Besparen

Deze smaakmakers kosten €0,50 of minder

Een paar weken geleden schreef ik op mijn blog waarom ik pakjes en zakjes geen geldverspilling vind. Maar als je zelf kunt (leren) koken en pakjes en zakjes een luxe of een cheat zijn kun je veel besparen en heel gezond eten voor weinig. Smaakmakers zijn daarbij wel onmisbaar en daarom deel ik vandaag welke smaakmakers je nog geen €0,50 hoeven te kosten. Zo vul je je keukenkast voor een paar euro met de lekkerste ingrediënten!

Keukenzout (met jodium) – €0,49 voor 1 kg

Vroeger luisterde ik heel veel sprookjes op cassettebandjes. Één van die sprookjes ging over zout. Een vader vraagt aan zijn dochters om uit te leggen hoeveel zij van hem houden. Eentje zegt zoveel van hem te houden als van haar mooiste jurk, de ander vergelijkt haar liefde met iets anders moois. De derde dochter vergelijkt haar liefde met zout en pa is beledigd en dochter wordt verbannen. Want ja, waarom zou je niet overdrijven met je reactie? Vervolgens komt het land in een zouttekort terecht en komt pa erachter hoe belangrijk zout is en hoeveel zijn dochter van hem moet houden. Ze mag terugkomen en misschien wel met een prins trouwen, ik weet het niet meer. Ze leefden nog lang en gelukkig. En wij ook want zout is heel goedkoop en een heel goede manier van eten op smaak brengen.

Citroensap – €0,43 voor 200 ml

Ik heb niet altijd citroenen in huis, daarvoor gebruik ik ze te weinig. Citroensap, in zo’n plastic citroenvormig flesje heb ik wél altijd in de koelkast staan. Overigens ook in de limoen en vaak de sinaasappel variant, maar die zijn wat duurder dan €0,50. Het maakt veel gerechten vlug op smaak, is makkelijk in gebruik en lang houdbaar. Iets wat je van verse citroen niet echt kan zeggen. Dat gebruik ik dus vooral op de momenten dat ik het toch in huis heb of als ik wat ‘luxer’ kook.

Mosterd – €0,38 voor 250 gram

Ook een echte smaakmaker is mosterd, samen met azijn (wat minder dan €0,50 kost, als je tenminste voor natuurazijn kiest) en citroen zorgt het voor een zuurtje. Maar ook met een beetje een pittige smaak. Niet iedereen is dus fan van mosterd, maar voor mij is het onmisbaar in de keuken.

Sambal Oelek – €0,49 voor 50 gram

Wie van pittig houdt hoeft ook zijn spaarpot niet stuk te slaan. Een potje sambal kost nog geen €0,50 en je kunt er veel gerechten mee oppeppen. Het handigste vind ik nog dat ik het op tafel kan zetten, zodat Vriend zijn eigen maaltijd wat pittiger kan maken. Want eerlijk? Ik ben er niet zo dol op, haha.

Vanillesuiker – €0,18 voor 80 gram

Ik ben nu heel erg op de hartige tour, maar ook zoete smaakmakers hoeven niet duur te zijn. Suiker is sowieso niet duur, maar met een extra vanillesmaak is het misschien wel nog lekkerder. En het kost helemaal niks, of tenminste maar een paar cent. Terwijl vanillestokjes of extract echt wel prijzig is.

Tomatenpuree – €0,35 per 70 gram

Onmisbaar in mijn keuken. En hoewel tomatenpuree de afgelopen jaren flink duurder is geworden (ik weet nog dat ze €0,08 per blikje waren) blijf ik het een fijn product vinden. Het past (bijna) overal bij en wordt in veel keukens gebruikt, van Italiaans tot aan Aziatisch. Ik heb dit echt altijd in mijn voorraadkast staan ook al betaal ik er (bijna altijd) de volle prijs voor.

Er zijn ook een aantal smaakmakers van net boven de €0,50, maar nog dik onder de €1,00. Veel kruiden kun je bijvoorbeeld voor minder dan €1,00 krijgen en dat maakt koken zoveel leuker en makkelijker.