spelletjes rommelmarkt shoplog
Shoplog

Deze leuke spelletjes vond ik op de rommelmarkt

Velen zullen bord-/ gezelschapsspellen associëren met de winter, maar bij mij thuis kwamen de spelletjes juist uit de kast op lange, warme zomeravonden. Op die avonden dat er toch niks op tv was, dat het te lekker was om al naar binnen te gaan. Korte spelletjes als Yahtzee of het dobbelspel van Catan waren populair, maar ik houdt zelf ook van langere spellen. De leukste plek om te zoeken naar spellen vind ik de kringloop of rommelmarkten. Hier kunnen onverwacht soms de mooiste pareltjes tussen de oude troep liggen. En trouwens Engelsen zeggen niet voor niks; ‘one man’s trash is another man’s treasure!’ Dit zijn de spellen waarvoor je op de rommelmarkt moet zijn!

Trivial pursuit (speciale edities)

Triviant, zoals het in de volksmond vaker genoemd wordt, is een spel dat veel op de rommelmarkten en in de kringloop te vinden is. Vaak omdat de vragen nogal verjaart zijn. Vragen over de politieke situatie van 1989 zijn immers moeilijk te beantwoorden, 30 jaar later. Zeker voor mensen die in die tijd meer met Sesamstraat hadden dan met het Nieuws. Maar er zijn ook verschillende speciale edities uitgebracht, zowel in volle bordspel-vorm als in reis edities. De vragenkaartjes zijn in de reiseditie precies hetzelfde als bij het gewone spel en deze zijn dus prima met elkaar te combineren. Kijk uit voor Disney (pixar), Harry Potter en zelfs Friends edities van het spel. Ikzelf tikte laatst de Disney versie op de kop op een rommelmarkt, geweldig vormgegeven en nog helemaal compleet!

Halli galli

Misschien niet zo geschikt voor buiten op een zomeravond, maar wel een heel leuk spel. Het spel met de bel is vooral geschikt als je met meerdere personen bent. Ieder draait om de beurt een kaart van zijn stapel. Op de kaarten staan vruchten; op sommige 1 op andere 2, 3, 4 of 5. Als er precies 5 dezelfde vruchten op de tafel liggen moet je zo snel mogelijk op de bel slaan en dan heb je de ronde gewonnen. Ik vond mijne op een rommelmarkt en kon hem voor een paar cent meenemen. Heb er sindsdien al veel plezier van gehad, is ook een erg leuk drankspel trouwens.

Mollenmania

Geen spel dat ik zelf op de rommelmarkt vond, maar bij mijn ouders op zolder! Ik heb dit zelf als kind een keer van Sinterklaas gekregen en vond het een erg tof spel. Helaas had ik weinig mensen die het met me wilde spelen in die tijd, daarom ziet het er nog geweldig uit. Toen ik laatst een spelletjesdag met vrienden had gepland is het wel gespeeld en ontdekten we hoe leuk het eigenlijk was.

Kolonisten van Catan dobbel- en kaartspel

Hoewel we het spel tegenwoordig ‘Catan’ en niet meer ‘de kolonisten’ mogen noemen zijn de vereenvoudigde dobbel- en kaartspellen van het merk ook enorm leuk. Hoewel het volledige bordspel zelf zeer weinig op rommelmarkten en in kringlopen te vinden is en op Marktplaats nog voor grove bedragen aangeboden wordt, ben ik het dobbelspel al regelmatig tegengekomen. Het is eigenlijk gewoon een soort Yahtzee met een thema, maar ik vind het wel erg leuk. Net als het kaartspel, wat vooral als voordeel heeft dat je het met 2 personen kunt spelen en stukken vlugger klaar is. Het vraagt nog steeds om strategisch inzicht en slimme keuzes. Het kaartspel is sinds een paar jaar vernieuwd en met meer dan 2 spelers te spelen, maar ik weet niet of het daar leuker van is geworden. Dat het oude kaartspel en het dobbelspel aanraders zijn, dat kan ik wel zeggen!

OnvoorSPELbaar

Een spel waar ik zelf nog naar op zoek ben, is het spel onvoorSPELbaar van Paul de Leeuw. Een echt party spel met verschillende opdrachten en beloningen in de vorm van bitterballen en bamihappen. Een vriendin nam het mee op dezelfde spelletjesdag als waar ik het eerder over had en we hebben enorm moeten lachen. Om eerlijk te zijn is het vooral dus de vormgeving want het spel zelf is niet heel speciaal, hoewel er wat elementen in zitten die ik niet in herken van bijvoorbeeld Party & co. Die trouwens ook vaak tweedehands wordt aangeboden!

Bij mijn kringloop is trouwens ook een hoekje waar een kastje hangt waarin normaal schroeven en zo zitten, maar dan gevuld met dobbelstenen, pionnen, monopoly huisjes en allemaal andere kleine spelonderdelen die makkelijk kwijt raken. Goede manier van hergebruiken van (incomplete) spellen die bij de kringloop terecht komen wat mij betreft.

Ben jij een spelletjesfanaat en koop jij ze ook graag tweedehands? Vertel me welke spellen jij zou aanraden!