reismini's
Vakantie

De waarheid achter reismini’s: geldklopperij of nuttige noodzaak?

Reismini’s, die schattige kleine flesjes en potjes met verzorgingsproducten, lijken een handige optie voor reizigers die graag hun favoriete producten mee willen nemen zonder al te veel ruimte in te nemen. Maar laten we eens kritisch kijken naar de wereld van reismini’s en de vraag stellen: is het echt de moeite waard, of is het gewoon een slimme marketingtruc? 

Zoveel duurder zijn reismini’s dan normale verpakkingen

Dat reismini’s duurder zijn dan de gewone producten is misschien geen verrassing. Maar zelfs ik schrok een beetje toen ik uit ging rekenen hoeveel het eigenlijk scheelt. Zo kost een mini tandpasta van 15 ml net zoveel als een grote tube van 75 ml in de aanbieding. Douchegel is dubbel zo duur per liter als je een 30 ml verpakking neemt in plaats van de 250 ml verpakking. Voor shampoo schrok ik dan het meest, want deze zijn per 100 ml bijna drie keer zo duur als je de 90 ml neemt in plaats van de 250 ml variant. Maar het is alsnog niet altijd praktisch om de grote verpakking mee te nemen, dus hoe los je dat op? 

 Zelf vullen als budgetvriendelijk alternatief

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om geld te besparen: zelf je kleine flesjes vullen. Bij verschillende winkels heb ik zakjes met hervulbare reismini’s gezien voor nog geen 1,50 euro. Vaak inclusief een handig spateltje en trechtertje dat precies groot genoeg is voor de flesjes. Die 1,50 euro heb je in no-time terugverdient, want ik heb nu met de beste deals van dit moment gerekend. Maar als jij bijvult uit je voorraad-met-bodemprijzen dan bespaar je natuurlijk nog veel meer! En los dat dit natuurlijk heel erg goed is voor je portemonnee, is het ook beter voor het milieu om (kleine) verpakkingen te hergebruiken. 

Normaal formaat en kopen op locatie 

Kleine spuitbusjes met deo kunnen dan wel weer heel handig lijken, want met zo’n grote bus gaan lopen slepen? Veel mensen hebben die ook gewoon in hun tas zitten. Maar er zijn tegenwoordig ook ‘compressed’ deo’s. Dan heb je een spuitbusje van 75 ml, maar met dezelfde inhoud als een grote bus. Deze kost met een slechte deal ongeveer ⅓ van wat een mini kost (per 100 ml) en past volgens mij makkelijk in bijna elke tas. Voor andere producten die je niet zelf in een miniverpakking kan doen zou ik zeggen; bedenk eens of je het beter op vakantie kunt kopen. Als er een supermarkt in de buurt is waar niet alleen toeristen komen is het vast een stuk goedkoper dan in Nederland, of in elk geval dan de mini’s! Alleen zonnebescherming zou ik altijd meenemen uit Nederland, je wil niet veel te veel betalen of het risico lopen niet de juiste SPF te vinden. 

Hoewel reismini’s handig lijken, is het belangrijk om kritisch te kijken naar hun werkelijke waarde. Het zelf vullen van kleine flesjes en het budgetteren van je reisbehoeften kunnen je helpen om geld te besparen. Laten we de onzin van reismini’s achter ons laten en kiezen voor duurzamere en budgetvriendelijke alternatieven.