Voorraadkast

Dit betaalde ik voor mijn voorraad en wat is het waard?

Begin van het nieuwe jaar, dus vond ik het ook wel weer tijd voor een update over de waarde van mijn voorraadkast! Na bijna zes jaar aan mijn voorraadkast ‘bouwen’ kan ik voor nu wel zeggen dat hij zo goed als compleet is. Dat heeft voordelen; voor veel producten kan ik langere tijd door voor de laagste prijs. Waar ik laatst zag dat mijn favoriete wc-papieraanbieding met € 0,17 per rol wéér duurder is geworden, heb ik nog verpakkingen liggen van toen ze nog € 0,15 per rol waren. Dat telt op. Maar tot wat? Dat zullen we even onderzoeken!

Dit is mijn voorraad waard

De complete waarde van mijn voorraad is op dit moment € 1500,00. Iets minder dan een jaar geleden was het nog € 1950,00 en na april vorig jaar heb ik mijn voorraad ook niet echt meer aangevuld. Dat betekent dus dat ik in negen tot tien maanden zo’n € 450,00 aan voorraad heb opgemaakt. Ik ben ook van 475 naar 367 producten gegaan. Ik kan aanvullen als er echt een heel goede deal is, anders hoef ik er dus niet naar om te kijken. Ik weet nu ook hoeveel ik op maak in een jaar. Voor wc-papier of wasmiddel veranderd dat niet zo en daar kan ik dus goed rekening mee houden.

Verdeling van de producten

Nog steeds is maar 40% van de voorraad eetbaar. Ik heb altijd wel een aantal producten op voorraad, denk aan blikken met peulvruchten, pasta en natuurlijk wijn. Hiervoor heb ik standaard acties die ik volg en eigenlijk zit daar ook de meeste ritme in, maar het is dus wel een klein beetje meer geworden. Misschien omdat ik nu beter weet wat voor houdbare producten wij graag eten. Ongeveer 50% is ook nog persoonlijke verzorging. En dat zijn vooral de verzorgingsproducten die we veel gebruiken. Op een aantal dure douchegels en parfums na (die ik natuurlijk voor een prikkie wist te scoren) zitten er eigenlijk geen luxe producten bij. Al kan je natuurlijk veel dingen als ‘luxe’ bestempelen. Slechts 10% van mijn voorraad bestaat uit huishoudelijke producten en dat klinkt misschien als weinig, maar dit zijn dus dingen als wasmiddel en vaatwastabletten en die heb ik natuurlijk vooral in grootverpakkingen.

Wat heb ik voor mijn voorraad betaald?

Voor wat ik nu in mijn voorraad heb liggen heb ik € 300,00 betaald, dat is een besparing van 80%, de hoogste besparing op mijn voorraad in vijf jaar Gierige Gerda. Als ik eerlijk ben, ben ik daar best trots op! Voor de voorraad van vorig jaar, die € 1950,00 had gekost, betaalde ik € 450,00. Dat is een verschil van 33%, terwijl ik maar 23% van de producten heb opgebruikt. De groei van de besparing is het gevolg van mijn manier van gebruiken van producten; first in, first out. Dus van producten waarop ik meer ben gaan besparen gebruik ik de duurste producten op en de goedkoopste blijven over. En ik heb toch wel een aantal heel goede deals gescoord, waaronder dus de wc-papier. Maar ook de money maker actie van Albert Heijn, waarbij je naast 2+1 gratis ook een bol.com cadeaubon t.w.v. € 5,00 kreeg, heeft flink opgeteld.

Hoeveel van mijn voorraad is ‘dankzij mijn werk’

In mijn maandelijkse verslag van wat ik uitgeef aan boodschappen vertel ik altijd al hoeveel ik dankzij mijn werk krijg. Dit kunnen perspakketten zijn, producten die ik krijg om een artikel over te schrijven of boodschappenboxen. Dat is maar een klein deel van wat ik ‘bespaar’ en in de meeste gevallen kost het alleen financieel niks, ik geef er wel waarde voor terug in de vorm van een blog artikel of aandacht op social media. In mijn voorraad heb ik ongeveer 10% gekregen dankzij mijn werk. Dit zijn vaak producten uit Monsterboxen, dus dingen die ik normaal niet had gekocht en die ik dus vaak in de loop van tijd weggeef aan mensen van wie ik weet dat ze er wel blij van worden.

Het komende jaar hoop ik dat mijn voorraad meer gevuld gaat worden met zelf geweckte potjes, want dat zou zomaar nog eens veel meer kunnen gaan besparen. Nou is mijn voorraad vrij uitgebreid. En daardoor kan ik echt veel besparen. Maar een voorraad hoeft helemaal zo zwaar te zijn als het bij mij lijkt. Ik heb twee kasten in gebruik, de kasten die voor veel mensen als voorraad of troepkast worden gebruikt. Daar kun je een beginnen om de basis in te leggen, maar dat is een onderwerp voor een ander moment!