Gierige Gerda boekenclub

Zelf fermenteren met Verrot Lekker van Christian Weij

Uitvinden in hoeverre ik zelfvoorzienend kan worden, dat is mijn doel voor 2022. En dat betekent ook dat ik groenten en fruit zal moeten verwerken om ze langer houdbaar te maken. Een van de manieren waarop dit kan is  fermenteren. Oftewel; etenswaren gecontroleerd laten rotten. Het is niet alleen een hele leuke hobby, maar ook nog eens heel erg gezond. We hebben anno 2022 vaak het idee dat bewerkte producten minder gezond zijn, maar juist fermenteren is dus heel gezond. En heel erg lekker!

Vooral met verspil-me-nietjes en Too Good To Go

Om te oefenen met fermenteren gebruik ik in eerste instantie vooral producten die ik van de prullenbak heb gered. Zo maakte ik al een (overigens heerlijke) gefermenteerde drank gebaseerd op het recept van cassis, maar dan van aardbei en granaatappel uit de Too Good To Go box van Plus. Ook wil ik graag rode zuurkool maken, van een biologische rode kool die in de uitverkoopbak van de Jumbo lag. Zo wil ik gaan leren wat ik eigenlijk moet doen om lekker te fermenteren, zodat ik weet wat ik doe voor ik mijn eigen oogst ga verwerken. Het zou voor mij namelijk wel heel zonde zijn als ik het dan laat mislukken!

Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022

Leren fermenteren met behulp van het boek

In het boek staan recepten om verschillende groenten, fruit en andere etenswaren te fermenteren. Maar het houdt er niet op bij alleen de stap voor stap te vertellen wat je moet doen. Er wordt ook uitgelegd waarom iets wordt gedaan of waarom een ingrediënt wordt gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het boek eigenlijk niet alleen een receptenboek is, maar een echt leerboek. Zoals ik al zei; ik heb het cassis recept dus ook al gebruikt voor andere vruchten en dat kan prima. Iets waar ik me nog niet op heb durven storten is het fermenteren van vlees. Het staat wel in het boek, maar ik heb daar nog flink afstand van gehouden. Al moet ik zeggen; hoe leuk is het om zelf worst te kunnen maken? Want ja, een gedroogde worst is ook gefermenteerd!

Uitstraling en indeling van het boek

Het boek heeft vooral een hele stoere uitstraling. De foto’s zijn prachtig en het boek is heel handig ingericht. De negen hoofdstukken gaan elk over o.a. groenten, fruit, granen en zuivel. En de individuele producten worden dan op alfabet behandeld. Je kunt dus heel eenvoudig zoeken naar courgette als je al op de pagina van broccoli bent. Ook de indeling van elk recept is heel erg duidelijk. Het is ook een boek dat je er gerust met een kop thee (of glas wijn) op de bank bij kan pakken om te lezen. Zoals ik al zei is het boek niet alleen een opsomming van wat je moet doen. De bijstaande teksten zijn heel interessant en leerzaam. Dat maakt dit echt een heerlijk boek. Inmiddels heb ik hem een paar weken in huis en sjouw ik het ding het huis door. Dan weer naar de bank, dan weer naar de keuken om wat te maken en weer terug. Er zijn maar weinig kookboeken die me zo in hun ban krijgen. Ja wellicht het boek van Yvette van Boven dat ik binnenkort ook zal behandelen.

Verkrijgbaarheid van benodigdheden

Een groot nadeel van fermenteren is dat je bepaalde benodigdheden moet hebben. In sommige gevallen heb je genoeg aan suiker of zout. maar soms heb je ook (water)kefir, wei of een andere starter nodig. Deze zijn niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Dat is zeker geen tekortkoming van dit boek, want er staan adressen achterin waar je deze kunt vinden en je hebt het gewoon soms nodig. Maar het is wel een belemmering als je wil beginnen met fermenteren. Dat is dus wel iets waar je op moet letten, maar heel eerlijk; ook zonder deze benodigdheden ben ik al een heel eind gekomen. Voor mijn volgende stap ga ik proberen om kombucha te maken.

Het boek is dus wat mij betreft een echte aanrader als je graag wil leren fermenteren. Verrot Lekker van Christian Weij is voor €29,95 te koop bij o.a. Bol.com. Maar natuurlijk is fermenteren niet de enige manier van de oogst bewaren. Daarom heb ik het in de Gierige Gerda Doet Het Zelf podcast van deze week ook over andere manieren van oogst bewaren die ik aan het ontdekken ben!

Ik heb het boek ontvangen van uitgeverij Bertram en de Leeuw.