Persoonlijk

Deze dingen heb ik sinds de inflatie veranderd in mijn boodschappenroutine

Sinds de prijzen zijn gestegen ben ik ook creatiever geworden met mijn boodschappen. Want laten we eerlijk zijn dat het best moeilijk is om je uitgaven gelijk te houden of zelfs nog verder naar beneden te krijgen. Toch is het mij tot nu toe gelukt om (gemiddeld, want; pieken en dalen) onder de €40,00 per week voor twee personen te blijven. Dat is wel gelukt door nog een aantal veranderingen in mijn leven te brengen, de een bespaart misschien meer dan de ander, maar samen bespaart het toch €10,00 extra per week. En zonder dat mijn leven saaier wordt, want ik heb niet eens echt het gevoel dat ik veranderingen heb gemaakt.

Knorr wereldgerechten is nu toch verbannen

Als ik vertelde dat ik nog graag af en toe een doosje Knorr Wereldgerechten kocht om mijn favoriete maaltijd te maken kreeg ik vaak de opmerking: ‘zelf maken is veel lekkerder én gezonder!!!’ Maar ik wilde mijn Knorr Burrito’s. Geen zelfgemaakte ‘gezonde’ burrito’s en ook geen B-merk. Maar nu de Knorr burrito’s al een aantal maanden niet meer 1+1 gratis zijn geweest bij de winkels waar ik graag kom moest ik toch echt wel opzoek naar een oplossing. Want ik weiger om meer dan €0,66 per portie te betalen. Dus ging ik aan het koken én na lang proberen vond ik het juiste recept en het ingrediënt dat ervoor zorgde dat ik eindelijk de juiste smaak te pakken had? Dat was suiker. Deze zelfgemaakte vervanger van mijn pakje-en-zakje-oplossing is dus niet gezonder, maar dat maakt niet uit. Het scheelt me in elk geval wat geld en dat is al genoeg.

Vooral groenten uit eigen tuin

Ja dit is echt geen bespaartip waar iedereen wat aan heeft, maar afgelopen paar maanden heb ik eigenlijk vooral gegeten uit eigen tuin. Wat dingen die ik (nog) niet uit eigen tuin kon halen hier en daar. En natuurlijk kocht ik ook wel wat groenten uit de anti-verspillingsbak en van Too Good To Go, maar dat was het. Voor sommige dingen heb ik zelfs nog volle prijs betaalt, zie het laatste punt waar ik het over heb. Ik heb de afgelopen maanden nog minder groenten en fruit weggegooid. Ik ben nu zelfs ook veel aan het inmaken en wecken, zodat ik in de winter nog vooruit kan!

Vaker vega

Vlees is vreselijk duur en vleesvervangers zijn nog steeds niet echt goedkoop en lekker is eigenlijk ook wat anders. Dus maak ik gewoon lekkere gerechten, maar dan zonder vlees of vleesvervanger. In de meeste gerechten mis ik het eigenlijk niet eens. En op de momenten dat ik wél vlees at ben ik nog minder gaan eten. Eerst was het altijd maximaal 100 gram, maar veel soorten vlees zijn nu zelfs vaker 75 gram dan 100 gram. Doordat we veel vaker vega of minder vlees aten moesten er natuurlijk wel meer groenten worden gegeten, maar dat blijft gewoon stukken goedkoper dan vlees.

Alternatieve winkels

Ik zal niet weer uitwijden over mijn boodschappen in Duitsland, maar het is wel één van de dingen die me helpen besparen. Verder heb ik ook Foodello ontdekt waar ik best lekker kan besparen zonder dat ik er dingen voor moet laten. Al weet ik niet of mijn nieuwe salsa verslaving die ik dankzij Foodello heb opgelopen zoveel bespaart. Maar goed, dat is niet het punt heel veel andere dingen, van chocolade tot tortilla’s koop ik daar voor (veel) minder dan ik ze normaal. En dat allemaal terwijl ik voedselverspilling voorkom. Heerlijk!

Nog meer gaan kiezen voor waarde

Nu alles duurder is geworden maak ik nog bewuster de keuze voor datgeen wat mij het meeste waarde geeft, in plaats van wat het goedkoopst is. Een rib uit je lijf ben je over het algemeen toch kwijt. Dus kies ik voor alles wat het allerlekkerst is, ik neem het allemaal alleen wat minder vaak. Ik heb daarmee niet alleen het gevoel dat ik meer geniet van de ’treat yourself’ momenten. Het is natuurlijk ook wel wat gezonder om niet zomaar altijd toe te geven aan veel van die dingen, want laat ik zeggen dat het niet om komkommers versus avocado’s ging. En ik denk dat ik een redelijk gezond eetpatroon heb, maar verbeteringen kunnen geen kwaad.

Deze veranderingen zijn bij mij allemaal vrij natuurlijk gegaan en soms is het goed om op veranderingen te reflecteren. Want waar dit allemaal veranderingen zijn die positief zijn uitgepakt, kunnen er ook veranderingen en gewoonten insluipen die juist niet zo zuinig zijn. En ik snap ook dat dit geen veranderingen zijn die iedereen kan maken, maar iedereen kan wel veranderingen maken. Dus wil je besparen? Leg je eigen situatie dan eens onder de loep en bedenk wat je wil veranderen.