een andere betekenis en door deze te begrijpen ga je minder weggooien. En misschien wel meer redden van de vuilnisbak!

Houdbaarheidsdata begrijpen 

Veel mensen gooien hun eten weg zo gauw de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Ik merkte het ook toen ik mijn Too Good To Go van blikjes drinken had opgehaald. Daar kwamen echt veel reacties op over dat mensen dachten dat het vlug niet meer drinkbaar zou zijn. De waarheid is dat veel levensmiddelen na verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog steeds veilig is om te eten. De meeste houdbaarheidsdata gaan namelijk om kwaliteit en niet om voedselveiligheid. Het geeft aan tot wanneer de fabrikant de optimale kwaliteit van het product niet langer kan garanderen.

Gebruik je zintuigen

In plaats van blind te vertrouwen op vervaldatums, gebruik ik zelf mijn zintuigen om te bepalen of voedsel nog goed is om te eten. Eerst kijken of ik iets raars zie, dan ruiken of het gek ruikt en uiteindelijk proeven of het niet raar smaakt. De blikjes, waar ik het eerder over had, drink ik ook altijd uit een glas, voor het geval dat. Als een product er normaal uitziet, goed ruikt en goed smaakt, is de kans groot dat het nog steeds veilig is om te eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Tenminste houdbaar tot en te gebruiken tot 

In Nederland hebben we te maken met twee verschillende data op etenswaren. De datum waar ik het vandaag vooral over had was dus de ‘tenminste houdbaar tot’-datum. Dit is een datum die gaat over kwaliteit. De ‘te gebruiken tot’-datum geldt voor producten waarvan de voedselveiligheid wel in geding komt als je het opeet als deze datum is verstreken. Gelukkig is het vaak op te lossen door een product in te vriezen of te verwerken, als het niet op tijd op komt. 

Bewaar en beheer voedsel op de juiste manier

Om houdbaarheid van een product te vergroten en voedselverspilling te vermijden is het slim om producten goed te bewaren. Op de verpakking staat vaak hoe fabrikanten aanraden dat je producten bewaard. Koel, droog, uit het zonlicht, bijvoorbeeld. Sommige producten zullen in je voorraadkast kunnen staan, andere zullen in de koelkast bewaard moeten worden. Pindakaas zonder toevoegingen wordt niet heel blij van een schuur waar de temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Een zolder waar de temperatuur boven de 30 graden komt, is dan weer niet de beste plek voor chocolade. Let daarop en hou je voorraad langer goed. 

Het is goed om te begrijpen dat verstreken houdbaarheidsdata op verpakkingen van etenswaren niet altijd betekent dat het voedsel bedorven is. Ze zijn eerder bedoeld voor kwaliteit dan voor voedselveiligheid. Door gebruik te maken van onze zintuigen, het juist bewaren van voedsel en bewust om te gaan met onze voedselvoorraad, kunnen we voedselverspilling verminderen. Laten we samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan en een duurzamere toekomst te creëren.