moestuin

Moestuin update maart 2022

De lente is begonnen! En hoe! Het zonnetje heeft in maart prachtig geschenen en de temperaturen zijn abnormaal lekker geweest. Ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn moestunklok daardoor ook een beetje in de war is. Voorgaande twee jaar begon ik pas met zaaien in mei, nu is het dus eind maart en heb ik al weken het gevoel dat ik achter loop, wat natuurlijk grootse onzin is. Maar het was dus al een heel mooie tuinmaand en ik ben klaar voor een mooie lente!

De regenton is aangesloten!

Voor kerst kreeg ik een regenton van mijn vriend. Ik wilde een lekker grote, want ik wil natuurlijk zoveel mogelijk duurzaam moestuinieren en regenwater gebruiken om de plantjes nat te houden is dan de makkelijkste stap. Het installeren ging heel makkelijk, samen met mijn vriend hadden we het in een klein uurtje gefixt en we hebben niet gekibbeld en ik heb zelfs niet echt gevloekt. En ik kan je zeggen dat dat laatste wel echt een wonder is en betekent dat het echt heel makkelijk is, haha. We hebben de ton niet op een plastic onderstel gezet, maar een constructie van herbruikt steen gemaakt. Dit met het idee dat er hopelijk een egelhuisje van kan worden gemaakt. Al moet ik nog even meten of het groot genoeg is, haha.

De moestuin lay-out

De lay-out van mijn moestuin is in het afgelopen jaar, ik begon al midden in het vorige seizoen te plannen voor dit jaar, vaak veranderd. Maar nu is hij definitief, in elk geval voor dit seizoen! Ik reken met vakken van 30 bij 30 centimeter en ik heb nu meer dan 100 vakken om groenten te groeien. Het grasveld is verder ingenomen door moestuin en er is een pad van boomschors ontstaan. Ik vind het echt heel gezellig nu. Het stukje gras zal niet worden gemaaid, wel zijn er inmiddels wel al wilde bloemen gezaaid. Dus we zullen zien hoe dit eruit gaat zien! Verder heb ik besloten om niet te streng te gaan plannen wat ik wil planten, maar gewoon te planten waar plaatsen vrij zijn.

De lucht in!

Vorige week vertelde ik al dat courgette langs een stok kan worden geleid om zo te zorgen dat je meer ruimte eromheen hebt op de grond. En ik ben van plan om met meer groenten de lucht in te gaan, want ook mijn pompoen ga ik (via een speciaal net) geleiden en over de pas aangesloten regenton ga ik proberen wat meloen doet. Bij Huw Richards heb ik gehoord dat hij ook warmteminnende groenten bij zijn (veel grotere) watertonnen zet, omdat deze dus veel warmte uitstralen. Ik ben benieuwd! Natuurlijk ga ik ook met bonen de lucht in, al heb ik nog veel stambonen, de stokbonen die ik heb ga ik naast (mini) mais groeien, dan hoef ik geen stokken te plaatsen om het langs te laten gaan en kan er eventueel wat extra’s worden geoogst.

Moestuin in huis

Inmiddels staat de woonkamer goed vol met alle zaailingen, sommige nog voor het raam, anderen onder de groeilampen in het kasje (zonder het plastic) wat ik voor mijn verjaardag kreeg. IJsheiligen is natuurlijk nog wel eventjes weg, dus dat zal nog wel eventjes zo blijven. Het mooie weer zorgt wel dat ik groenten die wel tegen een stootje kunnen al heb durven uitplanten. Maar tomaten en paprika moeten nog even binnen blijven. Zoals ik al zei heb ik in de woonkamer een stellage staan met groeilampen, maar voor mijn paprika heb ik een andere constructie bedacht. Want voor alle plantjes is beneden geen ruimte. Daarom heb ik een doos bekleed met aluminiumfolie, die voor het raam staat met de paprika’s, pepers en aubergines er in.

Zo krijgen de plantjes van alle kanten zonlicht, warmte zoals in een kas en staan ze niet in de weg. Nog een kleine anderhalve maand, dan kan alles voor het echt naar buiten. Maar ik merk dat de plantjes het in die constructie wel echt heel goed doen!

Al heel wat gegeten uit de moestuin

In maart (en de maanden daarvoor) hebben we stiekem al best wat uit de moestuin gegeten. Al was het nog van de oogst van vorig jaar. Elf maaltijden hadden in het eerste kwartaal van 2022 tenminste één soort groenten uit de moestuin. Nee, dat is niet denderend veel, maar ik ben toch heel erg blij! Het leukste wat ik heb gegeten zijn de uitlopers van de palmkool die nog in de tuin stond. Dat zijn eigenlijk gewoon een soort broccoli, want beide zijn kolen en bij broccoli eet je eigenlijk de gesloten bloemknoppen van de plant.

Het kriebelt steeds harder en ik ben elke dag wel even bezig met wat zaaien, wat ompotten of uitplanten. Waardoor mijn hoofd heerlijk leeg werd en mijn hart blij. En dat is in sommige momenten best wel heel erg handig.